Newsroom

Newsroom

Εισαγγελέας “καρφώνει” υπουργούς για Αντισταθμιστικά Ωφελήματα που δεν έγιναν

Κεραυνούς κατά των όσων αρμοδίων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χειρίστηκαν τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα τελευταία χρόνια, εξαπέλυσε ο εισαγγελέας…

Κεραυνούς κατά των όσων αρμοδίων στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας χειρίστηκαν τις συμβάσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα τελευταία χρόνια, εξαπέλυσε ο εισαγγελέας στη δίκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο εισαγγελέας εξέφραση τη θλίψη του για την ευκολία με την οποία το υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπέγραφε τις συμβάσεις για τα υποβρύχια δίχως να έχει υλοποιηθεί κανένα από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα.

«Μου προκαλεί θλίψη ως εισαγγελέα και κυρίως ως Έλληνα πολίτη ότι υπάρχει σύμβαση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για παροχές , υποδομές κ.λ.π. και δεν υλοποιήθηκε καμία. Παρόλα αυτά η ελληνική πολιτεία ασθμαίνουσα έσπευδε να πληρώνει τον οποίο προμηθευτή. Δεν ξέρω αν αφορά αυτό τους κατηγορούμενους αλλά θέλω να δείξω πως δρα διαχρονικά η ελληνική πολιτεία. 300 ζήτησαν, 500 ζήταγαν τα έπαιρναν από την ασθμαίνουσα πολιτεία», σημείωσε χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό δημόσιο είναι και το μόνο ζημιωμένο από τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το θεσμό των Α/Ω τα πολιτικά πρόσωπα και όχι μόνο που χειρίστηκαν τις συμβάσεις Α/Ω. Εάν η Δικαιοσύνη ξεσκόνιζε κάποια στιγμή όλες τις συμβάσεις που υπεγράφησαν θα έβγαζαν πράματα και θάματα.

Μίζες εκατομμυρίων σε βάρος του δημοσίου

Το HOT DOC σε παλιότερα τεύχη είχε παραθέσει αναλυτικό ρεπορτάζ για τις συμβάσεις των Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων. Ο θεσμός είχε δημιουργηθεί το 1996. Στη συνέχεια όμως λειτούργησε ως η τέλεια βιτρίνα για τις μίζες εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Εγχώριοι μεσάζοντες και ξένες εταιρείες έστησαν ένα ατελείωτο πάρτι. Αρκετές από τις συμβάσεις που υπεγράφησαν στα πλαίσια του θεσμού των Α/Ω δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. Εταιρείες εισέπραξαν τα χρήματα των εγγυητικών επιστολών δίχως να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Και όλα αυτά με την ανοχή αν όχι συνενοχή των στελεχών πολιτικών και μη του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας.

Επίσης ένα μεγάλο μέρος των συμβάσεων διαφόρων προγραμμάτων, παραμένουν ακόμη ανεκτέλεστα ή έχουν λήξει. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του HOT DOC, μέχρι στιγμής έχουν λήξει προγράμματα ύψους 2 δισ ευρώ, ενώ άλλα 5 δισ ευρώ παραμένουν ενεργά αλλά ανεκτέλεστα. Και το παράξενο όλων είναι ότι σε όσα έχουν λήξει, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε κανονικά να έχουν στην κατοχή τους εγγυητικές επιστολές ύψους 200 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν καταπέσει υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Επιπλέον, σε όσες συμβάσεις Α/Ω έχουν λήξει οι εγγυητικές επιστολές, πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες σε όσους επέτρεψαν να λήξουν. Ή πιο απλά στα στελέχη της αρμόδιας Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), τα οποία είχαν και την ευθύνη για την ομαλή εκτέλεσή τους. Προς το παρόν όμως τίποτα δεν έχει γίνει.

Εκτός τόπου και χρόνου ο υπουργός

Το πλέον παράξενο, όμως είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξακολουθεί να πιστώνει ποσά για συμβάσεις οι οποίες παραμένουν ανεκτέλεστες εδώ και πολλά χρόνια. Αντί να αναζητηθούν οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις τόσο στις εταιρείες που ανέλαβαν να παραδώσουν έργο όσο και στα στελέχη του ΥΠΕΘΑ. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου όχι μόνο δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση, αλλά αντίθετα δείχνει να βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πάνος Παναγιωτόπουλος σε απάντησή του προς το βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου χαρακτήρισε ως “ομαλή” την υλοποίηση των συμβάσεων. Κάτι που σε πρώτο βαθμό δείχνει άγνοια, αν όχι έλλειψη πολιτικής βούλησης για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Διαβάστε σχετικά

Σιωπή και αδιαφορία για τις συμβάσεις Α/Ω από το ΥΠΕΘΑ

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet