ΣΑ

Σάκης Αποστολάκης

Επιχειρηματίες: Πιο αδίσταχτοι και από την πανδημία

Ημερολόγιον Ντελίβερι: Όσο πιο «λαμόγιο»  είσαι τόσο πιο εύκολα επιβιώνεις στην πανδημία. Mέσα στις μέρες του κορονοϊού, κάποιοι επιχειρηματίες, και πολλοί άλλοι φυσικά, βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Ακόμα και αυτούς που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης και πήραν το 800άρι.

5069669

Οι μέρες του κορονοϊού και του υποχρεωτικού εγκλεισμού υπήρξαν ευκαιρία για κάποιους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο τους ήδη υποαμοιβόμενους και υποασφαλισμένους εργαζόμενους σε ντελίβερι, 24ωρα μίνι μάρκετ, καφέ κλπ. Αλλά ακόμα και αυτούς που βγήκαν σε αναστολή σύμβασης και πήραν το 800άρι.

Οι περιπτώσεις, δυστυχώς, δεν είναι λίγες. Και παραμένουν άγνωστες στους καταναλωτές που εξυπηρετούνται, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι περνάνε οι εργαζόμενοι που τους εξυπηρετούν. Κάποιες περιπτώσεις μου τις μετέφεραν. Άλλες εντόπισα τυχαία εδώ στο fb. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι επιχειρηματίες ίδιοι. Αλλά σίγουρα δεν είναι λίγοι αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τους εργαζόμενους ανά πάσα στιγμή και με κάθε ευκαιρία.

Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα:

– Ιδιοκτήτης επιχείρησης καφέ παρακρατούσε με το έτσι θέλω τα πουρμπουάρ των εργαζομένων γιατί, όπως υποστήριζε, η καραντίνα μείωσε τα έσοδα και έπρεπε πάση θυσία να κρατηθεί η επιχείρηση γιατί αλλιώς θα αναγκαζόταν να μειώσει το προσωπικό.

– Εργοδότης αποκάλεσε “κλέφτη” τον υποαμοιβόμενο και υποασφαλισμένο υπάλληλό του γιατί είχε το θράσος να κρατάει τα πουρμπουάρ που του άφηναν οι πελάτες.

– Εργοδότης, δεν μπήκε στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με μειωμένο τζίρο, ούτε έβαλε κάποιους εργαζόμενους σε αναστολή σύμβασης. Αντιθέτως, τους επέβαλε εκ περιτροπής εργασία μειώνοντας τον μηνιαίο μισθό τους από 600 σε 300 ευρώ. Όταν κάποιος διαπίστωσε ότι ο εργοδότης παρακρατούσε τα πουρμπουάρ από ηλεκτρονικές παραγγελίες μέσω γνωστού σάιτ, βγήκε από το σάιτ κόβοντας έτσι αυτή τη δυνατότητα των εργαζομένων για κάποια ελάχιστα πουρμπουάρ παραπάνω.

– Εργοδότης, για να πάρει πίσω εργαζόμενο που είχε βγει σε αναστολή σύμβασης, απαίτησε να του καταβάλει ο εργαζόμενος το 800άρι με το επιχείρημα ότι ουσιαστικά, αυτό το ποσό ήταν ενίσχυση της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις.

Αυτά μπορεί να είναι φαινόμενα κορονοϊού, αλλά το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Και εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους.

– Υπάρχει το σύστημα προπληρωμής της παραγγελίας από τον ντελιβερά στον εργοδότη. ΟΚ, no problem, αν και το θεωρώ γυφτιά. Παρ’ όλα αυτά συνηθίζεται. Και κάποιος βρήκε έτσι την ευκαιρία να κλέβει τους ντελιβεράδες του. Πάνω στη φρενίτιδα της δουλειάς, έδινε πχ τρεις παραγγελίες στο ντελιβερά. “Κάνουν 28,75 ευρώ” λέει. Δίνει τα λεφτά ο ντελιβεράς, τις παίρνει και φεύγει. Μέχρι που κάποια στιγμή διαπιστώνει ότι το πραγματικό ποσό ήταν 26,35 ευρώ. Φανταστείτε αυτό να γίνει 10 φορές σε 6-7 ντελιβεράδες.

– Άλλος πανέξυπνος επιχειρηματίας δεν έδινε 4 ευρώ την ώρα ως είθισται, αλλά 3,5 ευρώ την ώρα.
– Γιατί ρε μάστορα;

– Γιατί εγώ δίνω δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα που οι άλλοι δε δίνουν.
– Εμ έτσι, δε μου το δίνεις εσύ. Εγώ το δίνω στον εαυτό μου!

Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Περιπτώσεις υπάρχουν πολλές. Ακόμα τις μαθαίνω. Κι όμως, αυτοί συνεχίζουν να λειτουργούν. Και μέσα στις μέρες του κορονοϊού, αυτοί οι τύποι, και πολλοί άλλοι φυσικά, βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους. Βέβαια, το ντελίβερι είναι μια πιάτσα που αυτά κυκλοφορούν και μαθαίνονται…

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Πιτσιρικάς

Επικός πιτσιρικάς ξενέρωσε στο λιμάνι του Πειραιά: «Μόλις κατάλαβα ότι σε μια εβδομάδα αρχίζει το σχολείο» (video)

Ο μικρός ταξίδευε για τη Σύρο από τον Πειραιά αλλά από ότι φαίνεται δεν ήταν…

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

ΕΡΤ

Χριστίνα Βίδου: Λύγισε με όσα είπε η καλεσμένη της – «Να μην υπάρξουν άλλες μανάδες σαν εμένα» (video)

Η παρουσιάστρια της ΕΡΤ υποδέχθηκε στην εκπομπή «Συνδέσεις» την μητέρα του αδικοχαμένου στην άσφαλτο, Αδαμάντιου…