ΝΜ

Νίκος Μπογιόπουλος

Εμβολιασμός: Με πειθώ ή με εκβιασμούς;

Η επιστήμη -χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν έχει μετατραπεί σε εμπόρευμα κερδοσκοπίας και «εργαλείο» γεωπολιτικών ανταγωνισμών- έχει προσφέρει στην ανθρωπότητα ένα όπλο ενάντια στην πανδημία που η χρησιμότητά του επιβεβαιώνεται.

Ο εμβολιασμός, ακόμα κι αν δεν εκμηδενίζει τον κίνδυνο θανάτου ή βαριάς νόσησης, τον ελαχιστοποιεί. Ακόμα κι αν δεν εκμηδενίζει τη μετάδοση του ιού, τον περιορίζει δραστικά. Το επιβεβαιώνουν οι επιστημονικές έρευνες, το καταγράφουν τα ιατρικά στοιχεία, το πιστοποιούν τα εμπειρικά δεδομένα. 

Η αναγκαιότητα του μαζικού εμβολιασμού, όμως, δεν εξασφαλίζεται με εκβιασμούς, με ηθικές, ψυχολογικές, οικονομικές πιέσεις, ούτε με δήθεν «προνόμια» και «ανταλλάγματα».

Ο εμβολιασμός δεν είναι υπόθεση υποταγής σε αντιδραστικές υπαγορεύσεις. Είναι δικαίωμα που περνά μέσα από πειθώ, εξαντλητική ενημέρωση, καταγραφή της αλήθειας, αποθέωση της διαφάνειας. Ετσι εμπεδώνεται και η ατομική ευθύνη. Ολα τα άλλα απλά ενισχύουν τον ανορθολογισμό, υπονομεύουν την προστασία της δημόσιας υγείας και καλλιεργούν διχαστικές λογικές.

Για να επιτευχθεί ο εμβολιασμός γρήγορα αλλά και με ασφάλεια για όλους, απαιτείται ένα ανεπτυγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.

  • Που δίνει έμφαση στην πρόληψη.
  • Παρακολουθεί σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας τον άνθρωπο.
  • Απλώνει δίχτυ ασφαλείας μέσω μαζικής επιδημιολογικής επιτήρησης.
  • Εξασφαλίζει επάρκεια για όλα τα ασφαλή εμβόλια.
  • Θέτει προτεραιότητες σύμφωνα με τα δεδομένα που αφορούν τις ηλικιακές ομάδες, τους ευπαθείς, την εργασιακή και κοινωνική δραστηριότητα.
  • Επιλέγει το καταλληλότερο εμβόλιο σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό.
  • Διαθέτει το ιατρικό ιστορικό ώστε να κατευθύνει τον πολίτη στην επιλογή του εμβολιασμού ή όχι, σύμφωνα με τα ατομικά ιατρικά δεδομένα.
  • Ενα σύστημα που παρακολουθεί συστηματικά την πορεία των εμβολιασμένων.
  • Και που, φυσικά, παρέχει άμεση ιατρική παρέμβαση σε τυχόν παρενέργειες και πλήρη ενημέρωση.

Οποιος μετρήσει με αυτά τα κριτήρια την τακτική της κυβέρνησης θα αντιληφθεί και γιατί η αξιοπιστία της βρίσκεται στο ναδίρ και γιατί το εμβολιαστικό πρόγραμμα ασθμαίνει.

Πηγη: Realnews 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αντιμετώπιση πολλαπλής κρίσης: Ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο πιο αναγκαίο από ποτέ

Αντιμετώπιση πολλαπλής κρίσης: Ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο πιο αναγκαίο από ποτέ

Δεν είναι τυχαίο που τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες διαβίωσης με την…

«Αν υπήρχε θανατική ποινή, θα ήταν η τιμή να τράβαγα εγώ τον μοχλό» – Ξέσπασε ο πατέρας της Καρολάιν για τον Αναγνωστόπουλο

«Αν υπήρχε θανατική ποινή, θα ήταν η τιμή να τράβαγα εγώ τον μοχλό» – Ξέσπασε ο πατέρας της Καρολάιν για τον Αναγνωστόπουλο

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωινό στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στις υποψίες που είχε για τη δολοφονία…

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Κολωνίας: Άνδρας έπεσε με το αμάξι του σε πλήθος – Πολλοί τραυματίες

Συναγερμός στο αεροδρόμιο της Κολωνίας: Άνδρας έπεσε με το αμάξι του σε πλήθος – Πολλοί τραυματίες

Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο οδηγός αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.