Είδηση – «βόμβα» για Αυστρία: Παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς – Ύποπτος για διαφθορά

Ο 35χρονος Αυστριακός καγκελάριος, υποστήριξε πως πρόκειται για κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

AP21282629067056

Παραιτήθηκε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μετά τις έρευνες εις βάρος του για σκάνδαλο διαφθοράς και συγκεκριμένα για τις κατηγορίες περί χειραγώγησης ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων.Τα καθήκοντά του αναμένεται να αναλάβει προσωρινά ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

O Σεμπάστιαν Κουρτς έκανε την ανακοίνωση αυτή, αφότου τέθηκε υπό έρευνα ως ύποπτος για αδικήματα διαφθοράς. Ο Κουρτς δήλωσε σε ανακοίνωση που στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης ότι προτείνει τον υπουργό Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, έναν διπλωμάτη καριέρας, ως διάδοχό του. Ο Κουρτς σκοπεύει να παραμείνει αρχηγός του συντηρητικού κόμματός του και να αναλάβει ως επικεφαλής του στο κοινοβούλιο, πρόσθεσε.

«Οι κατηγορίες είναι λάθος και θα τις αντιμετωπίσω, πήρα την απόφαση αυτή για να αποτραπεί το χάος και να διασφαλιστεί η σταθερότητα» είπε ο ίδιος σχολιάζοντας την απόφασή του να παραιτηθεί.

To σκάνδαλο

«Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και άλλοι εννέα ύποπτοι, καθώς και τρεις οργανισμοί» βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για διάφορες αξιόποινες πράξεις στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, ήταν η ανακοίνωση της εισαγγελία διαφθοράς έπειτα από σειρά εφόδων στις αρχές Οκτωβρίου.

O Σεμπάστιαν Κουρτς βρέθηκε στο στόχαστρο δικαστικής έρευνας για διαφθορά. Μεταξύ του 2016 και του 2018 ο Κουρτς φέρεται να χρησιμοποίησε πόρους του υπουργείου για να χρηματοδοτήσει εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον. Οι εισαγγελείς βασίζουν αυτήν την κατηγορία σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους. Εκείνη την περίοδο ο Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ακόμα υπουργός Εξωτερικών.

Ο 35χρονος καγκελάριος,υποστήριξε πως πρόκειται για κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

«Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν», διαβεβαίωνε.

Η υπόθεση προκάλεσε πολιτική κρίση και ο κυβερνητικός εταίρος του Κουρτς οι Πράσινοι, αμφισβήτησαν την ικανότητά του να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα ενώ κάποια στελέχη του κόμματος πρότειναν τη δημιουργία ενός νέου συνασπισμού χωρίς εκείνον.

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη