Newsroom

Newsroom

Εκτός μηχανικής υποστήριξης ο Ρούσντι, «αθώος» δηλώνει ο δράστης

Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο γνωστός συγγραφέας βρίσκεται πλέον εκτός μηχανικής υποστήριξης και μπόρεσε να μιλήσει. 

1000 3 1

Μικρή βελτίωση στην κατάσταση της υγείας του Σαλμάν Ρούσντι μετά την δολοφονική επίθεση εναντίον του την περασμένη Παρασκευή πριν δώσει διάλεξη στη Νέα Υόρκη, που προκάλεσε παγκόσμιο σοκ.

Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο γνωστός συγγραφέας βρίσκεται πλέον εκτός μηχανικής υποστήριξης και μπόρεσε να μιλήσει.

Όμως, θα παραμένει στο Ήρι της Πενσιλβάνιας, καθώς φέρει βαριά τραύματα, αφού μαχαιρώθηκε τουλάχιστον δέκα φορές στο λαιμό και την κοιλιά.

– Προμελετημένη επίθεση –

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση του 24χρονος στο πολιτιστικό κέντρο της Τσοτόκουα ήταν προμελετημένη. Στα 75 του.

Χθες οι αρχές και οι οικείοι του Σαλμάν Ρούσντι δεν έκαναν δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του ινδικής καταγωγής Βρετανού συγγραφέα, που έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός.

Ο διανοούμενος απειλείται με θάνατο από το 1989 όταν το Ιράν εξέδωσε σχετικό θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα «Σατανικοί στίχοι».

Ο ατζέντης του Άντριου Γουάιλι είχε εκφράσει προχθές τη σοβαρή ανησυχία του μιλώντας στους New York Times. «Ο Σαλμάν θα χάσει πιθανόν ένα μάτι, τα νεύρα στο μπράτσο του έχουν κοπεί και μαχαιρώθηκε στο ήπαρ» είπε.

Ο φετφάς του Ιράν ουδέποτε ήρθη και πολλοί μεταφραστές των βιβλίων του Ρούσντι τραυματίστηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιρόσι Ιγκαράσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991.

Στις ΗΠΑ η Amazon ανέφερε αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ’ αυτά έχουμε».

Στο νότιο Λίβανο, ο Άλι Κάσεμ Τάχφα, ο αρχηγός του χωριού Γιαρούν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Χάντι Ματάρ είναι «λιβανικής καταγωγής». Ο νεαρός «γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μητέρα του και ο πατέρας του είναι από το Γιαρούν», διαβεβαίωσε χωρίς να σχολιάσει την επίθεση.

Η επίθεση χαιρετίστηκε στο Ιράν και το Πακιστάν

Η επίθεση όμως χαιρετίστηκε από εξτρεμιστές. Στο Πακιστάν, το κόμμα Τεχρίκ-ι-Λαμπάικ Πακιστάν, το οποίο φημίζεται για τη βιαιότητά του εναντίον αυτού που αποκαλεί αντιμουσουλμανικές βλασφημίες, δήλωσε επίσης πως τον Σαλμάν Ρούσντι «άξιζε να τον σκοτώσουν».

Στο Ιράν γειτονικό Ιράν η υπερσυντηρητική εφημερίδα Καϊχάν συνεχάρη το δράστη: «Μπράβο σ’ αυτό το θαρραλέο και με συνείδηση του καθήκοντός του άνδρα, ο οποίος επιτέθηκε στον αποστάτη και φαύλο Σαλμάν Ρούσντι» έγραψε η εφημερίδα.

 

Συμπτωματικά το γερμανικό περιοδικό Stern είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρούσντι μερικές ημέρες πριν από την επίθεση: «Από τότε που ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχω πια πρόβλημα (…) Η ζωή μου είναι και πάλι φυσιολογική», διαβεβαιώνει ο συγγραφέας στη συνέντευξη αυτή που θα δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, ενώ δηλώνει «αισιόδοξος» παρά «τις καθημερινές θανατικές απειλές».

Ο φετφάς του Ιράν ουδέποτε ήρθη και πολλοί μεταφραστές των βιβλίων του Ρούσντι τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιρόσι Ιγκαράσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon έκανε λόγο για αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ’ αυτά έχουμε» σε στοκ.

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη