ΕΚΤ: Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι προετοιμασμένες για απότομες αλλαγές στα επιτόκια

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού επεξεργάστηκε σενάρια από την απότομη νομισματική σύσφιξη έως το ‘πάγωμα’ του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers.

NewsRoom 09/10/2017 | 13:22

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την περιστολή των μέτρων νομισματικής στήριξης ύστερα από χρόνια πολύ χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων αργότερα.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα καθαρά έσοδα τόκων στα επόμενα τρία χρόνια για την πλειονότητα των 111 τραπεζών στα stress tests αλλά επίσης και σε χαμηλότερη οικονομική αξία του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Τα αποτελέσματα των τεστ, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, θα συμπεριληφθούν στην ευρύτερη αξιολόγηση των τραπεζών, που καθορίζει το πόσα κεφάλαια χρειάζεται να έχει η κάθε τράπεζα.

«Ενώ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεμονωμένες τράπεζες ίσως προσαρμοστούν στους αναγνωρισμένους κινδύνους, η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης ευαισθησίας στα επιτόκια», ανέφερε η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο των τεστ, η ΕΚΤ επεξεργάστηκε έξι υποθετικά σενάρια με απότομες αλλαγές στα επιτόκια, προκειμένου να δει πώς τα καθαρά έσοδα τόκων και η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα μεταβληθούν σε κάθε περίπτωση. 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.