Newsroom

Newsroom

Εκατοντάδες οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 284 νεκροί στην Τουρκία και 237 στη Συρία - Έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Άγκυρα

AP - Σεισμος Τουρκια

Ο απολογισμός των θυμάτων του σεισμού 7,8 βαθμών που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία έφθασε τους τουλάχιστον 284 νεκρούς, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Ο κ. Οκτάι διευκρίνισε ότι 70 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Καχρανμαρμαράς —όπου εντοπίστηκε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού—, άλλοι 20 στην Οσμάνιγε, 18 στη Σανλιούρφα, 14 στη Ντιγιάρμπακιρ και 13 στην Αντιγιαμάν.

Την ίδια στιγμή, ο —ακόμη προσωρινός— απολογισμός των θυμάτων του σεισμού στη βόρεια Συρία αυξήθηκε στους 237 νεκρούς και στους 639 τραυματίες, έκανε γνωστό το συριακό υπουργείο Υγείας. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 111 νεκρούς στις περιοχές υπό τον έλεγχο του συριακού καθεστώτος, ενώ δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί ο απολογισμός των θυμάτων στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και οι τζιχαντιστές.

AP23037112747466
A 7.8 magnitude earthquake shook central Turkey early Monday and was followed by a strong aftershock (AP Graphics)

Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε πως η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας) και υπολόγισε πως το εστιακό βάθος ήταν 17,9 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του βρισκόταν στην περιφέρεια Παζάρτζικ, στην επαρχία Καχρανμαρμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία σε ευθεία γραμμή.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην Τουρκία έπειτα από αυτόν της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων περίπου χιλίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

AP - Σεισμος Τουρκια

Έκκληση για διεθνή βοήθεια

«Όλες οι ομάδες μας βρίσκονται σε συναγερμό. Εκπέμψαμε συναγερμό τέταρτου επιπέδου», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Σουλεϊμάν Σοϊλού, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της χώρας του απευθύνει έκκληση «για διεθνή βοήθεια».

Ήδη ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσφέρει τη βοήθειά της σε Τουρκία και Συρία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στην USAID και άλλους φορείς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αξιολογήσουν τις επιλογές ανταπόκρισης που έχουν για την παροχή βοήθειας στις περισσότερο πληγείσες περιοχές από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμο να παράσχει βοήθεια στην Τουρκία, ενώ και η Ουκρανία είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη βοήθεια στον “φιλικό” τουρκικό λαό, όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Από ελληνικής πλευράς, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η χώρα μας κινητοποιείται άμεσα και θα προσφέρει βοήθεια.

AP - Σεισμος Τουρκια

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ