Εμείς τον θέλουμε παιδιά τον βασιλιά!

Πώς μας προέκυψε στα καλά καθούμενα αυτός ο «φιλοβασιλισμός»;

frog 2240764 1920

Αν «κανονικό» θεωρείται ό,τι είναι σύμφωνο με τους ισχύοντες νόμους, τις διατάξεις ή τις συνήθειες, και τέλος πάντων δεν παρουσιάζει αποκλίσεις από ό,τι προβλέπεται, τότε κατά τον Δ. Οικονόμου οι τωρινές συνθήκες είναι ανώμαλες, αντικανονικές κι αφύσικες.
Διότι τι μας είπε ο νοσταλγός του παλατιού και της «υπηρεσίας Πέτσας» από τη συχνότητα του ΣΚΑΙ; Ότι «υπό κανονικές συνθήκες ο Παύλος Γκλύξμπουργκ θα ήταν διάδοχος». Αυτό εκστόμισε ο δημοσιογράφος που ήταν 10 ετών όταν η χώρα ψήφισε να πάει στα αζήτητα ο βασιλεύς και όλο του το σόι. Tότε δηλαδή που ως παιδιά παίζαμε το παιχνίδι: «Βασιλιά, βασιλιά με τα δώδεκα σπαθιά, τι δουλειά; Τεμπελιά! Και τα ρέστα; Παγωτά!»

Το πρώτο νομιμοποιητικό δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την έξωση της μοναρχίας, διεξήχθη το 1924. Αλλά αυτό του 1974 ήταν το καθοριστικό που εδραίωσε την Αβασίλευτη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Με ένα ηχηρό 54%, (και την Κρήτη να βγάζει αβασίλευτη δημοκρατία με ποσοστά που άγγιζαν το 90%) ξαπόστειλε τον Γλύξμπουργκ, που δεν είχε προβάλει την παραμικρή αντίσταση ενάντια στη χούντα των Συνταγματαρχών.

Αλήθεια όμως, πώς μας προέκυψε στα καλά καθούμενα αυτός ο «φιλοβασιλισμός»; Απλούστατα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βλέποντας το κακό με δρασκελιές να πλησιάζει, είναι έτοιμη μέχρι και βασιλικοχουντικούς να αναστήσει.
Το είχε πράξει και το ‘88 ο πάτερ φαμίλιας Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει ψήφους φιλοβασιλικών εν όψει επικείμενων εκλογών. Κάνοντας μία γκράντε δήλωση για το unfair του Δημοψηφίσματος, επειδή δεν είχε επιτραπεί στο Γλύξμπουργκ να επιστρέψει στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας και να ηγηθεί στον προεκλογικό του αγώνα.

Οι λογαριασμοί της Δεξιάς με το βασιλιά δεν κλείνουν τόσο εύκολα. Έτσι, με το που τρία μεγάλα διεθνή μέσα αποκάλεσαν τον Παύλο «διάδοχο του ελληνικού στέμματος» άρπαξε την ευκαιρία για να κλείσουν πονηρά το μάτι στους εναπομείναντες φιλοβασιλικούς στη χώρα. Πρέπει να ‘ναι πολύ απελπισμένοι για να το κάνουν αυτό, αν σκεφτούμε ότι δεν έχουν απομείνει δα και τόσοι…
Βόλεψε κι ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ την ελληνική ενημέρωση, που ψάχνει θέματα για να πετά τη μπάλα της επικαιρότητας στα νεκροταφεία…
Any way…

Εμείς τον θέλουμε παιδιά τον βασιλιά
να τον πάμε στο Παγκράτι να πουλάει Ριζοσπάστη
κι ό,τι άλλο διατάξει ο ΕΛΑΣ.

Υστερόγραφο: Για την ιστορία, οι στίχοι αυτοί προστέθηκαν σε ήδη υπάρχον τραγούδι των κομμουνιστών, με αφορμή το δημοψήφισμα του 1946 για την επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου Β΄ στην Ελλάδα ή όχι. Ο βασιλιάς με σύσσωμη την επίσημη ελληνική κυβέρνηση εγκατέλειψαν τον Απρίλη του 1941 τη χώρα, όταν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς ναζί.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη