Newsroom

Newsroom

"Επώνυμοι" στο αυτόφωρο για χρέη προς το Δημόσιο

Μεγάλη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, για τον εντοπισμό και εν συνεχεία την…

Μεγάλη επιχείρηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει τις τελευταίες μέρες, για τον εντοπισμό και εν συνεχεία την σύλληψη μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου και φοροφυγάδων.
Μεγάλοι και γνωστοί επιχειρηματίες, επώνυμοι, και «διασημότητες», είναι στο στόχαστρο της Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, και οι αλλεπάλληλες συλλήψεις ταράζουν τους κύκλους τους, καθώς, αν και ήταν γνωστοί στις φορολογικές αρχές, μέχρι πρότινος τύγχαναν ασυλίας, την οποία φαίνεται να χάνουν, και, μετά τις προτροπές της τρόικας, όλο και περισσότεροι οδηγούνται στο αυτόφωρο.

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οδηγηθούν στο Αυτόφωρο 36 επιχειρηματίες, καθώς επίσης έχει ξεκινήσει έλεγχος σε offshore εταιρείες στην Χαλκιδική, στην Κύμη Ευβοίας και στην περιοχή του Κρανιδίου, το οποίο θεωρείται φορολογικός παράδεισος και χαρακτηριστικά αποκαλείται από το ΣΔΟΕ, «Λιχνεστάιν της Ελλάδας», όπου έχουν καταγραφεί 178 offshore εταιρείες ακινήτων. Το ΣΔΟΕ, τα τελευταία δύο χρόνια, φέρεται να έχει εντοπίσει επιχειρήσεις πού έχουν λάβει 434.000 εικονικά τιμολόγια, των οποίων η αξία υπολογίζεται σε 3,4 δις ευρώ. Ο ΦΠΑ που έχει κλαπεί υπολογίζεται στα 600 εκατομμύρια ευρώ. Με τα πλαστά τιμολόγια, οι επιχειρήσεις εκτός του ότι εμφανίζουν μεγαλύτερες δαπάνες από τις πραγματικές, υπάρχει περίπτωση να έχουν λάβει και επιστροφή ΦΠΑ από το Δημόσιο, που σχετίζεται όμως με αυτές τις εικονικές συναλλαγές.

Πριν ένα μήνα δόθηκε εντολή να προχωρήσουν όλες οι μηνυτήριες αναφορές από τους εισαγγελείς και να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτόφωρου για φορολογικά αδικήματα που αφορούν σε συνολική οφειλή ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ και Φόρου Εισοδήματος άνω των 150.000 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ν.3943/2011.

Κατόπιν τούτου πολλοί επιχειρηματίες, που περιλαμβάνονταν στις μηνυτήριες αναφορές του ΣΔΟΕ, κατέβαλαν ή ρύθμισαν με δόσεις τις οφειλές τους για να μην οδηγηθούν στη φυλακή.
Πολλοί είναι οι επώνυμοι που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο για οφειλές στην Εφορία.

Ένας από αυτούς, ο γνωστός βιοβήχανος, Γιώργος Πετζετάκης, γιος του ιδρυτή της Α.Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ΑΕ, απόφοιτος του Boston College των ΗΠΑ και με μεταπτυχιακό στο London School of Economics, καθώς και αντιπρόεδρος του Ελληνο-Λατινοαμερικανικού Επιμελητηρίου και πρώην μέλος του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ. Το 2010, όταν η εταιρεία αντιμετώπιζε προβλήματα ρευστότητας, ήρθε σε συμφωνία με ελβετική εταιρεία για την εξαγορά ομολογιακών δανείων της ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Κατόπιν τούτου, ο κ. Πετζετάκης δεν είχε πλέον εκτελεστικές αρμοδιότητας και το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας διορίστηκε από την ελβετική εταιρεία. Λίγο αργότερα όμως, και ενώ η συμφωνία ναυάγησε, ο κ. Πετζετάκης κατηγόρησε την ελβετική εταιρεία ότι δεν καταβλήθηκαν ποτέ τα χρήματα. Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι οι οφειλές αφορούν στην περίοδο που το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ ελεγχόταν από την ελβετική εταιρεία.

Ο ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας ινστιτούτων αδυνατίσματος «BODYLINE», κ. Λέοντας Λεβή, απασχολεί για δεύτερη φορά τη Δικαιοσύνη λόγω των υψηλών οφειλών του προς το Δημόσιο.
Στο παρελθόν είχε ακουστεί ότι είχε χρέη στην Εφορία, τα οποία όμως και ρύθμισε. Την περασμένη Τετάρτη συνελήφθη στη Φιλοθέη για οφειλές, που σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχονται σε 650.000 ευρώ. Η είδηση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στον κύκλο του, καθώς πολλοί από τους πελάτες του είναι επώνυμοι και celebrities.

Λίγες μέρες πριν, είχε συλληφθεί ο κ. Παναγιώτης Πανούσης, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας ΑΤΤΙΚΑΤ για οφειλή ΦΠΑ ύψους 7,9 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Πανούσης υποστήριξε ότι ο οφειλόμενος ΦΠΑ αφορά σε έργα για το Ελληνικό Δημόσιο, για τα οποία δεν έχει ακόμη πληρωθεί, και εκ των υστέρων αφέθηκε ελεύθερος. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο κ. Πανούσης έχει κατηγορηθεί για εικονικές συναλλαγές που σκοπό είχαν να ελέγξουν τη μετοχή της εταιρείας Σιγάλας την περίοδο 1999-2001. Στη σχετική δικογραφία υπήρχαν κατηγορίες για απάτη, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας. Ο κ. Πανούσης τότε είχε προφυλακιστεί και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, μετά την καταβολή εγγύησης 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο Αυτόφωρο οδηγήθηκε τις τελευταίες μέρες και κ. Νίκος Πανταζόπουλος, ιδιοκτήτης της γνωστής αλυσίδας κομμωτηρίων NICOLAS, ο οποίος όμως αφέθηκε ελεύθερος, καθώς φαίνεται να ρύθμισε τις οφειλές του.
Επίσης, γνωστή είναι πλέον η εταιρεία ΦΕΝΑ και η ιδιοκτήτριά της, που οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για οφειλές πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ.

Από ότι φαίνεται, οι συλλήψεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, με αποτέλεσμα πολλοί επιχειρηματίες που χρωστούν στο Δημόσιο να ζουν πλέον με το άγχος της σύλληψης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει στοιχεία για εικονικές συναλλαγές μεγάλου ύψους, δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Επιχειρηματίες προσέρχονται πλέον αυτοβούλως στο ΣΔΟΕ, δηλώνοντας ότι θα ρυθμίσουν τις οφειλές τους, σε διαφορετική όμως περίπτωση τους περιμένει το Αυτόφωρο.

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

6210363

Αμβρόσιος: Σκληρή επίθεση σε Ιερώνυμο για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Με ποιο δικαίωμα Μακαριώτατε διαπράττετε αυτό το ηθικό έγκλημα;»

Ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, κατηγορεί τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι αμνηστεύει τους «καταφρονητές των νόμων…

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…