Newsroom

Newsroom

«Είμαστε Πάτσι»: Ο συγγραφέας Φόλκερ Λούντβιγκ στην Αθήνα

Ο συγγραφέας του έργου «Mannomann» (ελληνική διασκευή «Είμαστε πάτσι»), έρχεται στην Αθήνα στις 2 Απριλίου για να παρακολουθήσει την παράσταση και να συζητήσει με το κοινό.

πατσι2

Ο Φόλκερ Λούντβιγκ (ψευδώνυμο) γεννήθηκε το 1973 στο Λούντβιγκσαφεν. Ιδρυτής και ερμηνευτής του θεάτρου GRIPS το 1969. Σπούδασε γερμανική φιλολογία και ιστορία της Τέχνης στο Βερολίνο και στο Μόναχο. Το GRIPS ήταν στο καιρό του μοναδικό γιατί έως τότε το παιδικό θέατρο στη Δυτική Γερμανία αποτελούνταν σχεδόν ολοσχερώς από Χριστουγεννιάτικα παραμυθάκια που παρουσιάζονταν με τρόπο βαρετό και ανέμπνευστο.

Η κωμωδία «Mannomann» (που τώρα μετονομάστηκε σε «Είμαστε πάτσι»), υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα έργα που παρουσίασε ποτέ το GRIPS και που είχε τεράστιο αντίκτυπο. Πραγματεύεται ένα από τα πιο σημαντικά κοινωνικά θέματα διαχρονικά: την ισότητα των φύλων και τις έμφυλες διακρίσεις και στερεότυπα. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την τραγουδιστική κόντρα «Αγόρια-Κορίτσια» που έγραψε ο Φοίβος Δεληβοριάς για την παράστασή μας «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και ο Κλεομένης», το νέο μας έργο επιχειρεί να κάνει φύλλο και φτερό τα φύλα και τα στερεότυπα που τα ακολουθούν.

Τί σημαίνει όμως Grips;

Η λέξη GRIPS στη βόρεια γερμανική διάλεκτο σημαίνει την «ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι κάτι αμέσως», (νιονιό). Το GRIPS είναι η λογική που περιλαμβάνει την εξυπνάδα, είναι ένας τρόπος σκέψης που έχει πλάκα, είναι αποκαλυπτικός,  είναι διασκεδαστικός.

Ο ίδιος ο Φόλκερ Λούντβιγκ σημειώνει:

Το GRIPS είναι το όνομα που δώσαμε στο θέατρό μας. Όλα ξεκίνησαν κατά την διάρκεια φοιτητικού κινήματος με σκοπό να δημιουργηθεί ένα θέατρο για παιδιά, μια καινοτομία στην τότε Δυτική Γερμανία, γιατί έπαιζε ρεαλιστικά έργα «για ανθρώπους από 5 ετών και πάνω», που αφορούσαν το παρόν.

Αυτό που έκανε το GRIPS μοναδικό ήταν η μέθοδός του: προσπάθησε να αναγνωρίσει και να αδράξει τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις επιθυμίες του κοινού του και να δημιουργήσει ευαίσθητα, ζωντανά έργα, όπου το κοινό αναγνωρίζει τον εαυτό του στους χαρακτήρες και ταυτίζεται με όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του.

Ένα θέατρο λοιπόν που εγείρει την κοινωνική τους φαντασία, που εμψυχώνει και  εμπνέει την  όρεξη να σκεφτούν και να δράσουν. Ένα θέατρο που σαν αφετηρία έχει την πεποίθηση ότι ο κόσμος δύναται να αλλάξει και πως αξίζει να παλέψεις γι ‘αυτό.

Σήμερα η ομάδα GRIPS έχει ήδη παρουσιάσει πάνω από 60 έργα σε 1500 και πλέον παραγωγές σε 40 χώρες! Και πάντα καταπιάνεται με θέματα καυτά για τα παιδιά και τους έφηβους όλου του κόσμου.

Πληροφορίες Παράστασης ¨Είμαστε Πάτσι¨

Κυριακές στις 11:30

Νέες ημερομηνίες & ώρες:

Κυρ, 30 Απρ 2023 11:30 & 14:30

Κυρ, 07 Μαϊ 2023 11:30 & 14:30

Προπώληση εισιτηρίων: VIVA.gr

Σύγχρονο Θέατρο |Ευμολπιδών 45, Γκάζι (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός)  | Τηλέφωνο: 2103464380

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη