Newsroom

Newsroom

Έφυγε η "βασίλισσα του πάλκου", Άννα Χρυσάφη

Μια από τις σπουδαιότερες ρεμπέτισσες και ερμηνεύτριες λαϊκού τραγουδιού, η Άννα Χρυσάφη, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία…

Μια από τις σπουδαιότερες ρεμπέτισσες και ερμηνεύτριες λαϊκού τραγουδιού, η Άννα Χρυσάφη, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 92 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου του 1921, ενώ από τα 19 της μόλις χρόνια, στα τέλη της δεκαετίας του 1940, η καριέρα της στο πάλκο ήταν ήδη αντάξια ενός βετεράνου του είδους.

Ήταν η πρώτη γυναίκα που τραγούδησε με ρεμπέτικη Κομπανία (Μητσάκης-Ζαμπέτας) σε ταινία του ελλ. κιν/γράφου («Πύργος των Ιπποτών» του Ν. Τσιφόρου-1952) και η πρώτη τραγουδίστρια που σηκώθηκε όρθια στο πάλκο. Συνεργάστηκε με κορυφαίους του Χώρου (Τσιτσάνη, Παπαϊωάννου, Γκόγκο, Κηρομύτη, Περιστέρη, Χιώτη, Μητσάκη, Τατασσόπουλο, Καζαντζίδη, Ζαμπέτα), με τον Μ. Χατζιδάκι και πολλούς άλλους.

Η Χρυσάφη ήταν το κεντρικό πρόσωπο στο γλέντι μπουζουκιών που έστησε το 1960 ο Γιώργος Ζαμπέτας μαζί με τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Μελίνα Μερκούρη στο 13ο Φεστιβάλ Καννών, στην αίθουσα του ξενοδοχείου Κάρλτον για το βραβευμένο «Ποτέ την Κυριακή». Αλλωστε με τον Χατζιδάκι είχε κάνει ήδη μια μεγάλη επιτυχία, το «Δεν μπορεί κανείς να ξέρει», στην ταινία «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος».

Η ερμηνεύτρια των 400 τραγουδιών – και ανάλογων ηχογραφήσεων – με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και τον Τσεσμέ έβαλε στον χάρτη της διασκέδασης, όρθια πάντα, κέντρα όπως τα Φαληρικόν και Λουζιτάνια, αλλά και τη συγγένεια των λαϊκών ερμηνευτών με τα πανηγύρια και τις πρώτες περιοδείες στην Αμερική – δίπλα στον μεγάλο μπουζουξή Δημήτρη Στεργίου «Μπέμπη».

Οι γονείς της ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και είχε πολλούς μουσικούς στην οικογένειά της. Η Άννα Χρυσάφη ξεκίνησε να δουλεύει ως μοδίστρα (έραβε τη Σοφία Μινέικο-Παπανδρέου, μητέρα του Ανδρέα Παπανδρέου). Τις πρώτες εμφανίσεις της, ως τραγουδίστρια τις έκανε το 1949 στην αθηναϊκή κοσμική ταβέρνα «Rosiniol», ενώ τη πρώτη ηχογράφηση έκανε με τον Γιώργο Μητσάκη. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε για επτά περίπου χρόνια. Το πρώτο τραγούδι της που έγινε μεγάλη επιτυχία ήταν τα «Πεταλάκια» του Μανώλη Χιώτη.

Μίλτος Τεντόγλου: «Το καλοκαίρι θα κάνω καλύτερη επίδοση στον κόσμο και χρυσό στο παγκόσμιο»

Μίλτος Τεντόγλου

Μίλτος Τεντόγλου: «Το καλοκαίρι θα κάνω καλύτερη επίδοση στον κόσμο και χρυσό στο παγκόσμιο»

«Τουλάχιστον έδειξα μαχητικότητα. Το πάλεψα γιατί η σεζόν μου τα χάλια και ήμουν άρρωστος» ανέφερε…

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ψεύτικο προφίλ εξαπάτησε θαυμαστή – Απέσπασαν 2.000 ευρώ από νοσηλευτή για να γίνει δήθεν προσωπικός φροντιστής του

Κωνσταντίνος Αργυρός

Κωνσταντίνος Αργυρός: Ψεύτικο προφίλ εξαπάτησε θαυμαστή – Απέσπασαν 2.000 ευρώ από νοσηλευτή για να γίνει δήθεν προσωπικός φροντιστής του

Ο Κωνσταντίνος Αργυρός έμαθε για την απάτη και δήλωσε «σοκαρισμένος».

Χαμντάν Μπαλάλ: Ελεύθερος ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης μετά την επίθεση από τον Ισραηλινό στρατό

Χαμντάν Μπαλάλ

Χαμντάν Μπαλάλ: Ελεύθερος ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης μετά την επίθεση από τον Ισραηλινό στρατό

Ο συνδημιουργός του βραβευμένου με Όσκαρ ντοκιμαντέρ No Other Land, Χαμντάν Μπαλάλ, μαζί με δύο…

Κωνσταντοπούλου στη Λάρισα: Αρνήθηκε χειραψία με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης

Κωνσταντοπούλου

Κωνσταντοπούλου στη Λάρισα: Αρνήθηκε χειραψία με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεξε να παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στη Λάρισα από την…