ΔΑ

Δημήτρης Αγγελίδης

Επιμένουν ν’ αγνοούν τις διεθνείς εκκλήσεις για την προστασία των προσφύγων από κορονοϊό

Επιμένει να κλείνει τα αυτιά στις επείγουσες εκκλήσεις της διεθνούς και ευρωπαϊκής κοινότητας να υπάρξει εκκένωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών δομών, και ιδίως των ΚΥΤ των νησιών, από τους πιο ευάλωτους.

moria1

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση» για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού «με δεδομένο ότι η Κομισιόν και ευρωβουλευτές ζητούν να μεταφερθεί εκτός των υπερσυνωστισμένων ΚΥΤ ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε τα εξής:

«Κάνουμε έκκληση για τα μέτρα ατομικής προστασίας από όλους, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στα ΚΥΤ και αυτό που έχω να πω τώρα: φαντάζομαι ότι όλοι το αντιλαμβάνονται ότι είναι πολύ πιο εύκολη η διαχείριση αυτού του προβλήματος σε κλειστές ελεγχόμενες δομές και όχι σε αυτές τις ανοιχτές άναρχες δομές που υπήρχαν μέχρι χθες. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί και τα πρόσθετα μέτρα ελέγχου στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, για να είναι αποτελεσματική η υγειονομική διαχείριση του προβλήματος».

Ποια επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας μπορούν να πάρουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, όπως τους καλεί ο κύριος Πέτσας, όταν η βασική συνθήκη προστασίας, η απόσταση, αναιρείται στην πράξη στις συνθήκες υπερσυνωστισμού των ΚΥΤ, όταν ζουν χιλιάδες μέσα σε σκηνές στοιβαγμένες η μία δίπλα στην άλλη στο ύπαιθρο και όταν υπάρχει έλλειψη όχι σε αντισητπτικά, αλλά σε νερό και σαπούνι, ενώ οι ουρές για τουαλέτα και ντους δοκιμάζουν την υπομονή όλων;

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί προκλητικά τις έντονες αντιδράσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωβουλευτών από ευρύτατο πολιτικό φάσμα και οργανώσεων όλης της Ευρώπης.

Εξακολουθεί αντιθέτως να ρίχνει την ευθύνη για την προστασία από τον κορονοϊό στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Την ίδια στιγμή, χρησιμοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να περάσει τους αντιπροσφυγικούς σχεδιασμούς των κλειστών κέντρων στα νησιά και στην ενδοχώρα, σχεδιασμούς που συνάντησαν την έντονη αντίδραση των νησιωτών αλλά και συγκρούονται με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, που προβλέπει ότι η κράτηση αποτελεί το έσχατο μέτρο και εφαρμόζεται για το ελάχιστο δυνατό διάστημα.

Από την άποψη αυτή, ακούγεται εκτός τόπου και χρόνου η περιγραφή των μέτρων που επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στη Βουλή, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου που νομιμοποιεί τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για την επίταξη εδαφών στα νησιά προκειμενου να γίνουν κλειστές δομές όπως και για την αναστολή της διαδικασίας ασύλου και τις άμεσες επαναπροωθήσεις: «Έχουν ληφθεί όταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στις δομές φιλοξενίας. Διαχωρίζουμε τις νέες αφίξεις. Περιορίζουμε αποφασιστικά την κυκλοφορία. Δημιουργούμε υγειονομικές εγκαταστάσεις. Ενημερώνουμε τους διαμένοντες στις γλώσσες τους»,είπε ο κύριος Μηταράκης.

Σημείωσε ότι έχει πραγματοποιηθεί το 90% του στόχου των 10.000 μετακινήσεων από τα νησιά στην ενδοχώρα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Σ’ αυτές βέβαια συνυπολογίζει τις μετακινήσεις των εισερχόμενων μετά την 1η Μαρτίου, οι οποίοι οδηγήθηκαν στα νέα κλειστά κλειστά κέντρα στη Μαλακάσα και στις Σέρρες, αφού πρώτα οι κάτοικοι της Λέσβου ματαίωσαν το σχέδιο για τη μεταφορά των νεοεισερχόμενων στην κλειστή δομή της Μόριας.

Και τα δύο κέντρα της Μαλακάσας και των Σερρών δεν πληρούν τις αναγκαίες προδιαγραφές και φυσικά δημιουργούν συνθήκες αντίθετες σε κάθε μέτρο πρόληψης για τον κορονοϊό.

Ως προς τον φανερά ανεδαφικό εξαρχής στόχο των 5.000 επιδοτούμενων απελάσεων μέσα στο Μάρτιο, δηλαδή των λεγόμενων εθελουσιων επιστροφών που πραγματοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αυτή τη φορά με πολύη αυξημένη επιδότηση 2.000 ευρώ για όσους βρίσκονται στα νησιά, ο στόχος αυτός μετατέθηκε από τον υπουργό στο επόμενο τρίμηνο.

Πηγή: ΕφΣυν

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη