Newsroom

Newsroom

Έφυγε από τη ζωή ο γιατρός που εξέλιξε το εμβόλιο κατά της λέπρας

Ένας μεγάλος φιλάνθρωπος και επιστήμονας, ο γιατρός από τη Βενεζουέλα Χαθίντο Κονβίτ, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 101 ετών. Ο…

jacinto convit

Ένας μεγάλος φιλάνθρωπος και επιστήμονας, ο γιατρός από τη Βενεζουέλα Χαθίντο Κονβίτ, απεβίωσε τη Δευτέρα σε ηλικία 101 ετών. Ο Κονβίτ έγινε διάσημος με την εξέλιξη του εμβολίου κατά της λέπρας και δαπάνησε μια ολόκληρη ζωή βοηθώντας τους φτωχούς.

Γεννημένος το 1913 από μια οικογένεια Ισπανών μεταναστών, ο Κονβίτ σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Καράκας και έδωσε μάχη για να υπερκεράσει το στιγματισμό των ασθενών με λέπρα, ενώ συνεργάστηκε με τους περιθωριοποιημένους στις παρυφές των πόλεων, αλλά και σε απομακρυσμένες περιοχές της ζούγκλας. 

«Ο Δρ Κονβίντ έγινε λαϊκός ήρωας στη Βενεζουέλα λόγω της αφοσίωσής του στους φτωχούς και στους περιθωριοποιημένους ασθενείς», αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του. «Σε όλη τη σταδιοδρομία του, ποτέ δεν πληρώθηκε για τις υπηρεσίες που προσέφερε στους ασθενείς του».

Το 1987, ο γιατρός συνδύασε την υπάρχουσα θεραπεία κατά της φυματίωσης και ένα βακτηρίδιο που βρίσκεται στο αρμαντίγιο για να σχεδιάσει ένα νέο εμβόλιο κατά της λέπρας. Ο Κονβίτ ανακάλυψε επίσης το εμβόλιο κατά της λεϊσμανίασης, μιας τροπικής ασθένειας του δέρματος που μεταδίδεται από σκνίπες και σχετίζεται με τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Μέχρι πρόσφατα ο Κονβίτ εργαζόταν πάνω στην αναζήτηση της θεραπείας του καρκίνου και δημοσίευσε την τελευταία του μελέτη το 2013 σε ηλικία 100 ετών. «Δε χάνω τον ύπνο μου επειδή δεν κέρδισα το βραβείο Νόμπελ, αλλά τον χάνω στη μάχη για την εύρεση της θεραπείας κατά του καρκίνου», είχε πει.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας πρότεινε τον Κονβίτ για το βραβείο Νόμπελ το 1988, αλλά δεν το κέρδισε. Ανάμεσα στις πολλές διεθνείς διακρίσεις με τις οποίες τιμήθηκε ήταν το ισπανικό βραβείο του πρίγκιπα των Αστούριας και το γαλλικό της Λεγεώνας της Τιμής.

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως