EllinikaHoaxes: Η ελληνική πατέντα της δημοσιογραφικής τρομοκρατίας

Για τους καραβαναδες των EllinikaHoaxes, φαίνεται πως ακόμη και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση είναι κάτι που πρέπει να συντρίψουν. Ίσως να τη θεωρούν "υπερβολική δημοκρατία".

ellinikahoaxes

Οι διορισμένοι σερίφηδες του διαδικτύου, τα ellinikaHoaxes, ξαναχτύπησαν, αυτή τη φορά βάζοντας στο στόχαστρό τους εκτός από την κοινή λογική, και την ίδια την αντιληπτική ικανότητα των πολιτών. Σε μια προσπάθεια που θα ζήλευε ακόμη και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσαν να ξεπλύνουν τον πρωθυπουργό από την απαράδεκτη δήλωση που έκανε για τους συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Δεν χρειάζεται να τα ξαναπούμε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε μια ατυχέστατη και απαράδεκτη δήλωση για την οποία προφανώς μετάνιωσε μόλις την ξανάκουσε και το κυβερνητικό επιτελείο έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα. Και ως εδώ όλα είναι λογικά καθώς σε προεκλογικές περιόδους το damage control είναι το Α και το Ω της πολιτικής επικοινωνίας των κομμάτων. Από κει και πέρα, στη μάχη ρίχτηκαν και τα γνωστά «ηχεία» της κυβερνητικής προπαγάνδας με έναν μόνο στόχο: να πείσουν τους πολίτες ότι αυτό που άκουσαν… δεν το άκουσαν.

Ωστόσο, ο μηχανισμός του Κ. Μητσοτάκη πέρασε (ξανά) και σε δεύτερο επίπεδο. Επιστράτευσε τους αυτόκλητους σεριφηδες του facebook, ώστε να φιμώσει όλα τα μέσα που πρόβαλαν τη δήλωση ήθελε να εξαφανιστεί. Έτσι τα ellnikaHoaxes, δια του αρθρογράφου τους, Στέλιου Πουρνή έσπευσε με ένα δημοσιογραφικά αστείο κείμενο να στοχοποιήσει πολλά μη κυβερνητικά ΜΜΕ, με αιχμή (και με screenshot) το Documentonews.gr, διασύροντάς το για μια ακόμη φορά, αλλά και επιβάλλοντάς του «ποινή» ώστε τα θέματά του να έχουν χαμηλότερη αναγνωσιμότητα μέσω facebook.

Έκτοτε, όποιος και όποια έχει την παραμικρή επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει δει τον ορυμαγδό αρνητικών σχολίων που επέφερε ο φιλομητσοτακικός ζήλος των -διαβόητων πλέον- ellinkaHoaxes. H απονομιμοποίησή τους από τη δημοσιογραφική κοινότητα έχει επέλθει εδώ και χρόνια, με δημοσιογράφους όλων των πολιτικών αποχρώσεων να έχουν καταγγείλει τις πρακτικές τους πολλές φορές μέχρι τώρα, ενώ από σήμερα κουβαλάνε ένα εξώδικο από την Αυγή καθώς και μία απειλή του Κώστα Βαξεβάνη ότι θα κληθούν να απολογηθούν στη Δικαιοσύνη μετά τις εκλογές.

Ο κ. Πουρνής, που μαθαίνω ότι «είναι πολύ ευγενικό παιδί μωρέ», περίμενα να είχε ήδη βγει να υπερασπιστεί τη «δουλειά» του στα #ellinikahoaxes που δεν είναι άλλη από το να παίζει ρουλέτα με το ψωμί των συναδέλφων του. Θα μου πεις, αν είχαν οι αρθρογράφοι τους τέτοιες ευαισθησίες, μάλλον δε θα δούλευαν στη γιάφκα των hoaxes.

Ναι, είναι σκληρό αλλά περί δημοσιογραφικής τρομοκρατίας πρόκειται.

Εξηγούμαι: Τα hoaxes δεν είναι απλά μηχανισμός προπαγάνδας. Αυτό άλλωστε θα ήταν αντιμετωπίσιμο, τόσοι υπάρχουν. Τα hoaxes έχουν αποκτήσει την εξουσία να βάζουν χέρι στο πόσοι από εσάς διαβάζετε τις ιστοσελίδες όπου εργαζόμαστε, καθιστώντας τους δημοσιογράφους υπόλογους στους εργοδότες τους όχι μόνο ως προς την ποιότητα της δουλειάς τους, αλλά και ως προς την άμεση μείωση των εσόδων των εκδοτών. Το αποτέλεσμα είναι ένα: σκληρή αυτολογοκρισία.

Περιορίζουν έτσι τις φωνές που δεν τους αρέσουν και το κάνουν συστηματικά με τον απροκάλυπτο τρόπο που είδατε μέσα από την περίπτωση της δήλωσης Μητσοτάκη για τα Τέμπη.
Αυτούς τους τύπους λοιπόν έχει περιμαζέψει η ΕΣΗΕΜΘ με τρόπο που αποκαλύψαμε στο Documento πριν έναν χρόνο, κάνοντας μας και τυπικά “συναδέλφους” παρά τις ενστάσεις των πραγματικών μάχιμων δημοσιογράφων.

Ίσως αυτά τα ρεπορτάζ και η συνολική επιμονή μας, να μας έχουν βάλει άλλωστε στο στόχαστρο τους. Δεν πειράζει, θα τους περάσει.

Χθες λοιπόν μας είπαν ότι ένα βασικό εργαλείο που λέγεται “μοντάζ” ισοδυναμεί με εγκληματική πράξη. Τι κι αν στο αμοντάριστο ο πρωθυπουργός δε λέει ΤΙΠΟΤΑ διαφορετικό; Τι κι αν το μοντάζ δεν αλλάζει τίποτα στο περιεχόμενο και την ουσία της δήλωσης; Τι κι αν όλο αυτό είναι μια κλασσική περίπτωση του πως αντιλαμβάνεται ο καθένας μια απλή πρόταση ενός πολιτικού; Για τους καραβαναδες των hoaxes, φαίνεται πως ακόμη και η σκληρή πολιτική αντιπαράθεση είναι κάτι που πρέπει να συντρίψουν.

Ίσως να τη θεωρούν “υπερβολική δημοκρατία”.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη