Εκπομπή για την επέτειο της απελευθέρωσης με τον ιστορικό Μενέλαο Χαραλαμπίδη

H ιστορική μνήμη είναι κομμάτι της συλλογικής συνείδησης. 

menelaos

Η ανακοίνωση του Μενέλαου Χαραλαμπίδη: 

Φέτος, για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια, δεν θα πραγματοποιηθεί τίποτα στον δημόσιο χώρο αναφορικά με την επέτειο αυτή. Λόγω πανδημίας, και όχι μόνο, οι δράσεις Δημόσιας Ιστορίας «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη» δεν θα πραγματοποιηθούν.

Ως μια μικρή προσπάθεια κάλυψης αυτού του κενού, σκέφτηκα να κάνω δύο εκπομπές (livestreaming) αφιερωμένες στον αντιστασιακό αγώνα. Αντλώ υλικό από την έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης», που έγινε στο πλαίσιο των παραπάνω δράσεων Δημόσιας Ιστορίας και είχα την επιμέλειά της μαζί με τον συνάδελφό μου Γιάννη Γκλαβίνα. Μια έκθεση που ενθουσίασε όσες και όσους την παρακολούθησαν. Μια προσπάθεια προσωποποίησης της έννοιας της Αντίστασης.

Στόχος μου ήταν να μιλήσουμε για τους ανθρώπους που έλαβαν την απόφαση να αντισταθούν συγκροτώντας τον εθελοντικό στρατό κατά των κατακτητών σε Αθήνα και Πειραιά. Να δούμε τα πρόσωπά τους, σε ποιες γειτονίες ζούσαν, τι δουλειά έκαναν και έτσι να κατανοήσουμε το πολύπτυχο κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο της Αντίστασης. Παράλληλα μέσα από το ειδικό (τις προσωπικές τους ιστορίες) να φωτίσουμε το γενικό (ολόκληρα τμήματα της κοινωνίας). Έτσι μέσα από αυτές τις ιστορίες, παράλληλα μιλάμε για τη συμμετοχή των γυναικών, της νεολαίας, των Μικρασιατών προσφύγων, των εργατών/τριών στο αντιστασιακό κίνημα.

Η πρώτη εκπομπή θα γίνει τη Δευτέρα 12/10 στις 7 το απόγευμα στη σελίδα του Μενέλαου Χαραλαμπίδη στο Facebook

https://www.facebook.com/menelaos.charalampidis.77

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη