Newsroom

Newsroom

Ένα απόγευμα σ΄ ένα "έξυπνο" σπίτι

Η καθημερινότητά μας είναι πλήρως συνυφασμένη πια με την τεχνολογία. Έξυπνα τηλέφωνα, έξυπνα ρολόγια μέχρι… «έξυπνα σπίτια», έχουν μπει στη ζωή μας για να την κάνουν ευκολότερη.

5811d0c21dc52459778b4645

Αν και αρκετοί ήταν αυτοί που μου έλεγαν πως το μέλλον βρίσκεται στα «έξυπνα σπίτια», προσωπικά, «έξυπνο σπίτι» δεν είχα δει ποτέ. Να όμως, που έτυχε να περάσω ένα απόγευμα σε ένα.

Είναι Σάββατο και έχουμε κανονίσει με την παρέα να πάμε επιτέλους στο καινούργιο σπίτι που έπιασε ένας κολλητός. Η αλήθεια είναι πως μας έλεγε εδώ και κανά μήνα να πάμε, αλλά λίγο η δουλειά, λίγο οι κοπέλες, λίγο και κάτι άλλες έκτακτες υποχρεώσεις δεν μας επέτρεψαν.

Βρήκαμε το χρόνο λοιπόν και πήγαμε. Ο κολλητός μας είχε προϊδεάσει ότι έχει «έξυπνο σπίτι». «Ελάτε να δείτε πώς ανοίγω το κλιματιστικό πριν πάω σπίτι. Δείτε πως βλέπω από την τηλεόραση ποιος μου χτυπάει το κουδούνι», και διάφορα άλλα τέτοια, τα οποία δεν παίρναμε και πολύ τοις μετρητοίς.

Και όμως. Μπαίνοντας στο σπίτι, το κλιματιστικό ήταν αναμμένο, σπάζοντας την υγρασία που είχε το σπίτι. Το ηχοσύστημα που είχε στο σαλόνι συνδεδεμένο με την τηλεόραση ξεκίνησε να παίζει χαλαρή μουσική ενώ με τον ίδιο διακόπτη άναψε τα φώτα και άνοιξε και τα ρολά!

«Μπράβο ρε Τάκη. Δεν χρειάζεται να πας μέχρι την μπαλκονόπορτα για να ανοίξεις τα ρολά ή να πιάσεις το χειριστήριο του κλιματιστικού για να το ανοίξεις», ήταν τα σχόλιά μας, για να τον «πικάρουμε» και λίγο.

Καθόμαστε στον καναπέ και περιμένουμε τον τέταρτο της παρέας που είχε αργήσει. Χτυπάει το κουδούνι αλλά ο κολλητός μας δεν σηκώνεται για να ανοίξει. «Καλά δεν θα του ανοίξεις;», τον ρωτάμε.

«Μην αγχώνεστε. Καθίστε να σιγουρευτούμε ότι είναι ο Σπύρος», μας απαντά και πιάνει στο κινητό του. Ανοίγει την τηλεόραση και βλέπουμε τον φίλο να περιμένει στην είσοδο της πολυκατοικίας. «Ορίστε. Τώρα που σιγουρευτήκαμε θα του ανοίξω», είπε ο Τάκης και όντως του άνοιξε αλλά όχι «παραδοσιακά». Το έκανε μέσω του κινητού του.

Αφού μαζευτήκαμε όλοι ξεκινήσαμε την κουβέντα για το «έξυπνα σπίτια». Τί είναι τελικά;

«Ως έξυπνο σπίτι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το σύνολο των αυτοματισμών, με τους οποίους ομαδοποιούνται, οργανώνονται και αυτοματοποιούνται οι λειτουργίες μιας κατοικίας, ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο εκάστοτε ιδιοκτήτης», μας εξήγησε ο «γκατζετάκιας» κολλητός.

Πρακτικά πως μεταφράζεται; «Τα ίδια συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περισσότερες της μιας χρήσης», συνέχισε. «Για παράδειγμα, μπορώ να ελέγχω με έναν διακόπτη το φωτισμό σε ένα δωμάτιο, να ανοιγοκλείνω τα ρολά, να ρυθμίζω το κλιματιστικό κτλπ.».

Αν και όλα αυτά ίσως να φαίνονται υπερβολικά σε κάποιους ή αχρείαστα σε κάποιους άλλους, είναι το μέλλον. Ένα μέλλον που μας διευκολύνει στην καθημερινότητά μας, προσφέροντάς μας πρακτικές λύσεις για τυχόν προβλήματα. Δεν είναι μόνο τα παραπάνω χαρακτηριστικά που δημιουργούν ένα «έξυπνο σπίτι».

Αν έχετε παιδιά για παράδειγμα, μπορείτε με μια «Eye on Baby camera», να παρακολουθείτε συνεχώς το μωρό σας μέσα από το smartphone. Μάλιστα, μπορεί να σας ειδοποιεί κάθε φορά που θα υπάρχει κίνηση. Αν είστε νιόπαντροι και την ίδια ώρα με την κυριακάτικη αγωνιστική έχει και την αγαπημένη ταινία της, τότε αν θέλετε να είστε και αγκαλιά, βλέπετε από την ίδια τηλεόραση και τα δυο προγράμματα.

Κάπως έτσι λοιπόν πέρασε ένα απόγευμα σε ένα «έξυπνο σπίτι».

Εικόνες ντροπής στο Κύπελλο Ελλάδας: Ο Καρυπίδης κυνηγούσε τη Γαλλίδα διαιτητή- Με συνοδεία της αστυνομίας η Φραπάρ στα αποδυτήρια (video)

φραπαρ

Εικόνες ντροπής στο Κύπελλο Ελλάδας: Ο Καρυπίδης κυνηγούσε τη Γαλλίδα διαιτητή- Με συνοδεία της αστυνομίας η Φραπάρ στα αποδυτήρια (video)

Η Στεφανί Φραπάρ βρέθηκε στο επίκεντρο των έντονων διαμαρτυριών από πλευράς Αρη μετά το πέρας…

Σοβαρό περιστατικό στην Πάρνηθα: Μαχαίρωσαν εθελοντές που βρίσκονταν στο βουνό για καθαρισμό

τραυματιας πανρηθα

Σοβαρό περιστατικό στην Πάρνηθα: Μαχαίρωσαν εθελοντές που βρίσκονταν στο βουνό για καθαρισμό

Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Save Your Hood» και δύο μέλη της δέχθηκαν επίθεση χωρίς λόγο,…

Final Four -Euroleague: Σε 89 συλλήψεις προχώρησε η γερμανική αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια (video)

επει βερο

Final Four -Euroleague: Σε 89 συλλήψεις προχώρησε η γερμανική αστυνομία για τα σοβαρά επεισόδια (video)

Η νεότερη ενημέρωση από τα χθεσινά επεισόδια στην Γερμανία, που είχαν ως αποτέλεσμα ένας οπαδός…