Newsroom

Newsroom

Ένωση «Νέα Παιδεία»: «Δε θα βιάσετε και τις ψυχές μας»

«Οι υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση είναι ανεπιθύμητοι όσο και οι δράστες»

pencil 918449 1920

Μια οργισμένη ανακοίνωση εξέδωσε η επιστημονική ένωση «Νέα Παιδεία», στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που αφορούν την υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη, αλλά και τις υπόλοιπες καταγγελίες στον χώρο του πολιτισμού που αφορούν σεξουαλική κακοποίηση ή και βιασμούς.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή της, η Ένωση η οποία έχει δραστηριότητα στον χώρο της Παιδείας από το 1977, αφήνει σαφείς αιχμές για όσους, από τον χώρο της εκπαίδευσης παρείχαν άσυλο ενώ παράλληλα, «τους υμνούσαν και χαριεντίζονταν μαζί τους», φωτογραφίζοντας σαφώς πρόσωπα και καταστάσεις που έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο τις τελευταίες ημέρες.

Παράλληλα, στην κατακλείδα της η ανακοίνωση καλεί εμμέσως πλην σαφώς σε απομακρύνσεις υπευθύνων που θα όφειλαν να αναλάβουν έμπρακτα την ευθύνη, καθώς, όπως αναφέρει, «είναι ανεπιθύμητοι όσο και οι δράστες»

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Επιστημονικής Ένωσης Νέα Παιδεία

«Δεν κάνουμε θέατρο για το θέατρο. Δεν κάνουμε θέατρο για να ζήσουμε. Κάνουμε θέατρο για να πλουτίσουμε τους εαυτούς μας, το κοινό που μας παρακολουθεί κι όλοι μαζί να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί ένας πλατύς, ψυχικά πλούσιος και ακέριος πολιτισμός στον τόπο μας. Μόνος ο καθένας μας είναι ανήμπορος. Μόνος, ο καθένας από σας τους πιο κοντινούς στην προσπάθειά μας, είναι ανήμπορος. Μαζί ίσως κάτι μπορέσουμε να κάνουμε.»  

Κάρολος Κουν

Ο πολιτισμός και η παιδεία είναι όμοροι χώροι, συγκοινωνούντα δοχεία. Και, δυστυχώς, είδαμε να κυκλοφορούν εκεί, ελεύθερα και για χρόνια, ανενόχλητοι κακοποιητές, τους οποίους τώρα βρίσκουν τη δύναμη τα θύματά τους να καταγγείλουν. Εκείνοι που τους αξιολόγησαν τους βρήκαν, μάλλον, επαρκείς. Εκτός και αν πέρα από επαίνους τους παρείχαν και άσυλο, όπως έκαναν ορισμένοι -και από τον χώρο της εκπαίδευσης-, που τους υμνούσαν και χαριεντίζονταν μαζί τους.

Είμαστε στο μεταίχμιο όπου ο πολιτισμός και η εκπαίδευση δεν έχουν την πολυτέλεια ούτε της αυταρέσκειας ούτε της αναμονής. Και αν το πρόβλημα στρέφεται γύρω από συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτό δεν του στερεί τον χαρακτήρα του συλλογικού. Η σιωπή και ο φόβος δεν ταιριάζει στους ανθρώπους της Παιδείας και της Τέχνης.

Θέλουμε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και το αίσθημα δικαίου, να κυριαρχήσει η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Να συναντάμε την παρακμή μόνο στα ποιήματα των «καταραμένων». Στο θέατρο και στις τάξεις να έχουμε όλοι πλήρη συνείδηση του ρόλου και της αποστολής μας, να σεβόμαστε τον άλλο, και κυρίως τον εαυτό μας.

Όταν λαμβάνει κανείς αποφάσεις σε επίπεδο θεσμικό, οφείλει να αναλαμβάνει έμπρακτα και την ευθύνη. Είθισται. Γνωρίζουμε ότι οι υπεύθυνοι γι’ αυτή την κατάσταση είναι ήδη αρκετοί. Και είναι ανεπιθύμητοι όσο και οι δράστες.

Επιστημονική ένωση”Νέα Παιδεία”

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

Καταγραφή 7

Άννα Παναγιωτοπούλου: Το συγκινητικό αντίο της Μαρίας Καβογιάννη – «Δεν είναι τυχαίο ότι έφυγες την ημέρα της Ανάστασης…»

«Δεν θα ξεχάσω πόσο με στήριξες», ανέφερε η Μαρία Καβογιάννη για την Άννα Παναγιωτοπούλου

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Ιρλανδία

Ιρλανδία: Φοιτητές στο Κολέγιο Τρίνιτι έστησαν έναν καταυλισμό, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στη Γάζα

Οι ακτιβιστές στο Τρίνιτι ζητούν από το παλαιότερο πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας να διακόψει τους δεσμούς…