Newsroom

Newsroom

Εκλογές στη Γαλλία: Tελική αναμέτρηση Μακρόν και Λεπέν – Η στάση των αντιπάλων τους

Ινταλγκό: Να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, ψηφίσετε κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν - Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος για την Λεπέν - Ζαντό: Ψηφίστε Μακρόν για να μπλοκάρει την ακροδεξιά - Ο ακροδεξιός Ζεμούρ στο πλευρό της Λεπέν.

1000 2

Ο Μακρόν προηγείται της  Μαρίν Λε Πεν στον πρώτο γύρο, σύμφωνα με ξεχωριστές εκτιμήσεις των Ifop, OpinionWay, Elabe και Ipsos και έτσι οι δυο τους θα ανατρηθούν στο δεύτερο γύρο την Κυριακή 24 Απριλίου 2022.

Η διαφορά Μακρόν -Λε Πεν αποδεικνύεται μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, κρίνοντας από τις δημοσκοπήσεις που την έδιναν να έχει πέσει στην μία μονάδα.

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος για την Λεπέν

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Ζακ Λιν Μελανσόν προέτρεψε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν την υποψήφια της ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο. Αφού επέκρινε το σύστημα που υποχρεώνει τους πολίτες να “επιλέξουν τον λιγότερο κακό ανάμεσα σε δύο κακούς, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ψηφίσετε την Λεπέν».

«Γνωρίζω τον θυμό σας αλλά μην υποκύψετε σε αυτόν. Μην αφήσετε τον θυμό σας να σας οδηγήσει σε ενέργειες που θα ήταν ανεπανόρθωτες. Η Λεπέν δεν πρέπει να πάρει ούτε μία ψήφο», είπε χαρακτηριστικά.

Η σοσιαλίστρια Ινταλγκό υπέρ Μακρόν στον δεύτερο γύρο, ο συντηρητικός Σιοτί όχι

Η σοσιαλίστρια δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές Αν Ινταλγκό, η οποία δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα στηρίξει τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τον δεύτερο γύρο.

«Για να μην πέσει η Γαλλία στο μίσος όλων εναντίον όλων, σας καλώ επίσημα να ψηφίσετε στις 24 Απριλίου κατά της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν», δήλωσε.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της εταιρίας δημοσκοπήσεων IFOP, η Ινταλγκό αναμένεται να λάβει το 1,9% των ψήφων του πρώτου γύρου.

Αντίθετα, ο Γάλλος συντηρητικός Ερίκ Σιοτί δήλωσε σήμερα ότι δεν θα ψηφίσει τον πρόεδρο Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

«Δεν θα δώσω οδηγίες ψήφου σε κανέναν… Οι Γάλλοι πολίτες είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν όποιον θέλουν. Αυτό που μπορώ να σας πω απόψε είναι ότι δεν θα ψηφίσω τον Εμανουέλ Μακρόν», δήλωσε ο Σιοτί απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του.

Η υποψήφια των συντηρητικών Ρεπουμπλικανών, του κόμματός του, η Βαλερί Πεκρές, δεν προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο.

Ζαντό: Ψηφίστε Μακρόν για να μπλοκάρει την ακροδεξιά

Ο υποψήφιος των Οικολόγων, Γιανίκ Ζαντό κάλεσε τους υποστηρικτές του να ψηφίσουν στον επόμενο γύρο τον Μακρόν για να «μπλοκάρει την ακροδεξιά». «Κανείς να μην ελαχιστοποιεί την απειλή από την ακροδεξιά. Θέλω όμως να πω στον απερχόμενο πρόεδρο: η ψήφος μας δεν αποτελεί εγγύηση της ευθύνης αυτής της χώρας για την αδράνεια στον τομέα του κλίματος».

Ο ακροδεξιός Ζεμούρ στο πλευρό της Λεπέν στον β’ γύρο

Ο δε Γάλλος ακροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ από την άλλη μεριά, θα υποστηρίξει τη συνάδελφό του ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, κατά του νυν προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 24 Απριλίου.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του μετά την μη πρόκρισή του στον δεύτερο γύρο, ο πρώην δημοσιογράφος είπε ότι έχει διαφορές με την Λεπέν αλλά «δεν αμφιβάλλω ποιος είναι ο αντίπαλος. Γι’ αυτό καλώ τους υποστηρικτές μου να ψηφίσουν τη Μαρίν Λεπέν».

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη