Εμβόλιο κορονοϊού: Τι ισχύει για εγκύους και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία

Σύσταση για τις εγκύους και τις γυναίκες που βρίσκονται σε ηλικία αναπαραγωγής να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια και όχι με AstraZeneca ή Johnson & Johnson

emvolio4 0 1

Σύσταση για τις εγκύους να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια καθώς γι’ αυτά υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας από μελέτες έγινε κατά τη σημερινή ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση, ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 40-44 ετών ενώ παράλληλα συζητήθηκε και το εάν τα εμβόλια της Johnson & Johnson είναι ασφαλή για τις έγκυες ή τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έκανε αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson η χορήγηση του οποίου είχε «παγώσει» προσωρινά λόγω 15 θρομβωτικών επεισοδίων που εμφανίστηκαν σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων στις ΗΠΑ, που αφορούσαν γυναίκες μεταξύ 18 έως 49 ετών. Το συμπέρασμα των αμερικανικών και ευρωπαϊκών υγειονομικών αρχών ήταν πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναμένεται να συστήσει στις εγκύους να εμβολιάζονται με mRNA εμβόλια δηλαδή με Pfizer και Moderna τα οποία έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί στην κατηγορία αυτή, θα Σύμφωνα με πληροφορίες η σύσταση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι για τα εμβόλια αυτά υπάρχουν στοιχεία μελετών που επιβεβαιώνουν την ασφάλειά τους.

«Σε αναμονή των τελικών στοιχείων για τους εμβολιασμούς των εγκύων»

Στη συνέχεια η Μάρια Θεοδωρίδου σημείωσε ότι τα στοιχεία σχετικά με τις κυήσεις έδειξαν ότι «δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό με τα εμβόλια mRNA», τονίζοντας ότι «κατά 99,9% τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν απόλυτα την ασφαλή χορήγηση των εμβολίων», υπογραμμίζοντας ότι θα τηρηθεί στάση αναμονής «μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Θεοδωρίδου συνέστησε στις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν κάποιο mRNA εμβόλιο (δηλαδή της Pfizer ή της Moderna) μέχρι να ανακοινωθούν 100% ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων.

Με AstraZeneca και οι ηλικίες 40-44

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπενθύμισε ότι τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 30-39, οι οποίες θα εμβολιαστούν με AstraZeneca, ενώ το εμβόλιο της ίδιας εταιρείας θα χρησιμοποιηθεί και για τις ηλικίες 40-44 που μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους από τη Μεγάλη Πέμπτη.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…