Newsroom

Newsroom

Εφιαλτική νύχτα στη Ρόδο

Το μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο μαίνεται ανεξελέγκτο

F1lfHCGX0AEyYpR

Η νύχτα ήταν εφιαλτική για τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στη Ρόδο  καθώς υπήρχε αναζωπύρωση σε όλα τα μέτωπα, με το μεγαλύτερο να απειλεί το χωριό Λάερμα, καθώς δόθηκε εντολή εκκένωσης του οικισμού, ενώ  κινδύνεψαν πυροσβέστες και εθελοντές.

Προληπτικά εκκενώθηκαν και οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στη Λάρδο.

Όπως ανέφερε η τοπική εφημερίδα «Η Ροδιακή», ο πρόεδρος της κοινότητας Λαέρμων, Αναστάσιος Πατούνας, δήλωσε ότι η φωτιά «τρέχει» με ιλιγγιώδη ταχύτητα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων έντασης 6 με 7 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Επίσης, όπως έγινε γνωστό, χωματουργικά μηχανήματα επιχείρησαν για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών γύρω από το χωριό.

Εξω από τα Λαερμα #Ροδος #φωτια
📽️0᾽.19᾽᾽ pic.twitter.com/eJUOGamivh

— antonis kelaidonis (@antonkelaidon) July 21, 2023

>

Εκκενώθηκε και παιδική κατασκήνωση

Για προληπτικούς λόγους, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (22/07), εκκενώθηκε ο χώρος της κατασκήνωσης του χωριού Λάρδου, καθώς οι καπνοί από τη φωτιά καθιστούσαν αποπνικτική την ατμόσφαιρα. Στην κατασκήνωση συμμετείχαν περίπου 100 παιδιά, τα οποία μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ασφαλές σημείο προκειμένου να τα παραλάβουν οι γονείς και οι φροντιστές τους.

Εγκλωβίστηκαν πυροσβέστες και εθελοντές

Περίπου 20 πυροσβέστες και εθελοντές εγκλωβίστηκαν από την πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο αλλά, όπως έγινε γνωστό μερικά λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (21/07), τα άτομα αυτά εντοπίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια από το σημείο. Μάλιστα, με το πρώτο φως της ημέρας, έχουν ριχτεί στη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς τουλάχιστον 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη.

Από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ έχουν ενισχυθεί και πρόκειται να ενισχυθούν περαιτέρω κατά τη διάρκεια της ημέρας, με πεζοπόρα τμήματα και οχήματα, οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Το βασικό μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται αυτή την ώρα κοντά στο φράγμα του Γαδουρά και στο χωριό Λάερμα.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος, Γιάννης Αρτοποιός, η κατάσταση στη φωτιά στη Ρόδο παραμένει δύσκολη. Αυτή την ώρα το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πάνω από το χωριό Λάερμα και κινείται ανατολικά προς το φράγμα Γαδουρά. Χθες στις 22.29 το βράδυ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Λάερμα, να εκκενώσουν προς τον Αρχάγγελο. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός απομακρύνθηκαν 300 άτομα που διαμένουν εκεί ωστόσο η φωτιά δεν μπήκε στο χωριό. Από το πρωί στην μάχη της κατάσβεσης και του περιορισμού της φωτιάς μπήκαν και τα εναέρια μέσα. Στο σημείο επιχειρούν, 173 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων , 35 οχήματα ενώ από αέρος συνδράμουν 2 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Επιπλέον συνδράμουν μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ καθώς και εθελοντές πυροσβέστες. Ακόμη, στις 7 το πρωί επρόκειτο να φτάσουν και 31 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 οχήματα από τη Σλοβακία.

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

4944461

Αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Οι οργισμένες αντιδράσεις που φέρνουν έφεση στο προκλητικό βούλευμα

Μετά την θύελλα αντιδράσεων ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας αναμένεται να ασκήσει έφεση στο βούλευμα, αναφέροντας ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί…