Newsroom

Newsroom

"Είναι επικίνδυνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε ασταθείς συνθήκες"

Έκκληση στους Κυπρίους να κοιτάζουν «προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν» απηύθυνε ο νέος ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν…

espen barth eide

Έκκληση στους Κυπρίους να κοιτάζουν «προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν» απηύθυνε ο νέος ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρτ Άιντε, σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τονίζοντας ότι δεν είναι προς όφελος κανενός να παραμένουν άλυτα τα όποια θέματα.

«Είναι πιο επικίνδυνο για τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε ασταθείς συνθήκες, γιατί δεν μπορεί κανείς να υποθέσει ότι θα εξαιρεθεί από τα όσα διαδραματίζονται γύρω του στον κόσμο», επεσήμανε ο κ. Άιντε. Σημείωσε ακόμη ότι οι δύο ηγέτες, Αναστασιάδης και Έρογλου, παραμένουν οπωσδήποτε δεσμευμένοι στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου 2014, την οποία χαρακτήρισε ως «ένα σημείο εκκίνησης, ξεκάθαρο και καθόλου αντιφατικό, όπως υποστηρίζεται από κάποιους».

Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που δεν μπορεί να επιλυθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ τόνισε ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και εμπιστοσύνη ανάμεσα στους πολίτες, στοιχεία που χαρακτήρισε αναγκαία για την επίτευξη προόδου. Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και άλλα μακροχρόνια προβλήματα – που φαίνονταν άλυτα – επιλύθηκαν. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δική του χώρα (Νορβηγία) η οποία για δεκαετίες είχε προβλήματα με την πρώην Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα Ρωσική Ομοσπονδία για καθορισμό της ΑΟΖ, τα οποία επιλύθηκαν.

Ο ίδιος χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα χαιρετίσουν ως «καλά νέα» μια συμφωνία, στην οποία ενδεχομένως να καταλήξουν οι δύο ηγέτες. «Δεν υπονοώ ποσώς ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα ασκήσουν την όποια επιδιαιτησία, αλλά θα υποβοηθήσω τη διαδικασία. Είμαι εδώ με στόχο να δημιουργήσω ένα κλίμα για επίτευξη προόδου και θα το πράξω, ενεργώντας με υποβοηθητικό τρόπο ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές» δήλωσε, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες τον έχουν ενθαρρύνει να διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο.

Ο κ. ‘Αιντε αναγνώρισε ότι υπάρχουν «πολλές διαφωνίες τακτικής φύσης αλλά υπάρχει επίσης και η συμφωνία των δύο ηγετών, η κοινή διακήρυξη, που τονίζει ότι ο στόχος είναι μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα».