Ο «ξεχασιάρης» όσον αφορά τις δηλώσεις «Πόθεν έσχες» του εκδότης , τη Δευτέρα είχε επικαλεστεί λόγους υγείας για να μην παραστεί στην κατάθεσή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής. Μάλιστα, είχε υποβάλλει εγγράφως το αίτημά του να μην καταθέσει ο ίδιος, επισυνάπτοντας και ιατρική γνωμάτευση η οποία ανέφερε πως παρουσιάζει σημαντική δυσκολία στην εκφορά λόγου, κίνησης και ισορροπίας.
Το αίτημά του να παραστεί τελικώς ο ίδιος έγινε δεκτό, καθώς τα μέλη της επιτροπής, συμφώνησαν ότι η παρουσία του Ψυχάρη στην επιτροπή θα ήταν διαφωτιστική.
Δυο μέλη της Επιτροπής μάλιστα, ο Δημήτρης Καμμένος και ο Νίκος Νικολόπουλος, ζήτησαν να διερευνηθεί αν ο Σταύρος Ψυχάρης αποπειράθηκε να εξαπατήσει την επιτροπή με το αίτημα που αρχικά κατέθεσε, επικαλούμενος πρόβλημα υγείας.
Τα MEGAλα δάνεια και ο ΔΟΛ
ΔΟΛ και ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ όπως έχει γράψει και το HOTDOC στο τεύχος 74 (Τσαμπατζήδες Καναλάρχες – Μάγκες με τα Λεφτά μας) και ειδικά για το MEGA (τεύχος 86) παρουσιάζουν υπέρογκο δανεισμό ο οποίος δεν δικαιολογείται από περιουσιακά στοιχεία και εγγυήσεις των δανειοληπτών. Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα πως το τραπεζικό σύστημα εν καιρώ κρίσης κρατούσε στη ζωή το κανάλι των μεγαλοεκδοτών με συνεχή δάνεια, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις δανειοδότησής του.
Ειδικότερα, ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, υπό τον Σταύρο Ψυχάρη, έχει δανεισμό που ξεπερνά τα 197 εκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις της εταιρίας είναι 208 εκατομμύρια. Οι ζημιές από το 2008 έως σήμερα, ξεπερνούν τα 170 εκατομμύρια ευρώ.
Συνολικά, οφείλει στις 4 τράπεζες περισσότερα από 197 εκατ. ευρώ (τα μισά στην Alpha). Κατηγορούμενος μαζί με άλλα εννιά άτομα (μεταξύ των οποίων τραπεζικά στελέχη) για απιστία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση βρίσκεται ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ, Σταύρος Ψυχάρης.
Από το πόρισμα του αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνού Μπρη, προκύπτει ότι η απόκτηση από τον Ψυχάρη του 25% των μετοχών το 2005 πραγματοποιήθηκε με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 17,57% το πήρε αρχικά ο Β. Ρέστης. Το 2012 ο Ψυχάρης εξαγόρασε το σύνολο των μετοχών της ΔΟΛ Α.Ε. πάλι με χρήση δανειακών κεφαλαίων. Το 2013 όλες οι μετοχές και τα δάνεια μεταφέρονται στην «Ψυχάρης Media Group A.E.».
Ο ΔΟΛ αρχικά βγαίνει από το χρηματιστήριο και στη συνέχεια συγχωνεύεται με την «Ψυχάρης Media Group A.E.». Από το 2009 γίνεται δραστικός περιορισμός δραστηριοτήτων, μείωση προσωπικού και λειτουργικού κόστους.
Σύμφωνα με το πόρισμα του εισαγγελέα, οι ιθύνοντες της Alpha Bank όχι μόνο δεν ζήτησαν πρόσθετες εξασφαλίσεις, αλλά ενέκριναν νέο επιχειρηματικό δάνειο 14.800.000 προς τον Ψυχάρη το 2012, σε μια χρονιά που ο ΔΟΛ είχε πτωτική πορεία. Παράλληλα, ο εκδότης δεν είχε επιστρέψει στην Alpha υπόλοιπο κεφαλαίου 4.000.000, δεν είχε παράσχει πρόσθετες εξασφαλίσεις, ενώ δεν είχε την ικανότητα αποπληρωμής του συγκεκριμένου δανείου.
Την περίοδο 2013-14 εκπονήθηκε επιχειρησιακό σχέδιο που στηριζόταν στο ότι η οικονομία θα έχει ανάκαμψη το 2014 και μετέθετε την πληρωμή τόκων και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού έως το 2016.
Το 2014 η ΔΟΛ Α.Ε. εκδίδει νέο δεκαετές κοινό ομολογιακό δάνειο ύψους 96.817.888 ευρώ, με σκοπό να αναχρηματοδοτήσει τον υφιστάμενο τραπεζικό δανεισμό (82,2 εκατ.) και να καλύψει τα κεφάλαια κίνησης κατά περίπου 17 εκατ. Το δάνειο καλύφθηκε κατά 31% από την Αlpha, κατά 47% από την Εθνική και κατά 22% από την Πειραιώς.