ΜΝ

Μάνος Ναρασλής

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος να (ξανά) κυβερνήσει;

Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην ευρεία συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου

image0

Όταν κυβερνούν οι ανίκανοι, ευθύνονται οι ικανοί.

Η Ελλάδα υποφέρει από κάτι βαθύτερο της απροκάλυπτης διαφθοράς που την καταδυναστεύει. Η Ελλάδα υποφέρει από την ανοχή της στη διαφθορά, από την αποδοχή της, ως κανονικότητα στη δημόσια ζωή του τόπου.

Η Δημοκρατία παραμορφώνεται, όταν κυριαρχεί η γενικευμένη παραχάραξη των αξιών της.

Εμείς δεν γεννηθήκαμε σε χρόνια σκοτεινά, από τα γεννοφάσκια μας ήρωες μέσα στη στάχτη. Εμείς πλάθουμε το έρεβος στα ίδια μας τα χέρια, με σιωπηρές συναινέσεις στα εγκλήματα και αδιαφορία για την αδικία που μας περιβάλλει.

Ακόμα και υπό τούτη την δύσκολη παραδοχή, αυτός ο τόπος ανήκει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Εάν μπορούσα να δώσω ένα τίτλο στο παρόν, θα δανειζόμουν στίχους από την Κατερίνα Γώγου:

”Ξέρω πως ποτέ δεν σημαδεύουνε στα πόδια. Στο μυαλό είναι ο στόχος.”.

Η ελληνική κοινωνία διαμορφώνει μία επικίνδυνα εύκαμπτη Δημοκρατία, διότι επιτρέπει στην κατευθυνόμενη ενημέρωση, να διαβρώνει τα πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια κομματικών επιλογών. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ενσαρκώνει το σύμπτωμα μιας κοινωνίας που θεωρεί, ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με ασφάλεια ακόμα και υπό την συνθήκη της απαξίωσης της. Είναι το αποτέλεσμα της μαύρης αντίδρασης και της τεχνητής ενοχής, που διοχετεύεται από τα Μ.Μ.Ε στον Ελληνικό Λαό. Όποιος πιστεύει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέμεινε αλώβητος από το σκοτάδι που τον περιβάλλει, αιθεροβατεί.

Ακόμα και υπό τούτη την δύσκολη παραδοχή, αυτός ο τόπος ανήκει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Σήμερα, κάθε ‘Ελληνας και κάθε Ελληνίδα αντιλαμβάνεται, ότι η δεξαμενή της φιλοπατρίας μολύνθηκε με μίσος, με φόβο και με μένος, στρεβλώνοντας την σε εθνικισμό που τυφλώνει, αποπροσανατολίζοντας τα κοινωνικά αντανακλαστικά, διχάζοντας τον τόπο. Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα απέδειξε στην Ελλάδα, ότι ο πραγματικός πατριωτισμός δεν αντλεί στοιχεία γνησιότητας από το ιδεολογικό πρόσημο των εκφραστών του, αλλά από την εντιμότητα τους.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προστατεύσει τον ΣΥΡΙΖΑ από την φθορά, ώστε να μην καταλήξει αριστερή παρένθεση, οφείλει να θωρακίσει την πολιτική του αγνότητα με εμπειρία, αποφεύγοντας τον μιθριδατικό εισοδισμό, ο οποίος, θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή στην κομματική μετάλλαξη ή στην ανοσία επί της πολιτικής μικρότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να πρωταγωνιστήσει στην ευρεία συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου. Όχι με γνώμονα την κομματική ασφάλεια, αλλά ως σημείο αναφοράς, οραμάτων αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης, ορθώνοντας ένα στιβαρό ανάχωμα στις αυταρχικές πολιτικές, που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία.

Η πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα δεν είναι, αν θα κυβερνήσει ξανά την Ελλάδα. Είναι να μην εκλεγεί πρωθυπουργός της χώρας από ψήφους λυσσαλέων αντιδράσεων, διότι, τότε θα κυβερνά ένα λαό γονατισμένο από την απόγνωση.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει, να κυβερνήσει μια ελεύθερη χώρα, οφείλει να εμπνεύσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να στέκονται, αταλάντευτα, αντάξιοι της ιστορίας τους, δημιουργώντας απαιτήσεις από τις κυβερνήσεις που επιλέγουν.

Εάν οι Έλληνες διατηρούμε οράματα αξιοπρέπειας, οφείλουμε να παλεύουμε γι’ αυτά, κάθε μέρα. Η αξιοπρέπεια βρίσκεται στους αγώνες και στο δημοκρατικό φρόνημα του Ελληνικού Λαού. Όχι στη λήθη. Είμαστε επιφορτισμένοι με το καθήκον, να μας θυμούνται οι επόμενες γενιές, ως φάρους αξιοπρέπειας και Δημοκρατίας. Οφείλουμε να αφήσουμε το στίγμα μας στην ιστορία, ως ένας λαός ελεύθερος, που συνειδητοποιεί, ότι κάθε φορά που διαπράττεται μία αδικία υποθηκεύεται το μέλλον μας.

Κάθε φορά που μένουμε απαθείς στην αδικία, που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών μας.

Κάθε φορά που σκύβουμε το κεφάλι, καταδικάζουμε την επόμενη γενιά, να κοιτάζει χαμηλά.

Είμαστε όλοι συνένοχοι στο σκοτάδι του μέλλοντος, διότι ο κάθε ένας από εμάς έχει την δύναμη να το περιορίσει. 

Κανείς δεν δικαιούται, να βάλει τα προσόντα του στον τόκο, περιμένοντας να ομαλοποιηθούν οι συνθήκες.

Ακόμα κι υπό τούτη την δύσκολη παραδοχή, αυτός ο τόπος ανήκει σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη