Ένταση και διαπληκτισμοί στο Ελληνικό κατά την επίσκεψη Μουζάλα (ΒΙΝΤΕΟ)

Την άποψη πως η ένταση που δημιουργήθηκε στο Ελληνικό ήταν υποκινούμενη αλλά και πως η είδηση για απεργία πείνας ήταν ψευδής, εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο κέντρο φιλοξενίας.

589841891dc524ba338b47f6

Η αποχή ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής, με τους πρόσφυγες να διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσής τους. Σύμφωνα με την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, οι συνθήκες που επικρατούν είναι απαράδεκτες. 

«Μητέρες με βρέφη και μικρά παιδιά δεν έχουν σε στοιχειώδη επάρκεια τα απαραίτητα όπως βρεφικό γάλα και pampers, το φαγητό που προέρχεται από την οργάνωση DRC είναι απαράδεκτο και δεν υπάρχει ζεστό νερό και πλυντήρια. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει πρόσβαση στα νοσοκομεία αφού δεν υπάρχουν μεταφραστές, ενώ τα παιδιά πρέπει να μπουν στα σχολεία» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Δείτε το βίντεο:


Χαρακτηριστικό της έντασης που είχε δημιουργηθεί είναι πως όταν ο υπουργός επιχείρησε να περάσει την πόρτα και να επισκεφτεί την ΜΚΟ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη σίτιση των προσφύγων, βρήκε τις πόρτες κλειστές και αναγκάστηκε να περιμένει απ’ έξω για μισή ώρα περίπου. 


Κατά τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Γιάννης Μουζάλας ζήτησε να ανοίξει το λουκέτο της πόρτας για να συνομιλήσει με όσους έχουν κάνει κατάληψη στο χώρο των συσσιτίων. Όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο από το newsit, ένας αστυνομικός απωθεί βίαια ένα μικρό παιδί που τον εμπόδιζε να πλησιάσει στην πόρτα.

Τελικά μετά από συζητήσεις και την παρέμβαση των ψυχραιμότερων, η πόρτα άνοιξε και ο υπουργός μπήκε στον χώρο που τελούσε υπό κατάληψη. Ο υπουργός κατευθύνθηκε, υπό τις αποδοκιμασίες των μεταναστών, σε αίθουσα του αεροδρομίου, από όπου έκανε δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης.


Μουζάλας: Υποκινούμενη η ένταση

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μουζάλας «δεν υφίσταται καμία απεργία πείνας και η είδηση είναι ψευδής».
Πρόσθεσε μάλιστα πως «μέλη μίας συγκεκριμένης οργάνωσης και όχι περισσότερα από 30 άτομα έστησαν χειραγωγημένα σκηνικά».

«Δεν υπάρχει καμία απεργία πείνας στο Ελληνικό. Δύο μέρες τώρα η Ελλάδα ζει μια ψευδή είδηση. Οχι μόνο δεν υπάρχει απεργία πείνας αλλά υπάρχει μια παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους. Οι λεγόμενοι απεργοί πείνας απαγόρευσαν χθες την είσοδο των φορτηγών που φέρνουν το φαγητό και αναγκαστήκαμε και πήγαμε από την πίσω πόρτα», δήλωσε ο χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Κατανοώ τον πόνο αυτών των ανθρώπων αλλά δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παραβίαση των νόμων του ελληνικού κράτους για να στηθούν χειραγωγημένα σκηνικά».

Παράλληλα τόνισε ότι «Η σημερινή μου κίνηση σηματοδοτεί κάτι. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε με πολλά λάθη και αδυναμίες. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις συνεχίζοντας να τιμάμε την έννοια του πρόσφυγα αλλά και του μετανάστη. Εφόσον εφαρμόζονται οι ελληνικοί νόμοι, όπως είδατε πήρα το λουκέτο και συμβολικά το παρέδωσα στον διευθυντή της αστυνομίας. Όποιος αισθάνεται καταπιεσμένος εδώ είναι ελεύθερος να φύγει και να υποστεί τις συνέπειες».

«Οι ελλείψεις μας δεν δικαιολογούν παραβίαση του νόμου», πρόσθεσε επίσης.

Υπενθυμίζεται πως και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, διεύψευσε την απεργία πείνας.

Όπως επισήμανε, δεν είναι σε εξέλιξη καμία απεργία πείνας. Οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν κατανάλωσαν το φαγητό σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με την κατάσταση σήμερα να έχει ομαλοποιηθεί.

Στο Ελληνικό υπάρχουν 1600 άτομα σε 3 δομές. Στη συγκεκριμένη δομή, όπου σημειώθηκε η ένταση, ζουν 500 άτομα.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…