Ξεκινά η συζήτηση του εκλογικού νόμου στη Βουλή, αίνιγμα οι 200 ψήφοι

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής θα αρχίσει την Πέμπτη η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, γεγονός που αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και Νέας Δημοκρατίας.

577670031dc5248b538b49df 2

Με τα έως τώρα δεδομένα, αίνιγμα αποτελεί αν τελικά η κυβέρνηση θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους έτσι ώστε ο νόμος να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ δεν συναινούν με τις προθέσεις της κυβέρνησης για απλή αναλογική, με τον κάθε κομματικό σχηματισμό να εκφράζει τα δικά του αντεπιχειρήματα στην κυβερνητική πρόταση.

Μόνο η Ένωση Κεντρώων έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της τροποποίησης του εκλογικού νόμου, με τη Χρυσή Αυγή να μην έχει ξεκαθαρίσει τη στάση της. Θετικά αναμένεται να ψηφίσουν και οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, καθώς ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έχει τονίσει πως η απλή αναλογική αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του.

Ωστόσο, η πρόσθεση και πάλι δεν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση, αφού δεν αρκούν για να συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός.

Στο Μαξίμου εκφράζονται σκέψεις για άνοιγμα σε ζητήματα που έχουν τεθεί ήδη από κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όπως η κατάτμηση μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε στον RealFm ότι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και η ψήφος στους ομογενείς μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια δεύτερη νομοθετική κίνηση.

Το παζλ όμως και πάλι δύσκολα συμπληρώνεται, καθώς την κατάτμηση μεγάλων περιφερειών δεν επιθυμεί η Ένωση Κεντρώων, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διαρροή ψήφων από εκείνη την πλευρά.

Σε κάθε περίπτωση, έως τις 20 του μηνός, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος, στη Βουλή αναμένεται σκληρή μάχη και έντονες διαπραγματεύσεις.

«Μεγάλη αλλαγή, θαυμάσια κατάσταση»

Στον εκλογικό νόμο αναφέρθηκε κορυφαία κυβερνητική πηγή, τονίζοντας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής από την Κίνα τα εξής:

«Δεν έχει αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό μας. Όπως έλεγε ο Μάο, μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση. Βλέπουμε ότι υπάρχει στα κόμματα αναταραχή και διχογνωμία. Να δούμε που θα καταλήξουν τι στάση θα κρατήσουν τελικά, εμείς πάμε με πολύ καθαρό και έντιμο τρόπο να ανοίξουμε τώρα και όχι πριν τις εκλογές αυτή την συζήτηση και δεν μπορεί κανείς να μας κατηγορήσει. 40 χρόνια η αριστερά για αυτό μιλάει. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει εάν ήμασταν στην διακυβέρνηση και δεν το φέρναμε.

Ο στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή την μεγάλη τομή. Εμείς έχουμε στρατηγικό σχέδιο να προχωρήσουμε σε μεγάλες θεσμικές τομές δημοκρατικές και αλλαγές στον πολιτικό χάρτη στο πολιτικό σύστημα στον εκλογικό νόμο. Και η Συνταγματική αναθεώρηση. Βεβαίως αυτά απαιτούν συναινέσεις. Το σύστημα αν είναι ή αν δεν είναι ώριμο θα φανεί στην πορεία. Εμείς είμαστε στο πλαίσιο των αξιών μας και της στρατηγικής μας στόχευσης. Ευχής έργον θα ήταν να υπήρχε διάθεση για διαβούλευση αν υπήρχε αυτό θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε σε όλες αυτές τις αλλαγές.

Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης βλέπουμε μια στάση που δείχνει μια αναξιοπιστία. Βλέπουμε ας πούμε το ΠΑΣΟΚ και προτείνει απλή αναλογική πριν ένα χρόνο και τώρα ακριβώς την ίδια πρόταση διστάζει να την ψηφίσει και λέει δεν την ψηφίζω προτείνω κάτι άλλο. Αυτή δεν είναι σοβαρή στάση».

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

mixaloliakos

K. Παπαδάκης για Μιχαλολιάκο: «Το δικαστήριο δεν ήταν υποχρεωμένο να προβεί σε αποφυλάκιση» (video)

Το δικαστήριο όφειλε να εξετάσει αν ο κρατούμενος θεωρείται επικίνδυνος για τέλεση νέων εγκληματικών πράξεων,…

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

gaza 7

Το… σκέφτεται η Χαμάς για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, νέοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί

Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ αναμένουν την απάντηση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος - «Αν πρέπει να…

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

2ddc1139 418e 49d4 89e5 2ee2952e483b

Σε κρίσιμη κατάσταση το 5χρονο αγοράκι που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Διασωληνωμένο στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων - Πιο ελαφρά τραυματίστηκαν τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του