Newsroom

Newsroom

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν: Δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν παιδιά στα σχολεία – Δεκάδες νεκροί

Οι ιρανικές αρχές κλείνουν σχολεία στην περιοχή των Κούρδων.

AP22281608494046

Έκρυθμη η κατάσταση στο Ιράν – Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, Ιρανοί μαθητές συνελήφθησαν μέσα σε σχολεία χθες την Κυριακή (9/10) από δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, που έφτασαν με φορτηγά χωρίς πινακίδες, σύμφωνα με δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την ώρα που οι διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος μπαίνουν στην τέταρτη εβδομάδα τους.

Φορτηγά χωρίς πινακίδες «μαζεύουν» μαθητές από σχολεία

Τα γεγονότα αυτά αποτελούν σοβαρή ένδειξη ότι το κράτος αρχίζει να χάνει τον έλεγχο μετά από τέσσερις εβδομάδες διαδηλώσεων για τον θάνατο της  Μαχσί Αμινί από τα μέλη της αστυνομίας ηθών.

Χάκαραν το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν

Το Σάββατο (8/10), το κεντρικό ειδησεογραφικό κανάλι του Ιράν δέχτηκε για λίγη ώρα χακάρισμα με εικόνες και μηνύματα που παρουσίαζαν υποστήριξη στις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις. Το στιγμιότυπο της τηλεόρασης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του ανώτατου ηγέτη, Αλί Χαμενεΐ, σε μια συνάντηση με κρατικούς αξιωματούχους διακόπηκε και αντικαταστάθηκε από εικόνες νεκρών διαδηλωτών.

Κατά τη διάρκεια της διακοπής μεταδόθηκε επίσης μια εικόνα που δείχνει τον Χαμενεΐ στο στόχαστρο και στις φλόγες, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα ακτιβιστών Edalat-e Ali. Οι εικόνες συνοδεύονταν από τις λέξεις «Ενταχθείτε μαζί μας και σηκωθείτε»

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim επιβεβαίωσε ότι η εκπομπή ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης «χακαρίστηκε για λίγη ώρα από αντιεπαναστάτες πράκτορες».

Αμφισβητείται το μέγεθος των διαδηλώσεων

Το μέγεθος των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων αμφισβητείται, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να υποστηρίζουν ότι τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από τη Δύση δίνουν μια ψευδή εικόνα διάσπαρτων συγκεντρώσεων που διαλύονται γρήγορα μόλις φτάσουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Ωστόσο, η οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράν με έδρα τη Νορβηγία δήλωσε το Σάββατο ότι τουλάχιστον 185 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 19 παιδιά, σκοτώθηκαν στις πανεθνικές διαδηλώσεις.

Παρά τις φωτογραφίες με φορτηγά που φτάνουν στα σχολεία, ο Mohammad Mahdi Kazem, υπουργός Παιδείας του Ιράν, είπε ότι δεν υπήρξαν αποβολές από τα σχολεία. Είπε ότι απλά υπάρχει επικοινωνία με γονείς μαθητών που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ο Ιρανός πρόεδρος, Ebrahim Raisi, συναντήθηκε με αξιωματούχους ασφαλείας για να συζητήσει πώς να γίνει πιο αποτελεσματική η καταστολή. Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών του Ιράν, Seyyed Mirahmadi είπε: «Χθες, εκτός από την Τεχεράνη και το Sanandj, η χώρα ήταν εντελώς ειρηνική… Από εδώ και πέρα, όσοι συλλαμβάνονται στις ταραχές θα παραμείνουν στη φυλακή μέχρι να δικαστούν. Θα διωχθούν γρήγορα και οι ποινές τους θα είναι καθοριστικές και αποτρεπτικές».

Κυρώσεις από ΕΕ στο Ιράν για την καταστολή των εκδηλώσεων

Εντωμεταξύ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, δεσμεύτηκε και πάλι ότι η ΕΕ θα επιβάλει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων σε Ιρανούς αξιωματούχους που προσπαθούν να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. «Όποιος χτυπά γυναίκες και κορίτσια στους δρόμους, απαγάγει ανθρώπους που δεν θέλουν τίποτα άλλο για να ζήσουν ελεύθερα… βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκτός από την Αμινί, άλλοι δύο έφηβοι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, σύμφωνα με τις μητέρες τους. Το κράτος ισχυρίζεται ότι και οι δύο έπεσαν από ταράτσες σε ξεχωριστές αυτοκτονίες, λόγω… οικογενειακών διαφορών.

Νεκροί άλλα δύο από τις δυνάμεις ασφαλείας

Ολοένα και αγριεύει η κατάσταση στο Ιράν, καθώς δεκάδες διαδηλώσεις εξακολουθούν να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις, με αφορμή τον θάνατο της Μάχσα Αμινί στην Τεχεράνη, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, δύο άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, ενώ δεκάδες – πλησιάζοντας τις εκατοντάδες – είναι τα θύματα από την πλευρά των εξεγερθέντων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα μέλος των ομάδων ασφαλείας της περιοχής Basijδ πυροβολήθηκε από διαδηλωτή και έχασε τη ζωή του, ενώ νεκρός έπεσε και ένας άνδρας των Φρουρών της Επανάστασης, το Σάββατο, στην περιοχή Sanandaj.

Συνολικά, 20 μέλη των ομάδων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις του Ιράν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Η Τεχεράνη ζητεί από τους ξένους επισκέπτες να σέβονται τους νόμους της χώρας, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

Οι ξένοι επισκέπτες στο Ιράν θα πρέπει να σέβονται τους νόμους της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών, τις οποίες η Τεχεράνη απέδωσε σε “ξένους εχθρούς”.

Τον περασμένο μήνα το Ιράν ανακοίνωσε ότι συνέλαβε εννέα ευρωπαίους υπηκόους για τον ρόλο τους στα επεισόδια που προκλήθηκαν με αφορμή τον θάνατο της Αμινί.

“Το Ιράν είναι μια ασφαλής χώρα … Αναμένουμε οι ξένοι που επισκέπτονται το Ιράν για τουρισμό και για επιχειρηματικούς σκοπούς να σέβονται τους νόμους μας”, είπε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καανανί.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στις 17 Σεπτεμβρίου στη γενέτειρα της Αμινί, την Σακέζ, μετατράπηκαν στη μεγαλύτερη πρόκληση για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν εδώ και χρόνια με πολλούς να ζητούν την αποπομπή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Οι διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν λάβει διεθνή υποστήριξη, γεγονός που οδήγησε την Τεχεράνη να επιτεθεί στους επικριτές της κατηγορώντας τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύτηκαν τις ταραχές για να αποσταθεροποιήσουν το Ιράν.

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη