Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Βούτσης με 181 ψήφους, 113 λευκά και 3 άκυρα (ζωντανή μετάδοση – συνεχής ενημέρωση)

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής ύστερα από την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. Ο κ.…

2379422

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής ύστερα από την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. Ο κ. Βούτσης  ψηφίσθηκε από 181 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 113 λευκά και 3 άκυρα.

Συγκεκριμένα ψηφίσθηκε από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 8 από τους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων (δηλαδή από 163) και προφανώς από 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι δεν έδωσαν θετική ψήφο.
 
Με επιστολική ψήφο ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Απουσίασαν ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (απέστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι αν παρευρισκόταν θα ψήφιζε τον Νίκο Βούτση, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται) και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
 
Σε λίγη ώρα θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής. Υποψήφιοι είναι οι Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) για Α΄ Αντιπρόεδρος, Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) για Β΄ Αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για Γ΄ Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) για Δ΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή) για Ε΄ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) για ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) για Ζ΄ Αντιπρόεδρος.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η διαδικασία και οι υποψήφιοι

Τo πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς. Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος αντιπρόεδροι, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τους Τάσο Κουράκη, Χαρά Καφαντάρη και Γιώργο Βαρεμένο για τις θέσεις των αντιπροέδρων.

Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να προτείνει τον Νικήτα Κακλαμάνη. Ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, της Χρυσής Αυγής. Στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος από την Χρυσή Αυγή για αντιπρόεδρος δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική δύναμη.

Ο έκτος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και θα προταθεί ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ενώ ο έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης και το ΚΚΕ θα προτείνει και πάλι τον Γιώργο Λαμπρούλη.

Τη Δευτέρα ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις

Τη Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου, ξεκινά η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ως τον μόνο ομιλητή την πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας. Την Τρίτη και την Τετάρτη, 6 και 7 Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις της Ολομέλειας συνεχίζονται με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων από τους υπουργούς, ενώ θα μιλήσουν και βουλευτές.

Η διαδικασία ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Τετάρτης , οπότε η κυβέρνηση λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Προηγούνται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών όλων των πτερύγων της Βουλής, οι οποίοι και τοποθετούνται επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Δείτε τι συμβαίνει στη Βουλή σε ζωντανή μετάδοση

 

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη