Newsroom

Newsroom

"Εφυγε" η Σμάρω Στεφανίδου

Εφυγε χθες από τη ζωή στα 97 της η Σμάρω Στεφανίδου, μια ηθοποιός με παρουσία τόσο στη σκηνή και την…

Εφυγε χθες από τη ζωή στα 97 της η Σμάρω Στεφανίδου, μια ηθοποιός με παρουσία τόσο στη σκηνή και την οθόνη όσο και στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Πάντοτε κοκέτα στις εμφανίσεις της, ακμαία έως το τέλος, ανοιχτό μυαλό, παρακολουθούσε θεατρικές πρεμιέρες, παραστάσεις ακόμα και πιο… προχωρημένες, όπως αυτές του Φεστιβάλ Αθηνών.

Μικρασιάτισσα από τους γονείς και τους παππούδες της, η Σμάρω Στεφανίδου γεννήθηκε στις 9 Απριλίου 1913 στην Αθήνα. Τελείωσε την Εμπορική Σχολή, έμαθε ξένες γλώσσες και πιάνο. Από πολύ μικρή έπαιζε θέατρο και έκανε παραστάσεις στα παιδιά. Κρυφά από τους γονείς της εργαζόταν και χρηματοδοτούσε τις σπουδές της στη δραματική σχολή στο Εθνικό Θέατρο, καθώς εκείνοι ήταν αρνητικοί στο να γίνει ηθοποιός.

Μετά την αποφοίτησή της από τη σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1937), πρωτοέπαιξε στον θίασο της Κοτοπούλη. Από το 1952 ήταν βασική καρατερίστα στον θίασο του Λογοθετίδη, δίπλα στον οποίο έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του (1960).

Συνεργάστηκε επίσης με τους: Κατερίνα, Λαμπέτη, Χορν, Μανωλίδου, Παππά, Κωνσταντάρα, Φέρτη, Καλογεροπούλου, Βουγιουκλάκη, Ληναίο, Γκιωνάκη, Κούρκουλο, Αντύπα και πολλούς άλλους, στον περίπου μισό αιώνα που βρισκόταν στο σανίδι (έως το 1984).

Σταθμός της καριέρας της ήταν η Εκάβη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη στο θέατρο της οδού Καπλανών και στους Δελφούς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσαρούχη.

Στην «Ακαδημία Τσαρούχη», όπως αποκαλούσε η ίδια τη συνεργασία της με τον Τσαρούχη, έμαθε «πολλά και σοφά πράγματα». Το καλοκαίρι του 1962 έλαβε μέρος στο μουσικό έργο των Μποστ-Θεοδωράκη «Ομορφη πόλη» (Παρκ).

Στον κινηματογράφο έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951, με την ταινία του Γ. Ζερβού «Τα τέσσερα σκαλοπάτια». Από τότε έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων διασκευές θεατρικών έργων στα οποία είχε εμφανιστεί. Ενεργός είναι επίσης η παρουσία της στο ραδιόφωνο με σειρές, θεατρικά έργα και αναγνώσεις μυθιστορημάτων. Παντρεύτηκε τον τραγουδιστή Βάσο Σεϊτανίδη. Είχε μία κόρη, τη Λήδα-Ειρήνη, με την οποία το 2003 αποπεράτωσαν το «Shantom», Πολυχώρο Πολιτισμού και Τεχνών Σμάρω Στεφανίδου – Λήδα Shantala, στο Χαλάνδρι.

Η κόρη της Λήδα Σάνταλα μας είπε: «Εφυγε με έναν υπέροχο, γλυκό τρόπο. Σαν ένα ηλιοβασίλεμα. Η ολοκλήρωσή της ήταν όπως και στη ζωή και την τέχνη της. Μου έκανε ένα μεγάλο δώρο. Εφυγε υγιής, δεν πόνεσε πολύ. Πήγαμε περπατώντας στο Ιπποκράτειο, όπου η γιατροί μάς βοήθησαν να δημιουργήσουμε μια ατμόσφαιρα σπιτιού. Ζήσαμε στιγμές αγάπης, τραγουδούσαμε… Η Σμάρω πάντα ζει».
http://www.ethnos.gr

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Πτήση

Ηράκλειο: Ζευγάρι προκαλούσε προβλήματα σε πτήση και έγινε αναγκαστική προσγείωση για να τους διώξουν – Ζητοκραύγαζε το κοινό (video)

Παράξενα πράγματα σε μια πτήση της EasyJet