Εκτός συνόρων οι καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη

Εκτενείς αναφορές στις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη για το συμβόλαιο θανάτου το οποίο γνωστοποίησε την Παρασκευή, κάνει το γαλλικό 20 minutes και το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP). 

NewsRoom 25/04/2021 | 22:58

Εκτενείς αναφορές στις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη για το συμβόλαιο θανάτου το οποίο γνωστοποίησε την Παρασκευή, κάνει το γαλλικό 20 minutes. Στις καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη για στοχοποίησή του με “συμβόλαιο θανάτου” αναφέρεται και εκτενές ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της γαλλόφωνης ελβετικής εφημερίδας Le Matin.

Στο δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Έλληνας δημοσιογράφος απειλείται με δολοφονία» υπογραμμίζεται πως ο δημοσιογράφος και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας  Documento τέθηκε υπό αστυνομική προστασία μετά από καταγγελίες που έκανε δημόσια για τις απειλές που δέχτηκε για τη ζωή του. 

Παράλληλα γίνεται αναφορά στην υπόθεση Καραϊβάζ, επισημαίνοντας πως «οι καταγγελίες του Κώστα Βαξεβάνη, έρχονται στο φως δυο εβδομάδες αφότου ακόμη ένας Έλληνας δημοσιογράφος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στα προάστια της Αθήνας, ένα έγκλημα που όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά συγκλόνισε τη χώρα και καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση». 

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει επίσης πως «μετά τις καταγγελίες Βαξεβάνη, βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα από την Εισαγγελία Αθηνών και πως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανακοίνωσε πως θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την προστασία του δημοσιογράφου». Ενώ επισημαίνεται πως «ο Κ. Βαξεβάνης είναι γνωστός για τις αποκαλύψεις που έχει κάνει στο παρελθόν σε γνωστές υποθέσεις διαφθοράς». 

Καταληκτικά, το δημοσίευμα αναφέρει την πτώση της Ελλάδας στην ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του τύπου, τονίζοντας πως «πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι οι οποίοι ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουν προβεί σε καταγγελίες λογοκρισίας. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαρακτήρισαν την κατάσταση για την ελευθερία του τύπου ως επικίνδυνη, ενώ τόνισαν πως εν μέσω πανδημίας και προσφυγικής κρίσης η κυβέρνηση προσπάθησα -άμεσα ή έμμεσα- να ελέγξει τη δημοσιοποίηση πληροφοριών».