Newsroom

Newsroom

"Ένα τραγούδι για τον Αργύρη" – Ένα ντοκιμαντέρ για τη σφαγή στο Δίστομο

Μία μοναδική ημέρα άλλαξε όλη τη ζωή του, κανείς δεν ξέρει, ποιά θα ήταν αλλιώς η πορεία του.

5b1ad66b1dc5242a388b4593

Μέσα από την προσωπογραφία και τη διαδρομή του πρωταγωνιστή Αργύρη Σφουντούρη, που επέζησε της σφαγής του Διστόμου, παρουσιάζεται ο χειρισμός του προσωπικού τραύματος αλλά και της ιστορικής ευθύνης, ενώ αναδεικνύονται και οι δυσκολίες της συμφιλίωσης της Γερμανίας με τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

«Είναι η ιστορία του Αργύρη. Του Αργύρη Σφουντούρη. Μία μοναδική ημέρα άλλαξε όλη τη ζωή του, κανείς δεν ξέρει, ποιά θα ήταν αλλιώς η πορεία του». Αυτή είναι η εισαγωγή του φιλμ του Στέφαν Χάουπτ για τη σφαγή του Διστόμου στις 10. Ιουνίου του 1944.

Είναι το σύμβολο της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. 218 νεκροί στο Δίστομο γυναίκες γέροι παιδιά. Ο Αργύρης τριών χρονών τότε επέζησε της σφαγής. Το στίγμα της που το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή το μετουσίωσε σε μια ακάματη προσπάθεια κατά της λήθης. Τώρα, λέει ο Αργύρης Σφουντούρης στη Ντόιτσε Βέλε, έρχεται ένας Ελβετός, ο Στέφαν Χάουπτ, με το ντοκιμαντέρ «να διηγηθεί στους Γερμανούς αυτά που οι Γερμανοί θύτες δεν τόλμησαν να διηγηθούν στα παιδιά τους».


Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

5a621d8a1dc5248e048b4573 1

Ο ανεκδιήγητος Τραμπ εξισώνει τους διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης με τους νεοναζί της Σάρλοτσβιλ

«Η Σάρλοτσβιλ δεν ήταν τίποτε απολύτως, τίποτε σε σύγκριση με το επίπεδο μίσους που έχετε…