Επιβολή κυρώσεων στην Ουγγαρία για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

5b99067f1dc52485108b457d

Πράσινο φως για την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων έδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους-μέλους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παπαδημούλης: Μεγάλη νίκη της δημοκρατίας η υπερψήφιση της έκθεσης κατά της κυβέρνησης Όρμπαν  

Για μεγάλη νίκη της δημοκρατικής Ευρώπης απέναντι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, για την έγκριση, με μεγάλη πλειοψηφία, από το Ευρωκοινοβούλιο, της έκθεσης κατά των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Όρμπαν.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter, o επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ γράφει: «Το Ευρωκοινοβούλιο μόλις ενέκρινε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, μια έκθεση κόλαφο κατά των παραβιάσεων του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία. Μια μεγάλη νίκη της δημοκρατικής Ευρώπης, απέναντι στην αντιδημοκρατική οπισθοδρόμηση!».

Παράλληλα, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και τη χθεσινή του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης επισημαίνει: «Ο Γιούνκερ μίλησε ως Ευρωπαίος δημοκράτης για το μέλλον. Χθες ο Όρμπαν, που επίσης ανήκει στο ΕΛΚ, μας μίλησε για μια Ευρώπη που επιστρέφει ολοταχώς στο παρελθόν. Εμείς διαλέγουμε το πρώτο».

Κούλογλου: Ο ‘Ορμπαν διχάζει την ευρωπαϊκή Δεξιά

Στον διχασμό στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, λόγω της στάσης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ για την ψηφοφορία που θα διεξαχθεί σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την καταδίκη ή όχι της Ουγγαρίας, με την κατηγορία της παραβίασης αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όπως σημείωσε, η ψηφοφορία γίνεται με βάση το πόρισμα έκθεσης που συνέταξαν μέλη αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ουγγαρία, τα οποία διαπίστωσαν παραβιάσεις των αρχών της ΕΕ, από σκάνδαλα διαφθοράς με ευρωπαϊκά κονδύλια μέχρι σοβαρές παραβιάσεις σε επίπεδο δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έφερε, δε, ως παράδειγμα τον νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Όρμπαν, σύμφωνα με τον οποίο όποιος βοηθάει μετανάστες οδηγείται σε δίκη.

Ο κ. Κούλογλου τόνισε ότι η ψήφος έχει μεγάλη πολιτική και συμβολική σημασία, καθώς διατυπώνει σαφείς διαχωριστικές γραμμές των πολιτικών δυνάμεων από την ακροδεξιά και ανάλογα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα επιβληθούν κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, μέλος του οποίου είναι και η ΝΔ, είναι διχασμένο, είπε ο ευρωβουλευτής.

«Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές του κατηγόρησαν τον Ορμπάν» επισήμανε. Υπογράμμισε ότι «ενόψει των ευρωεκλογών, τα πράγματα γίνονται δύσκολα και ο κ. Βέμπερ, που προαλείφεται για πρόεδρος της Κομισιόν, καλείται εάν θα επιλέξει να χάσει κάποιες δυνάμεις, όπως θα συμβεί με τυχόν διαγραφή τού Ορμπάν από το ΕΛΚ ή να υποκύψει στις πιέσεις εκείνων που θέλουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό εκτός του κόμματος. Η τελική στάση που θα κρατήσουν είναι ακόμη άγνωστη», ενώ αποκάλυψε ότι υπήρξε έντονο πολιτικό παρασκήνιο: «Τις προηγούμενες ημέρες προσπάθησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να προωθήσει την στάση της αποχής, υποστηρίζοντας πως αυτή προσμετράται στην πλειοψηφία. Καθώς η καταδίκη της Ουγγαρίας απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, στο ΕΛΚ ήθελαν στην πραγματικότητα να μην περάσει η καταδίκη χωρίς και οι ίδιοι να πάρουν θέση. Όμως, οι νομικές υπηρεσίες διευκρίνισαν πως η πλειοψηφία ορίζεται επί των “ναι” ή “όχι”, κάτι που θα τους αναγκάσει να τοποθετηθούν».

Μιλώντας για την ψήφο της ελληνικής πλευράς, ο κ. Κούλογλου σημείωσε πως την προηγούμενη εβδομάδα ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, είχε πει ότι ο κ. Ορμπάν δεν είναι ακροδεξιός, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με ένα tweet προϊδέασε ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ θα ψηφίσουν υπέρ της καταδίκης της Ουγγαρίας. «Άρα ο κ. Κύρτσος ήταν μάλλον εκτός γραμμής» παρατήρησε.

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

Κασσελάκης 2

Κασσελάκης για Τέμπη: Ζητώ την επίσπευση των ερευνών μετά τις νέες πληροφορίες για το ξυλόλιο

«Υπήρχε παράνομη μεταφορά υλικού από την εμπορική αμαξοστοιχία; Ανιχνεύτηκε ξυλόλιο και πιθανώς λοιπές ουσίες στα…