Newsroom

Newsroom

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες στις εκλογές στην Αλβανία

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στη γειτονική Αλβανία, καθώς ένας άνδρας έχασε τη ζωή του ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά…

Με αίμα βάφτηκαν οι εκλογές στη γειτονική Αλβανία, καθώς ένας άνδρας έχασε τη ζωή του ενώ άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης συμπλοκής έξω από εκλογικό τμήμα στην πόλη Λιάτσι της Βόρειας Αλβανίας.

Νεκρός είναι ο Γκιον Γκιόνι, μέλος της εκλογικής επιτροπής στο ίδιο εκλογικό τμήμα, που ανήκει στο Κόμμα Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ένταξη, ενώ πραγματικός στόχος ήταν ο ένας εκ των τραυματιών, συγκεκριμένα ο υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μεχίλ Φούφι. Μικροεπεισόδια έγιναν όμως και σε άλλες πόλεις. Όλα δείχνουν ότι η Αλβανία βυθίζεται στο χάος

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπρόσωποι του Σ. Κόμματος στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή στα Τίρανα κατήγγειλαν ότι ένοπλοι μασκοφόροι ανάγκασαν τους εφόρους που εκπροσωπούν την αντιπολίτευση σε πέντε εκλογικά τμήμα του ίδιου νομού να αποχωρήσουν από τα εκλογικά τμήματα.

Στο μεταξύ αποφασισμένοι να νικήσουν, αλλά και βέβαιοι πως θα το κάνουν, εμφανίζονται οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία στην Αλβανία, Σαλί Μπερίσα, μία από τις κεντρικές φιγούρες στο μετακομμουνιστικό πολιτικό σκηνικό και νυν πρωθυπουργός, και Έντι Ράμα, ο αδιαμφισβήτητα καλύτερος δήμαρχος που είχαν ποτέ τα Τίρανα.

Η προεκλογική περίοδος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και, ενώ σε άλλες προεκλογικές περιόδους οι εντάσεις και οι συμπλοκές μεταξύ των υποστηρικτών των δύο κομμάτων ήταν πολύ συχνές και έντονες, η συγκεκριμένη “πέρασε” χωρίς σοβαρά επεισόδια. Δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν το Σάββατο στο βόρειο τμήμα της χώρας, η πρώτη σε τοπικό υδροηλεκτρικό σταθμό και η δεύτερη σε γέφυρα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, δεν ήταν αποτέλεσμα πολιτικής αντιπαλότητας.

Ο Σαλί Μπερίσα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε.

Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η οικονομία και η πάταξη της διαφθοράς ήταν τα κύρια θέματα στις προεκλογικές συγκεντρώσεις των δύο μεγάλων παρατάξεων, που συγκλίνουν γενικά στην πορεία της χώρας προς την Ευρώπη, με επιμέρους πάντως διαφωνίες για τον τρόπο.

Άνοιξαν οι κάλπες

Σήμερα Κυριακή, οι κάλπες είναι έτοιμες να δεχθούν ψήφους. Μέχρι στιγμής, και ίσως λόγω ανεπαρκών προεκλογικών μετρήσεων, οι προβλέψεις για τον νικητή είναι ανεπαρκείς. Η συμμαχία του Έντι Ράμα έχει ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στον Μπερίσα, ο οποίος δηλώνει βέβαιος πως θα αναλάβει την τρίτη θητεία του.

Για αυτό το λόγο το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην μακρά διαδικασία της καταμέτρησης (δεν είναι σαφές πότε θα βγουν τα τελικά) που αρχίζει στις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής όταν θα κλείσουν οι κάλπες.

Αποφασιστικός για την αναμέτρηση είναι ο ρόλος των μεταναστών ψηφοφόρων που κατευθύνονται προς τη χώρα με ναυλωμένα από τα κόμματα μεταφορικά μέσα.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 100 χιλιάδες ψηφοφόροι θα μεταβούν για τις εκλογές, οι περισσότεροι από την Ελλάδα.

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…