Newsroom

Newsroom

Είναι επίσημο: Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία (αν είναι πάνω από 26.500 ευρώ)

«Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία», λέει το γνωστό γνωμικό, όμως η επιστήμη απαντά: «Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, αλλά…

«Τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία», λέει το γνωστό γνωμικό, όμως η επιστήμη απαντά: «Τα λεφτά φέρνουν την ευτυχία, αλλά μόνο μέχρι ένα ποσό».

Σύμφωνα με μία έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου του Γουόργουικ, η συνολική ευτυχία σε μία χώρα αυξάνεται όταν αυξάνεται και το κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας, όμως από ένα σημείο και μετά η αύξηση του πλούτου δημιουργεί υψηλότερες φιλοδοξίες, που συχνά μπορεί να οδηγήσουν σε ένα αίσθημα απογοήτευσης.

Η «χρυσή τομή», σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι 22.100 λίρες το χρόνο, δηλαδή περίπου 26.550 ευρώ το χρόνο. Πάνω από αυτό το όριο, η ευτυχία αρχίζει να μειώνεται.

Όπως εξηγεί στην εφημερίδα Independent ο Εουτζένιο Πρότο, ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, είναι καλό για μία οικονομία να εφοδιάζει τους πολίτες της με μεγάλες φιλοδοξίες, όμως το «χάσμα φιλοδοξίας», δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στο πραγματικό εισόδημα και την επιθυμία μας για πράγματα όπως καλύτερα σπίτια και καταναλωτικά αγαθά, συρρικνώνει τα επίπεδα ικανοποίησής μας από τη ζωή μας.

«Υπάρχει επίσης και ένα ζήτημα ανισότητας που πρέπει να ληφθεί υπʼ όψιν», αναφέρει ο ίδιος. «Είναι πιθανό ο υποθετικός μας γείτονας να είναι πολύ πιο πλούσιος από σένα, και η φιλοδοξία σου να τον φτάσεις να μην είναι καθόλου ρεαλιστική. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι πιο ευτυχισμένες χώρες είναι η Δανία, η Σουηδία και η Φινλανδία, οι χώρες στις οποίες υπάρχει η μεγαλύτερη ισότητα».

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

181019 arisvspaok ph1

Σε αναβρασμό η Θεσσαλονίκη εν όψει του ντέρμπι: Σύλληψη υπεύθυνου μελών Αθλητικού Συλλόγου και κλήση σε ακρόαση μέλους του ΑΣ Άρη

Λίγες ώρες πριν το μεγάλο ντέρμπι της Superleague που θα κρίνει τον πρωταθλητή η πόλη…