Newsroom

Newsroom

ΕΚΤ: Δεν τυπώνω χρήμα αλά Fed

Αρνείται να γίνει τελικά «Fed» η ΕΚΤ, παρά τις πιέσεις από τις αγορές. Φήμες ανέφεραν από προχθές ότι η ΕΚΤ…

Αρνείται να γίνει τελικά «Fed» η ΕΚΤ, παρά τις πιέσεις από τις αγορές. Φήμες ανέφεραν από προχθές ότι η ΕΚΤ επρόκειτο να ανακοινώσει νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, κάτι που τελικά δεν επαληθεύτηκε.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου χθες στη Φρανκφούρτη μετά τη σύνοδο της τράπεζας, κατά την οποία διατηρήθηκαν όπως αναμενόταν σταθερά τα επιτόκια στο 1%, αρκέστηκε απλά να αναφέρει ότι θα επεκτείνει το υπάρχουν πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των ευάλωτων τραπεζών της ευρωζώνης.

«Λέω ότι είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Παρακολουθούμε αδιαλείπτως την κατάσταση στις αγορές», ανέφερε ο Τρισέ προσθέτοντας πως «το πρόγραμμα αγοράς χρεογράφων συνεχίζεται… δεν θα σχολιάσω εικασίες αυτών που μετέχουν στις αγορές».

Από προχθές κυκλοφορούσαν σενάρια ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε ανάλογη με την αμερικανική Fed κίνηση αγοράς ομολόγων ρίχνοντας πολλά δισ. ευρώ στην αγορά. Λίγο πριν από τη σύνοδο όμως της ΕΚΤ ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε δήλωνε ότι η επιπλέον ρευστότητα από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης και χαρακτήρισε υπερβολικό το πρόσφατο πακέτο ύψους 600 δισ. δολαρίων της Fed για αγορά ομολόγων.

«Το μόνιμο τύπωμα χρήματος δεν είναι λύση. Οι εκτυπωτικές μηχανές χρήματος δεν πρέπει να πέσουν στα χέρια των πολιτικών», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.

Διάχυση της κρίσης

Η κατάσταση στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει διεθνή συναγερμό καθώς δεν διακυβεύεται πλέον μόνο η βιωσιμότητα του ευρώ, αλλά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος με πιθανή διάχυση της κρίσης στην Ασία και τις ΗΠΑ.

Αύριο φθάνει στις Βρυξέλλες ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος θα μιλήσει στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Με δηλώσεις του χθες από την Ινδία, ο Στρος-Καν χαρακτήρισε «σοβαρή» την κατάσταση στην Ευρώπη και δήλωσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να παρέχει οικονομική και τεχνική βοήθεια στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης αν χρειαστεί.

Προχθές το βράδυ το πρακτορείο «Ρόιτερ» είχε μεταδώσει την πληροφορία ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται μέσω του ΔΝΤ να αυξήσουν τα διαθέσιμα κεφάλαια για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, είδηση που διέψευσε ωστόσο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, λέγοντας πως δεν είναι κάτι που συζητιέται αυτή τη στιγμή.

Χθες πάλι το Ρόιτερ, επικαλούμενο ισπανικές πηγές, έκανε λόγο για επικείμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. με θέμα την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, είδηση που επίσης διαψεύστηκε από πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Την ίδια στιγμή το κόστος δανεισμού για τις «επίφοβες» χώρες γίνεται όλο και πιο υψηλό, με την Ισπανία να πληρώνει τσουχτερό επιτόκιο 3,72%, τη νέα δημοπρασία ύψους 2,5 δισ. ευρώ ομολόγων τριετούς διάρκειας, από 2,53% που ήταν το επιτόκιο σε ανάλογη δημοπρασία ένα μήνα πριν.
http://www.enet.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…