Έλεγχο των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ζητάει το Βερολίνο

Αίτημα στους θεσμούς να μελετήσουν κατά πόσον τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας για χορήγηση 13ης σύνταξης σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά συνάδουν με το Μνημόνιο έχει καταθέσει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

58512e601dc524b0588b4570

Μάλιστα σε γραπτή του απάντηση προς τη DW το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών συνδέει την αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων των εξαγγελιών του πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. «Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα. Γι’ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συνάδουν με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα βοήθειας», ανέφερε χαρακτηριστικά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Θέλουμε να μάθουμε καταρχήν τι σημαίνουν οι πρόσφατες αποφάσεις που αφορούν τις συντάξεις και τον ΦΠΑ για το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας. Όσο δεν ξεκαθαρίζει αυτό, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία», αναφέρουν κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών τους οποίους επικαλείται ο γερμανικός Τύπος και το πρακτορείο Reuters. Εξάλλου, σήμερα αναμένεται η λήψη της απόφασης για την υλοποίηση ενός εκ των συμπεφωνημένων βραχυπρόθεσμων μέτρων και συγκεκριμένα η διαγραφή ορισμένων τελών. Με το μέτρο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει την ερχόμενη χρονιά 220 εκατομμύρια ευρώ.

Κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών εν τω μεταξύ, ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει διαφωνία με το Βερολίνο και πως στο πλαίσιο της συμφωνίας δεν είναι παράλογο να ζητείται αξιολόγηση των μέτρων. Υπενθυμίζεται πάντως, ότι από τη Νίσυρο χθες ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη». Μάλιστα το βοήθημα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν 850 ευρώ και κάτω (κύρια και επικουρική), έχει ήδη δεσμευθεί πως θα ψηφίσει και η ΝΔ.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη