Επισκέψιμοι φάροι στις 18 Αυγούστου σε όλη την Ελλάδα

Την Κυριακή 18 Αυγούστου, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Φάρων, θα δοθεί η δυνατότητα επίσκεψης από το κοινό, από τις 10.00 έως 20.00, σε 28 φάρους σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και 4 σε νησιά των Κυκλάδων.

NewsRoom 08/08/2019 | 21:37

Συγκεκριμένα, στις Κυκλάδες θα είναι επισκέψιμοι οι φάροι: Αγ. Νικολάου-Κέα, Ακρωτηρίου-Θήρα, Κόρακας-Πάρος και Σπαθί-Σέριφος.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη συμβολή των φάρων στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στην αξιοποίηση του φαρικού δικτύου ως πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και την συνεισφορά των φαροφυλάκων στην λειτουργία του εν λόγω δικτύου.

Όπως σημειώνεται από την Υπηρεσία Φάρων, ιδιαίτερο κεφάλαιο στην ιστορία του ελληνικού φαρικού δικτύου αποτελούν οι πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί. Σήμερα μετά από προσπάθειες πολλών ετών, είναι καταγεγραμμένοι 144 πέτρινοι παραδοσιακοί φάροι και φανοί, από τους οποίους οι 58 είναι επανδρωμένοι, ή επιτηρούμενοι από φαροφύλακες και η συντήρηση τους εκτελείται με μέριμνα και συντονισμό της Υπηρεσίας Φάρων.

Την οκταετία 2008–2015 αποκαταστάθηκαν συνολικά 21 πέτρινοι φάροι. Δώδεκα (12) πέτρινοι φάροι αποκαταστάθηκαν με χρηματοδότηση, επίβλεψη αλλά και εργασία από προσωπικό της Υπηρεσίας Φάρων. Μεταξύ αυτών είναι και 3 φάροι στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στις θέσεις:

Σπαθί Σερίφου (2013), Κόρακας Πάρου (2012) και Αγ. Νικόλαος Κέας (2009).

Επίσης 4 ακόμη φάροι αποκαταστάθηκαν με δημόσια χρηματοδότηση, μέσω τοπικών φορέων Δήμων και Νομαρχιών, ένας εκ των οποίων είναι ο φάρος στο Φανάρι Ίου (2006-2007).

Στην ίδια κατηγορία, για ένταξη στις εργασίες αποκατάστασης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν προταθεί κατά σειρά προτεραιότητας και «ωριμότητας» των αντιστοίχων μελετών των έργων τους, 15 πέτρινοι φάροι, εκ των οποίων 5 βρίσκονται στις Κυκλάδες και είναι: Αγ. Ηλίας Αμοργού, Γαύριο Άνδρου, Πάνορμος Τήνου, Αρμενιστής Μυκόνου και Τάμελος Κέας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι 5 φάροι των Κυκλάδων έχουν χαρακτηριστεί ως «Διατηρητέα Ιστορικά Νεότερα Μνημεία» και μεταξύ αυτών είναι στις Κυκλάδες οι φάροι: Αρμενιστής Μυκόνου, Αγ. Νικόλαος Κέας, Τάμελος Κέας, Αγ. Ηλίας Αμοργού και Πάνορμος Τήνου.

 

Πηγή: Κοινή Γνώμη Σύρου

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.