Newsroom

Newsroom

Ελεύθερος και προκλητικός ο υιός Καντάφι: "Τους δώσαμε ένα καλό μάθημα"

“Τους δώσαμε ένα καλό μάθημα. Τους τσακίσαμε τη μέση”, δήλωσε ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισάλμ που εμφανίστηκε ελεύθερος…

tripoli

“Τους δώσαμε ένα καλό μάθημα. Τους τσακίσαμε τη μέση”, δήλωσε ο γιος του Καντάφι Σαϊφ αλ Ισάλμ που εμφανίστηκε ελεύθερος στην Τρίπολη και το ξενοδοχείο Rixos όπου διαμένουν οι δημοσιογράφοι, υποστηρίζοντας ότι ολόκληρη η πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων.
“Όλος ο κόσμος μπορεί το επιβεβαιώσει. Όλα πάνε καλά”, είπε.
Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας Σαϊφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του είναι σώος και ασφαλής στην Τρίπολη, απάντησε “Φυσικά”.
Γεμάτο αυτοποεποίθηση και έμπλεο αδρεναλίνης βρήκε τον Σαϊφ ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου ενώ και το Αλ Τζαζίρα σημειώνει ότι ο υιός Καντάφι ήταν φανερό πως δεν βρισκόταν υπό τα δεσμά εξεγερμένων.
Ο υιός Καντάφι δήλωσε ότι πήγε στο ξενοδοχείο των δημοσιογράφων για να καταρρίψει τα ψέματα των ανταρτών και παρουσίασε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από αυτή που μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Όπως δήλωσε, οι αντάρτες έπεσαν σε παγίδα ενώ σημείωσε ότι “Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο.
Η τοποθεσία όπου κρύβεται ο λίβυος ηγέτης εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο. Διπλωματιική πηγή δήλωσε πάντως στο Associated Press ότι ο Συνταγματάρχης ενδέχεται να βρίσκεται πράγματι μέσα στο συγκρότημα όπου βρίσκεται και η κατοικία του.
Οπως μετέδωσε το Αλ Αραμπίγια, εκεί επικεντρώθηκαν και οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί τα ξημερώματα της Τρίτης.
Ασταθής η κατάσταση λένε οι ΗΠΑ
Ο αμερικανός πρόεδρος σε δηλώσεις του επανέλαβε την αισιόδοξη εκτίμηση ότι εποχή Καντάφι φτάνει στο τέλος της, αλλά περιέγραψε ως ασταθή την κατάσταση: “Το καθεστώς Καντάφι φτάνει στο τέλος του. Το μέλλον της Λιβύης βρίσκεται στα χέρια του λαού της”, τόνισε ο Ομπάμα, αλλά προειδοποίησε του λίβυους αντικαθεστωτικούς πως ο αγώνας τους δεν έχει ακόμα τελειώσει. “Η κατάσταση παραμένει ασταθής. Υπάρχει ανησυχία και ορισμένα στοιχεία του καθεστώτος Καντάφι συνεχίζουν να αποτελούν απειλή”, είπε ο αμερικανός πρόεδρος.
Ο ίδιος υποσχέθηκε πως η Ουάσινγκτον θα είναι “φίλος και εταίρος” της Λιβύης στη μετά Καντάφι εποχή για να την βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές “τεράστιες προκλήσεις”.
Ο Ομπάμα διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της, αποδεσμεύοντας τα περιουσιακά στοιχεία του Καντάφι που έχουν παγώσει. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι οι καταθέσεις αυτές φτάνουν τα 37 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ακόμα ότι “η πραγματική δικαιοσύνη δεν προέρχεται από τη βία και τα αντίποινα, αλλά από την συμφιλίωση”, προειδοποιώντας με αυτόν τον τρόπο κατά οποιασδήποτε πράξης εκδίκησης εναντίον των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.
Παζάρια ξεκίνησε ο Καντάφι
Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες ημέρες πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Καντάφι προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
“Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες υπήρξαν προσπάθειες από πολλά πρόσωπα που ισχυρίζονταν ότι αντιπροσώπευαν τον Καντάφι. Τις τελευταίες 24 με 48 ώρες οι προσπάθειες αυτές ήταν πιο απελπισμένες”, δήλωσε η Βικτόρια Νιούλαντ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
“Καμιά από αυτές τις προσπάθειες δεν ήταν σοβαρή, γιατί καμία δεν δεχόταν ως προϋπόθεση την αποχώρηση του Καντάφι από την εξουσία”, πρόσθεσε η ίδια.
http://www.ethnos.gr