Newsroom

Newsroom

Εκτός ελέγχου ο πόλεμος για τα σκουπίδια

Αιφνιδιαστική εισβολή στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε χθες το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ποτήρια, μπουκάλια νερού, αναψυκτικά εκτοξεύτηκαν κατά των αιρετών. Κινδύνεψε…

ke

Αιφνιδιαστική εισβολή στην αίθουσα όπου συνεδρίαζε χθες το ΔΣ της ΚΕΔΕ. Ποτήρια, μπουκάλια νερού, αναψυκτικά εκτοξεύτηκαν κατά των αιρετών. Κινδύνεψε από το μένος των επιτιθεμένων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών
Σε ρινγκ μετατράπηκε χθες η αίθουσα του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όταν εργαζόμενοι στους ΟΤΑ εισέβαλαν στην αίθουσα και με φραστικές επιθέσεις και προπηλακισμούς επιτέθηκαν σε δημάρχους. Τα επεισόδια σημειώθηκαν πριν ξεκινήσει η διαδικασία, η οποία είχε μοναδικό θέμα την εκλογή προεδρείου και Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης.
Περίπου 500 εργαζόμενοι της ΠΟΕ?ΟΤΑ είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι έξω από τα γραφεία της ΚΕΔΕ στην οδό Γενναδίου στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις προειδοποιήσεις που είχαν δεχθεί από κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με τις οποίες αν δεν σταματήσουν τις κινητοποιήσεις θα εκχωρηθεί η υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες.
Αιφνιδιασμός
Λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, περίπου 100 άτομα εισέβαλαν αιφνιδιαστικά στο κτίριο φωνάζοντας συνθήματα. Τα πνεύματα οξύνθηκαν και σημειώθηκαν επιθέσεις σε βάρος δημάρχων που έχουν ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας των δήμων.
Τα αίματα “άναψαν” και για λίγη ώρα επικράτησε ένταση, με χειροδικίες και συνθήματα, ενώ στο στόχαστρο των συγκεντρωμένων βρέθηκε ιδιαίτερα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σ. Δανιηλίδης, που είχε ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για να ανοίξει ο ΧΥΤΑ. Oμάδα εργαζομένων, μάλιστα, του επιτέθηκε προσπαθώντας να του φορέσει μία μαύρη σακούλα, ενώ την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι του πέταγαν νερά και μπουκάλια. Το μένος των επιτιθεμένων πλήρωσαν και όσοι αιρετοί κάθονταν δίπλα στον Σ. Δανιηλίδη, οι οποίοι δέχθηκαν ποτήρια, μπουκάλια νερού και αναψυκτικά.
Τελικά, με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων, η κατάσταση εξομαλύνθηκε, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών φυγαδεύτηκε και ξεκίνησε η συνεδρίαση.
Καταδίκη
Τα γεγονότα καταδίκασε το προεδρείο της ΚΕΔΕ, το οποίο μετά τη συγκρότησή του εξέδωσε ψήφισμα, καλώντας ταυτόχρονα τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση να προσέλθουν σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους.
Στο ψήφισμά της ΚΕΔΕ υπογραμμίζεται πως “τέτοιου είδους συμπεριφορές αποτελούν ντροπή για την Αυτοδιοίκηση και ουδεμία σχέση έχουν με τους συνδικαλιστικούς αγώνες των εργαζομένων”.
Τα επεισόδια καταδίκασε και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, τονίζοντας ότι “τέτοιες πρακτικές δεν εκφράζουν τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση”. Ο ίδιος ωστόσο κάλεσε τους αιρετούς “να είναι προσεκτικοί, καθώς εξαιτίας του αρνητικού κλίματος δημιουργούνται εκρηκτικά επεισόδια”.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ δήλωσε ότι δεν καλύφθηκε από το ψήφισμα της ΚΕΔΕ καθώς περίμενε μεγαλύτερη στήριξη στον αγώνα των εργαζομένων, ενώ ο Θ. Μπαλασσόπουλος υποστήριξε ότι όταν γίνει ο διάλογος που ζητούν οι δήμαρχοι, “θα είναι πλέον αργά”.
Εικόνες ντροπής έξω από το κτίριο της ΚΕΔΕ
Πετούσαν μπουκάλια και καφέδες στον Καμίνη
Δεν γλίτωσε από την οργή των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ούτε ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο οποίος δέχθηκε επίθεση με μπουκάλια με νερό και καφέδες κατά την αποχώρησή του από την ΚΕΔΕ αργά το μεσημέρι.
“Πεινάμε πεθαίνουμε”, φώναζαν στον Γ. Καμίνη εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της ΚΕΔΕ μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ενώ κάποιοι άλλοι φώναζαν υβριστικά συνθήματα.
Ο δήμαρχος Αθηναίων είχε προσέλθει στα γραφεία της Ενωσης αφού προηγουμένως είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι εργαζόμενοι. Κατά την αποχώρησή του, όμως, κάποιοι από τους συγκεντρωμένους που είχαν απομείνει, του επιτέθηκαν αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους δύο αιρετούς που τον συνόδευαν στο αυτοκίνητό του. Τελικά, τον δήμαρχο Αθηναίων απεγκλώβισε η αστυνομία.
Απαράδεκτες συμπεριφορές
Λίγη ώρα αργότερα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, ο Γ. Καμίνης, μιλώντας για τις σκηνές που διαδραματίστηκαν, τόνισε πως αυτές “δεν τιμούν κανέναν”, προσθέτοντας παράλληλα πως “όταν ένας εργαζόμενος παίρνει μισθό πείνας δεν μπορεί να λειτουργήσει και το αναγνωρίζουμε. Τέτοιες, όμως, συμπεριφορές είναι απαράδεκτες”.
Αναφερόμενος στην κατάληψη του ΧΥΤΑ Φυλής, ο κ. Καμίνης απηύθυνε ύστατη έκκληση στους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ
Σ. Δανιηλίδης
Γιατί έγινε στόχος
H δημόσια έκκληση που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης και νεοεκλεγείς πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης να παρέμβει ώστε να ανοίξει ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ήταν αυτή που τον κατέστησε “κόκκινο πανί” για τους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Οπως είχε καταγγείλει, ένας μικρός αριθμός εργαζομένων εμπόδιζαν την είσοδο των απορριμματοφόρων στον ΧΥΤΑ, ενώ με δηλώσεις του είχε στραφεί και κατά του “γαλάζιου” προέδρου του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζουρνά για το γεγονός ότι δεν έπαιρνε κανένα μέτρο ώστε να λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ.
Ο Σ. Δανιηλίδης, που εκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 56%, είναι δήμαρχος για 5η θητεία. Ο δήμος Συκεών θεωρείται ένας από τους υποδειγματικούς δήμους για τις δημοτικές του υπηρεσίες και ανάμεσα σ’ αυτές και της καθαριότητας. Επίσης πολλές φορές ο δήμος βοηθά με απορριμματοφόρα και γειτονικούς δήμους που παρουσιάζουν ανάγκες.
Χ. ΤΕΛΙΔΗΣ
http://www.ethnos.gr