Newsroom

Newsroom

Έκαναν "φτερά" 37 έργα τέχνης από τη Δημοτική Πινακοθήκη

Πώς γίνεται να εξαφανίστηκαν 37 έργα τέχνης, κυρίως χαρακτικά, λάδια και γλυπτά, από το αρχείο της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων; …

Πώς γίνεται να εξαφανίστηκαν 37 έργα τέχνης, κυρίως χαρακτικά, λάδια και γλυπτά, από το αρχείο της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων; 

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό αναζητά ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), καθώς, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Εφημερίδα των Συντακτών, η απογραφή που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 20 ολόκληρους μήνες στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Βρεφοκομείου, στην οδό Πειραιώς 51, στην πλατεία Κουμουνδούρου, ήταν αποκαλυπτική. Και όχι μόνο για τα έργα που έχουν χαθεί (ορισμένα πριν από τη δεκαετία του ’90), αλλά και για το μπάχαλο που επικρατούσε στο αρχείο της Πινακοθήκης με τις πολύτιμες συλλογές ελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Ανάμεσα στα απολεσθέντα είναι το κεφάλι αγάλματος του Γ. Ματαράγκα με τίτλο «Κατερίνα», μια υδατογραφία του Κ. Μαράτου, λιθογραφίες της Α. Παπαδοπεράκη αφιερωμένες στον Κ. Καβάφη και τον Γ. Σεφέρη, μια σύνθεση του Γ. Σταθόπουλου, μια χαλκογραφία του Π. Παντολφίνι, ελαιογραφίες των Πηνελόπης Διαμαντοπούλου, Δώρας Μπούκη, Χαρίκλειας Αλεξανδρίδου, Τζένης Παπαδάκη κ.ά.

Τα πιο σημαντικά και τα πιο πρόσφατα εξαφανισμένα έργα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι έξι σχέδια του Γιώργου Γουναρόπουλου, καθώς και το γλυπτό του Δημήτρη Φιλιππότη «Βρεφοκόμος».

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Νέλλη Παπαχελά, από την απογραφή προκύπτει ότι 22 από τα έργα έχουν χαθεί πριν το 1995. Η ίδια δηλώνει στην εφημερίδα ότι τα στοιχεία της έρευνας θα σταλούν στη νομική υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, ώστε να στοιχειοθετηθεί μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.