Newsroom

Newsroom

Επαγγελματίας υπόδικος ο καβαλιέρε

Σε δεκάδες σκάνδαλα έχει εμπλακεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ακόμη και ένα από αυτά θα αρκούσε για να…

Σε δεκάδες σκάνδαλα έχει εμπλακεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που ακόμη και ένα από αυτά θα αρκούσε για να ρίξει την κυβέρνησή του. Επίσης στις αμέτρητες φορές που έχει δικαστεί για διαφθορά το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά από συγκεχυμένες καταδίκες του και τέλος η απαλλαγή του. Ας δούμε μερικές από τις καταδίκες του Καβαλιέρε και στενών συνεργατών του.

Την δικαστική καταδίκη της Fininvest, εταιρίας του Σιλβιο Μπερλουσκόνι, μαζί με αποζημίωση ύψους 560 εκατ. ευρώ σε αντίπαλο όμιλο, επιδίκασε εφετείο του Μιλάνου τον περασμένο Ιούλιο, αφήνοντας εκτεθειμένο για άλλη μια φορά τον Ιταλό πρωθυπουργό.

Η υπόθεση αφορούσε την εξαγορά της Arnoldo Mondadori Editore το 1991 σε βάρος της αντίπαλης CIR, με την έγκριση δικαστή της Ρώμης που αργότερα καταδικάστηκε για διαφθορά.

Το εφετείο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση του 2009 σε βάρος της Fininvest παρά τις προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού, όπως σημειώνει το Reuters, να περάσει λίγο νωρίτερα διάταξη που θα οδηγούσε στο πάγωμα της ποινής.

Θεωρείται αρκετά πιθανό πως η Fininvest θα εφεσιβάλει εκ νέου την απόφαση, όπως είχε κάνει το 2009, οδηγώντας την στο ανωτέρω εφετείο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση, δήλωσε ότι αποτελεί μία «νέα συνωμοσία» εις βάρος του και ότι στοχεύει στην ουσιαστική εξόντωση των επιχειρήσεών του. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν και στενοί του συνεργάτες, οι οποίοι μάλιστα δεν απέκλεισαν ακόμη και το ενδεχόμενο της παραίτησής του και της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες – για να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Απασχόλησε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Παράλληλα, με πρωτοβουλία αριστερών, φιλελευθέρων και σοσιαλιστών ευρωβουλευτών το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της ελευθερίας του τύπου στην Ιταλία και τις πρακτικές που έχει ακολουθήσει ο Μπερλουσκόνι.

Πάντως, ούτε μία από τις εννέα προτάσεις ψηφίσματος, που είχαν κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και με τις οποίες επικρινόταν η στάση του Μπερλουσκόνι, στο θέμα της παραβίασης της ελευθερίας του Τύπου στην Ιταλία, δεν εγκρίθηκε, τελικά, γεγονός που σχολιάστηκε ιδιαίτερα αρνητικά.

Φήμες και συνεργάτες σχετιζόμενοι με τη μαφία

Κατ’ επανάληψη επίσης έχουν κυκλοφορήσει φήμες για τις σχέσεις του Μπερλουσκόνι με τη μαφία. Στη δεκαετία του 1970 ο Βιτόριο Μάνγκανο, ένας μαφιόζος που καταδικάστηκε για φόνο και λαθρεμπόριο ναρκωτικών, δούλευε για τον Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε δεν έδωσε ποτέ εξηγήσεις για τις σχέσεις του με τον καταδικασθέντα.

Επιπλέον, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Μπερλουσκόνι, ο Μαρτσέλο Ντελ Ούτρι, καταδικάστηκε προσφάτως σε φυλάκιση επτά ετών για διασυνδέσεις του με τη μαφία.

Καταδίκη και για τον δικηγόρο του Μπερλουσκόνι

Σε φυλάκιση τεσσάρων χρόνων και έξι μηνών, με την κατηγορία της διαφθοράς είχε καταδικάσει δικαστήριο του Μιλάνου και τον δικηγόρο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Ντέιβιντ Μιλς.

Στην αιτιολογία της απόφασης αναφερόταν ότι ο Βρετανός δικηγόρος έδρασε ως ψευδομάρτυρας, για να εξασφαλίσει την ατιμωρησία στο Μπερλουσκόνι και τον όμιλό του, ή τουλάχιστον για να βοηθήσει στη διατήρηση των σημαντικών τους κερδών από παράνομες κινήσεις. Παράλληλα, εργάσθηκε και για το προσωπικό του οικονομικό όφελος.

Η δίκη αφορούσε στην κατηγορία ότι το 1997, ο Μπερλουσκόνι είχε αποστείλει στον Μιλς 600.000 δολάρια “σε ένδειξη ευγνωμοσύνης” -κατά τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου- για το ότι δεν αποκάλυψε όσα γνώριζε σχετικά με δυο παράκτιες εταιρίες του ομίλου του Καβαλιέρε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε αντιδράσει με οργή στη δημοσιοποίηση της απόφασης, χαρακτηρίζοντας την σκανδαλώδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι παρέμεινε ατιμώρητος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο προχώρησε σε άρση της ασυλίας του Ιταλού πρωθυπουργού. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε περάσει πέρυσι νόμο, ο οποίος θέσπιζε το καθεστώς της ασυλίας για τα τέσσερα ανώτατα θεσμικά αξιώματα του ιταλικού κράτους – πρωθυπουργός, Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας.