Εμφυλιοπολεμικά παραληρήματα

Οσοι έχετε την άποψη ότι ο εμφύλιος τελείωσε το 1949, μάλλον έχετε κάνει λάθος. Κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές τα απόνερά του κατακλύζουν τη δημόσια ζωή...

5282230 1

Οσοι έχετε την άποψη ότι ο εμφύλιος τελείωσε το 1949 -οι συνέπειές του πολύ αργότερα-, μάλλον έχετε κάνει λάθος. Κάθε τρεις και λίγο με διάφορες αφορμές τα απόνερά του κατακλύζουν τη δημόσια ζωή. Προφανώς οι πληγές δεν έχουν κλείσει. Τις περισσότερες φορές όμως δεν έχουμε μια αντιπαράθεση μεταξύ ιστορικών, κάτι που θα ήταν απολύτως φυσιολογικό αφού το θέμα είναι ακόμη υπό διερεύνηση, αλλά μια κομματική σύγκρουση με προσβλητικούς χαρακτηρισμούς.

Ο κακός χαμός έγινε όταν ο Παύλος Πολάκης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι είναι «η παράταξη του μαυραγοριτισμού και του δωσιλογισμού». Η Ν.Δ. κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να αποκηρύξει δημόσια τα όσα εκστόμισε σήμερα ο συνεργάτης του». Αν δεν το κάνει «θα επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά ότι ο κ. Πολάκης είναι το πραγματικό πρόσωπό του… Ο κ. Πολάκης ξεπέρασε σε χυδαιότητα ακόμη και τον γνωστό εαυτό του. Σε ένα εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα μίσους παρουσίασε την ιστορική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας ως το κόμμα των μαυραγοριτών και των δωσίλογων. Οι χυδαιότητες Πολάκη μόνο ντροπή αποτελούν για το Κοινοβούλιο». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε ως εξής: «Οι παρατάξεις έχουν την ιστορία τους. Δεν είναι η Ν.Δ. παράταξη δωσιλόγων, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η παράταξη του Κουφοντίνα, όπως μας έχουν κατηγορήσει». Δικαιούται η Ν.Δ. να καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ για εμφυλιοπολεμικό παραλήρημα; Ας δούμε τρεις πολύ πρόσφατες περιπτώσεις που την αφορούν:

– Σε επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής, με κοινοποίηση στους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο πρώην βουλευτής Θ. Πετράκος ενημερώνει ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. Μιλτ. Χρυσομάλλης δήλωσε αμέσως μετά το πέρας της τελετής για τα 200 χρόνια από το 1821: «Επειδή ο Κολοκοτρώνης πίστευε στο έθνος και στη δημοκρατία είναι σίγουρα Ελληνας, είναι σίγουρα Μεσσήνιος και σίγουρα δεν είναι αριστερός διότι η Αριστερά δεν πιστεύει στο έθνος». Αρα εκτός συνταγματικού τόξου η Αριστερά; Αρα αντεθνικά τα κόμματά της; Τέτοια δεν έλεγαν τη δεκαετία του ’50 η Δεξιά και τα έντυπά της για το παράνομο ΚΚΕ; Με τέτοιες αηδίες δεν στόλιζαν και τους μη κομμουνιστές επειδή αυτοί ζητούσαν συμφιλίωση και εξέφραζαν τη διαφωνία τους με τις φυλακές, τις εξορίες, τις εκτελέσεις; Συνοδοιπόρους τούς αποκαλούσαν και τους αντιμετώπιζαν ως μιάσματα που έπρεπε να εξοβελιστούν από τον εθνικό κορμό. Μερικοί τα λένε και σήμερα.

– Πριν από λίγο καιρό ένας άλλος βουλευτής της Ν.Δ., ο κ. Κυρανάκης, είχε δηλώσει ότι «στον εμφύλιο οι κομμουνιστές σκότωναν Ελληνες». Μάλιστα. Η περίοδος 1946-1949 λοιπόν δεν ήταν εμφύλιος. Ηταν συμμοριτοπόλεμος. Από τη μία πλευρά ήταν οι εθνικές δυνάμεις και από την άλλη οι εαμοβούλγαροι. Φρέσκα πράγματα!

– Ωστόσο οι αντίπαλοι της Δεξιάς δεν ήταν μόνο πράκτορες ξένων δυνάμεων και αιμοσταγείς δολοφόνοι, ήταν και χαμερπή υποκείμενα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Μακάριος Λαζαρίδης, που διετέλεσε επί μια δεκαετία «δεξί» χέρι του πρωθυπουργού σε θέματα Τύπου και επικοινωνίας, έγραψε χαρακτηριστικά, με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη: «Πραγματικότητα είναι ότι τον κίναιδο και παιδεραστή Αρη Βελουχιώτη τον είχαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ στα γραφεία τους».

Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε κιχ. Ούτε μια δήλωση έστω για τα μάτια του κόσμου. Και δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Αυτά που είπαν οι τρεις βουλευτές της Δεξιάς είναι αυτά που πιστεύουν στελέχη του κόμματος και μερικοί υπουργοί. Αλλωστε ο πρωτοκλασάτος υπουργός (Βορίδης) που δήλωσε πρόσφατα ότι «εγώ δεν είμαι της συναίνεσης», ήταν αυτός που είχε καλέσει τον Κυρ. Μητσοτάκη να βρει τρόπους ώστε να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Βεβαίως η απάντηση σε τέτοιου είδους παραληρήματα δεν μπορεί να είναι το «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς». Ούτε το «καλή αντάμωση στα γουναράδικα».

Ανάγωγα

Ο Καλογρίτσας μπήκε στο πλάνο. Κοτζάμ προανακριτική έστησαν. Γιά να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Το θέμα με τον πρώην πρεσβευτή της Βενεζουέλας επανήλθε στο προσκήνιο, αλλά η απάντηση του Κ. Ησυχου ήταν αποστομωτική.

Υπάρχουν και άλλα τέτοια στα υπόγεια της Ν.Δ.; Μαθαίνω ότι τα σαΐνια του κόμματος έχουν ανακαλύψει αυθαίρετη πισίνα στο πλυσταριό του σπιτιού του Τσίπρα.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…