Newsroom

Newsroom

Ένταλμα στον Λευκό Οίκο από το Κογκρέσο, λόγω της άρνησης Τραμπ να συνεργαστεί

Ένταλμα στον Λευκό Οίκο για περαιτέρω στοιχεία στέλνουν οι επιτροπές του Κογκρέσο, στο στόχαστρο της έρευνας και ο αντιπρόεδρος Πενς που φέρεται να έχει ακούσει το τηλεφώνημα Τραμπ-Ζελένσκι

tramp hd

Έγγραφα τα οποία θα ρίξουν φως στο σκάνδαλο των πιέσεων Τραμπ προς την Ουκρανία για να γίνει έρευνα εις βάρος των Μπάιντεν, ζητούν με ένταλμα από τον Λευκό Οίκο οι επιτροπές του Κογκρέσου που ερευνούν την υπόθεση, κλιμακώνοντας την πολιτική ένταση στην Ουάσιγκτον. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Κογκρέσο, εκτός αν υπάρξει ψήφισμα που θα τον υποχρεώνει να το κάνει, και ότι θα στείλει και σχετική επιστολή στην επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου έχουν επίσης ζητήσει με ένταλμα στοιχεία για την εμπλοκή και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς στην υπόθεση.
Το ένταλμα ήταν το φυσικό επακόλουθο της άρνησης Λευκού Οίκου και υπουργείου Εξωτερικών να υπακούσει στις εκκλήσεις των επιτροπών να καταθέσουν οικειοθελώς τα έγγραφα. Στο ένταλμα αναφέρεται ότι η έως τώρα στάση της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστά προσπάθεια να «θαφτεί» η υπόθεση και ότι δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική από το να υποχρεωθούν να καταθέσουν τα έγγραφα με ένταλμα. 

Στην επιστολή που υπογράφουν οι βουλευτές Ελάιτζα Κάμινγκς, Άνταμ Σιφ και Έλιοτ Έντζελ, τονίζεται ότι «είναι προφανές ότι ο πρόεδρος έχει επιλέξει να περιφρονήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, να παρακωλύσει το έργο της και να συγκαλύψει την υπόθεση». Και προειδοποιούν ότι αν ο Λευκός Οίκος δεν συμμορφωθεί, τότε αυτό θα συνιστά «παρακώλυση της έρευνας της Βουλής για την παραπομπή του με το αίτημα της καθαίρεσης».

Εκτός από τα στοιχεία που αφορούν τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, οι βουλευτές ζητούν και έγγραφα που θα μπορούσαν να δείξουν αν ο Μάικ Πενς έχει βοηθήσει τον Αμερικανό πρόεδρο στην άσκηση πιέσεων προς την ουκρανική κυβέρνηση, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και ο αντιπρόεδρος έχει ακούσει το τηλεφώνημα Τραμπ-Ζελένσκι. Επίσης θέλουν να μάθουν τι διημείφθη στη συνάντηση Πενς-Ζελένσκι την 1η Σεπτεμβρίου και τονίζουν ότι «υπάρχουν ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξε στην προσπάθεια να πειστεί ή να πιεστεί ο Ουκρανός πρόεδρος να υπακούσει στο αίτημα Τραμπ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ανακοινώσει ότι δεν προτίθεται να συνεργαστεί με τις επιτροπές του Κογκρέσου για τη διερεύνηση του σκανδάλου, αν προηγουμένως δεν υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή. Όπως είπε, ο Λευκός Οίκος θα αποστείλει επιστολή στην επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, όπου θα καθίσταται σαφές ότι η διοίκηση δεν θα συνεργαστεί στην έρευνα αν αυτή δεν επικυρωθεί με θετική ψήφο στο Σώμα.

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι Δημοκρατικοί έχουν την πλειοψηφία που χρειάζεται για να ξεκινήσει η έρευνα για την αποπομπή του, αλλά δεν πιστεύει ότι θα πετύχουν πλειοψηφία στη Γερουσία, όπου το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία. Επίσης εκτίμησε ότι η ιστορία αυτή θα πλήξει το Δημοκρατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις και όχι τον ίδιο. Επίσης είπε ότι είναι αντικείμενο «άδικης αντιμετώπισης» ενώ σε «τιτίβισμά» του υποστήριξε ότι είναι «καθήκον του να ερευνά ή να ζητά να ερευνάται η διαφθορά και να ζητά από άλλες χώρες βοήθεια γι’ αυτό».

Η δήλωση αυτή του Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Πληροφοριών του Κογκρέσου, Άνταμ Σιφ, ο οποίος επίσης μέσω Twitter δήλωσε ότι «εδώ φτάσαμε, αφήσαμε τις αρνήσεις και τις περιστροφές, ο πρόεδρος θεωρεί ότι μπορεί να ασκεί πίεση σε ξένους ηγέτες να τον βοηθήσουν πολιτικά, γιατί νομίζει ότι είναι δικαίωμά του. Μένει να αναρωτηθούν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου: Έχει αυτό το δικαίωμα;»

Η Νάνσι Πελόζι από την πλευρά της δήλωσε ότι θα προχωρήσει η έρευνα, καθώς οι επιτροπές του Κογκρέσου έχουν το δικαίωμα να την πραγματοποιήσουν, χωρίς να γίνει η ψηφοφορία που ζητούν ο Τραμπ και οι Ρεπουμπλικάνοι. Επίσης ο Λευκός Οίκος, μέσω της εκπροσώπου του, Στέφανι Γκρίσαμ, δήλωσε ότι το ένταλμα δεν αλλάζει τίποτα, «απλώς σπαταλάται δημόσιο χρήμα και τελικά θα αποδειχθεί ότι ο πρόεδρος δεν έχει κάνει τίποτα επιλήψιμο».
 

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…