Newsroom

Newsroom

Έκτακτο: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ένοπλους στο Ομάν – Οι πρώτες πληροφορίες

Τι είναι γνωστό μέχρι στιγμής για την κατάληψη εμπορικού πλοίου ελληνικής σημαίας στον Κόλπο του Ομάν

κατάληψη Ομάν

Συναγερμός στον Κόλπο του Ομάν καθώς ένοπλοι, φέρονται να επιβιβάστηκαν στο δεξαμενόπλοιο St. Nikolas που είναι ελληνικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις και ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών, στο πλοίο επιβιβάστηκαν «μη εξουσιοδοτημένα» άτομα με στρατιωτικές στολές νωρίς το πρωί της Πέμπτης.

Οι πρώτες πληροφορίες για την κατάληψη του ελληνικού πλοίου

Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το περιστατικό ξεκίνησε νωρίς το πρωί στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή που διέρχονται τα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ, το στενό στόμιο του Περσικού Κόλπου από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο του πετρελαίου που διακινείται.

Η στρατιωτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου περιέγραψε ότι έλαβε αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουσε «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Είπε ότι περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσει με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικού τύπου στολές με μαύρες μάσκες».

Η ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών Ambrey δήλωσε ότι «έξι στρατιωτικοί» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Το St. Nikolas συνδέεται με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation. Η εταιρεία με έδρα την Αθήνα δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα σχολιασμού.

Τον Σεπτέμβριο, η Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου που υπόκειται σε κυρώσεις και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων για μια υπόθεση που αφορούσε το δεξαμενόπλοιο Suez Rajan, το οποίο μετέφερε περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

Μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν, στα ύδατα γύρω από το στενό έχουν σημειωθεί μια σειρά από κατασχέσεις πλοίων από το Ιράν, καθώς και επιθέσεις με στόχο τη ναυσιπλοΐα, για τις οποίες το Πολεμικό Ναυτικό έχει επιρρίψει την ευθύνη στην Τεχεράνη. Το Ιράν και το Πολεμικό Ναυτικό είχαν επίσης μια σειρά από τεταμένες συναντήσεις στον πλωτό δρόμο, αν και πρόσφατα η προσοχή επικεντρώθηκε στους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι της Υεμένης που επιτίθενται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εν μέσω του πολέμου του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν επίσης κατασχέσει ιρανικά φορτία πετρελαίου από το 2019. Αυτό έχει οδηγήσει σε μια σειρά επιθέσεων στη Μέση Ανατολή που αποδίδονται στην Ισλαμική Δημοκρατία, καθώς και σε κατασχέσεις πλοίων από ιρανικές στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις που απειλούν την παγκόσμια ναυτιλία.

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του