Newsroom

Newsroom

Εκατό χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων

Η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων τιμάται στις 24 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.

1 1151

Η επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων τιμάται στις 24 Απριλίου στην πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια.
Στις εκδηλώσεις θα παραστούν πολλοί ηγέτες μεταξύ αυτών ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γάλλος Φρανσουά Ολάντ


Παρόμοιες τελετές θα γίνουν σε διάφορα μέρη της υφηλίου από την Αρμενική διασπορά
Η Γενοκτονία έγινε το 1915 και ως αποτέλεσμα είχε από τα 2,5 εκατομμύρια Αρμενίων που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία όταν τελείωσαν οι σφαγές να έχουν χάσει την ζωή τους μέχρι και 1,5 εκατ. σύμφωνα με τους ιστορικούς
Η Τουρκία αν και αναγνώρισε το ζήτημα των μαζικών δολοφονιών αρνείται κατηγορηματικά τον όρο γενοκτονία και θεωρεί ότι έχει υπερεκτιμηθεί ο αριθμός των νεκρών.
Τους κατατάσσει δε ανάμεσα στους νεκρούς του εμφυλίου και όχι σε στοχευμένη πολιτική  


Γενοκτονία ορίζεται ως η σκόπιμη θανάτωση ατόμων που ανήκουν σε μια συγκεκριμένη φυλετική, πολιτική ή πολιτιστική ομάδα, με την πρόθεση των δολοφόνων να την αφανίσουν.

Σύμφωνα με τους New York Times: «Οι ρίζες της γενοκτονίας βρίσκονται στην κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Oι μειονότητες τότε είχαν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τις θρησκευτικές, κοινωνικές και νομικές δομές τους, αλλά ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν αφόρητους φόρους.

Πολλοί από αυτούς, ήταν έμποροι και βιομήχανοι, όπως λένε οι Αρμένιοι ιστορικοί. Ηταν μάλιστα σε καλύτερη θέση- από πολλές απόψεις από τους Τούρκους-που ήταν κυρίως αγρότες, δημόσιοι υπάλληλοι ή στρατιώτες και μάλιστα κακοπληρωμένο. Με τον ερχομό του 20ου αιώνα, η άλλοτε παντοδύναμη Οθωμανική αυτοκρατορία καταρρέει. Συγκλονίζεται από τις εξεγέρσεις των χριστιανών. Τότε, ένα κίνημα φιλόδοξων Νεοτούρκων, δυσαρεστημένων, κατώτατων αξιωματικών, αποφασίζει να αναλάβει το 1908 την εξουσία.

Δημιουργήθηκε έτσι μια παντοδύναμη τριανδρία ( τρεις πασάδες). Τον Μάρτιο του 1914, οι Νεότουρκοι στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν στο πλευρό της Γερμανίας. Επιτέθηκαν στα ανατολικά,  εναντίον των ρωσικών δυνάμεων στον Καύκασο. Αυτοί ηττήθηκαν στη μάχη του Sarikemish. Οι Αρμένιοι στην περιοχή είχαν κατηγορηθεί για την συνεργασία τους, με τους Ρώσους.

Γι αυτό ήταν απειλή για το Τουρκικό κράτος. Πράγματι, υπήρχαν Αρμένιοι εθνικιστές, που συνεργάστηκαν με τους Ρώσους και την άνοιξη του 1915, κατέλαβαν την πόλη Βαν. Στις 24/4/1915 εκατοντάδες Αρμένιοι διανοούμενοι συνελήφθησαν και αργότερα εκτελέστηκαν. Τότε άρχισε η γενοκτονία των Αρμενίων και λέγεται ότι συνεχίστηκε έως το 1917. Ωστόσο, υπήρχαν και σφαγές των Αρμενίων το 1894 , 1895, 1896, 1909, αλλά και μεταξύ 1920 και 1923»

 


Η αμερικάνικη εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως ομαδικές εκτελέσεις έγιναν και σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σήμερα οι Αρμένιοι της διασποράς φτάνουν τα 10 εκατομμύρια και στην πλειοψηφία τους είναι απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας.

Στο πλαίσιο της φετινής επετείου τα θύματα της Γενοκτονίας θα αγιοποιηθούν
Στην Τουρκία το κλίμα είναι βαρύ καθώς οι αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας διαδέχονται η μία την άλλη.

Η πιο πρόσφατη αναμένεται να είναι η σημερινή από την Γερμανία!
Η Άγκυρα ωστόσο ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και από τις δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά για “γενοκτονία” των Αρμενίων και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ποντίφικα να μην επαναλάβει αυτό το “σφάλμα”.
Μέχρι στιγμής πάντως οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων ανέρχονται στις 20 μεταξύ αυτών και η Ελλάδα

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη