Newsroom

Newsroom

Επέτειος χωρίς άσυλο

Η πρώτη επέτειος της 17Νοέμβη χωρίς το πανεπιστημιακό άσυλο είναι η φετινή και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για όλους. Από…

Η πρώτη επέτειος της 17Νοέμβη χωρίς το πανεπιστημιακό άσυλο είναι η φετινή και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα για όλους.

Από την πλευρά της η αστυνομία βρίσκεται σε ετοιμότητα με 7000 αστυνομικούς να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού. Όπως δήλωσε στο www.koutipandoras.gr o εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ ο Αθ. Κοκκαλάκης «ως ελληνική αστυνομία σεβόμαστε απόλυτα το άσυλο ιδεών και έκφρασης» και πρόσθεσε ότι «αν χρειαστεί θα συνεργαστούμε με τις εισαγγελικές αρχές, αλλά και τις πρυτανικές».

Σύμφωνα με πληροφορίες του www.koutipandoras.gr στα πηγαδάκια των φοιτητών δεν γίνεται λόγος για την άρση του ασύλου. Είναι σαν να μην αναγνωρίζεται το συγκεκριμένο μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή.

Το έργο της αστυνομίας έχουν αναλάβει 2000 αστυνομικοί οι οποίοι ανήκουν στην Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων ενώ παράλληλα έχουν επιστρατευτεί 30 διμοιρίες των υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης και 20 της υποδιεύθυνση αποκατάστασης τάξης. Τα σημεία που θα προστατευτούν από τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι το Πολυτεχνείο, η Αμερικανική πρεσβεία, αλλά και το Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να στηθεί ο γνωστός φράχτης.

Για την ιστορία

Το πανεπιστημιακό άσυλο καθιερώνεται νομοθετικά για πρώτη φορά οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, με την άνοδο του Πα.ΣΟ.Κ. στην εξουσία, οπότε και τίθεται σε ισχύ ο Ν. 1268/1982. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφερόταν στην ακαδημαϊκή ελευθερία την ελεύθερη επιστημονική αναζήτηση και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Εικοσιπέντε χρόνια μετά ο νόμος αλλάζει σε σημαντικά σημεία του. Συγκεκριμένα, καταργούνται, μεταξύ άλλων, οι διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 1264/1982 ορίζονται ως σκοποί του ασύλου η κατοχύρωση των ακαδημαϊκών ελευθεριών και η προστασία του δικαιώματος στη γνώση, τη μάθηση και την εργασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας των Α.Ε.Ι. και των εργαζομένων σε αυτά και όχι προσώπων που δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα το πανεπιστημιακό άσυλο στην Ελλάδα έχει αρθεί 3 φορές. Το 1985 στην κατάληψη του Χημείου Αθηνών. Το 1995 λόγω επεισοδίων στο ιστορικό κτίριο του ΕΜΠ και το 2002 στην Κρήτη στην άτυπη σύνοδο υπουργών Εθνικής Άμυνας όταν το ελικόπτερο που πετούσε για λόγους ασφαλείας πάνω από το πανεπιστήμιο εντόπισε χασισοφυτεία σε έκταση η οποία ήταν ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…