Newsroom

Newsroom

Εδιναν συμβουλές, δουλειά δεν έδιναν

Εξι χιλιάδες άνεργοι νέοι (κυρίως 20 – 40 ετών) από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας κατέκλυσαν το…

Εξι χιλιάδες άνεργοι νέοι (κυρίως 20 – 40 ετών) από τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας κατέκλυσαν το Σαββατοκύριακο το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ, στο 2ο Φόρουμ Εργασίας που οργάνωσε ο ΟΑΕΔ.
Εκπρόσωποι 25 μεγάλων επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και σύμβουλοι εργασίας από 7 ξένες χώρες (Γερμανία, Ολλανδία, Βρεατανία, Σουηδία, Νορβηγία, Τσεχία, Ιταλία) περίμεναν τους ανέργους, δέχθηκαν βιογραφικά και τους ενημέρωσαν για τις ευκαιρίες απασχόλησης που υπάρχουν.

Πρωτιά στην ανεργία

Η Θεσσαλονίκη είναι η «πρωτεύουσα» της ανεργίας και αυτό αποδείχθηκε και στη διάρκεια του διημέρου. Στο 1ο Φόρουμ του ΟΑΕΔ που έγινε στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο, οι επισκέπτες ήταν συνολικά 1.800 και στη Θεσσαλονίκη μόνο την πρώτη μέρα (Σάββατο) οι επισκέπτες ανήλθαν σε 2.400.

Τη δεύτερη μέρα πέρασαν 3.600 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο Χρήστος Γκότσης, στέλεχος διοίκησης του ΟΑΕΔ. Στο 1ο Φόρουμ συμμετείχαν 25 επιχειρήσεις, συγκεντρώθηκαν 4.500 βιογραφικά και δημιουργήθηκαν 40 θέσεις εργασίας.

Οσο προχωράει η οικονομική κρίση αυξάνεται ο αριθμός των νέων που αναζητούν εναγωνίως μια θέση εργασίας, όπως και η απόγνωσή τους όταν διαπιστώνουν ότι μάταια χτυπάνε πόρτες και δίνουν βιογραφικά.

Δρόμοι κλειστοί

Τις δύο μέρες του Φόρουμ οι άνεργοι έκαναν όσες γνωριμίες μπόρεσαν και συμπλήρωσαν βιογραφικά.

Σημαδιακά για τις μέρες που έρχονται ήταν και τα κομματάκια από κουλούρια, δικής τους παραγωγής, που τους πρόσφεραν σπουδαστές σχολών μαθητείας και ΙΕΚ με την είσοδό τους στο «Ι. Βελλίδης». Στα σκαλιά οι συζητήσεις μεταξύ ανέργων -ανδρών και γυναικών- για την κρίση και τα δικά τους αδιέξοδα. Νέοι που θα ‘πρεπε να έχουν το μέλλον μπροστά τους βλέπουν κλειστούς δρόμους και τα όνειρά τους στραπατσαρισμένα.

Επιμένουν να βρουν εργασία στην Ελλάδα, αλλά αρκετοί είναι αυτοί που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Ιδιαίτερα όσοι γνωρίζουν ξένες γλώσσες το σκέφτονται περισσότερο. Γι’ αυτό και σχηματίστηκαν ουρές μπροστά από τα σταντ των 7 ευρωπαϊκών χωρών και περισσότερο της Γερμανίας.

«80 βιογραφικά»

Ογδόντα βιογραφικά έδωσε σε φροντιστήρια ο 30χρονος Κώστας, εκπαιδευτικός, που κάνει ιδιαίτερα μαθήματα και παίρνει χρήματα από τους γονείς του για να ζήσει. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, δούλεψε ως ασφαλιστικός πράκτορας, σε υπολογιστές, πλασιέ βιβλίων και ντελίβερι. Τον τελευταίο χρόνο είναι άνεργος και ψάχνει για δουλειά. Πήγε στο φόρουμ για να ενημερωθεί, αλλά δεν τρέφει ελπίδες. «Είναι κοροϊδία. Συμμετέχουν στο φόρουμ επιχειρήσεις που απολύουν εργαζομένους και τώρα κάνουν τάχα ότι νοιάζονται για τους ανέργους», επισήμανε.

«Διορισμένη άνεργη»

«Διορισμένη άνεργη» είναι η 29χρονη Ολγα. Τέλειωσε Οικονομικά στο πανεπιστήμιο, πέρασε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο διορισμός της «πάγωσε», όπως και άλλων. Εργάστηκε κάποια χρόνια ως υπάλληλος γραφείου, είναι ένα χρόνο άνεργη και όπου πηγαίνει της λένε ότι δεν έχει προϋπηρεσία.

«Καλό κουράγιο»

«Καλό κουράγιο μού εύχονται εκείνοι στους οποίους απευθύνομαι για δουλειά», λέει ο 27χρονος Ανδρέας, με πτυχίο και μεταπτυχιακό στα Οικονομικά. Δούλεψε για ένα διάστημα βοηθός πωλήσεων σε ιατρικά προϊόντα, εδώ κι ενάμιση χρόνο είναι άνεργος και τον συντηρούν οι γονείς του.

«Ποτέ δεν τηλεφωνούν»

«Αφήστε το βιογραφικό και θα σας τηλεφωνήσουμε εμείς», είναι η απάντηση που εισπράττει η 27χρονη Χρύσα, σχεδιάστρια ρούχων, απόφοιτος ΤΕΙ, αλλά ποτέ δεν τηλεφωνούν. Εργάστηκε σε βιοτεχνία και τώρα είναι ενάμιση χρόνο άνεργη.

«Σκλαβοπάζαρο»

«Μοιάζει με σκλαβοπάζαρο αυτό που γίνεται με τις επιχειρήσεις», μας είπαν απογοητευμένοι και χωρίς ελπίδα ο Ανδρέας, η Ολγα και η Χρύσα. «Λες και δεν έχουμε δικαιώματα στη ζωή, λες και είμαστε στο περιθώριο της κοινωνίας. Δεν σκεφτόμαστε ούτε για αστείο το γάμο, δεν μπορούμε να κάνουμε τη δική μας ζωή και να προγραμματίσουμε κάτι. Γυρίζουμε όλη την ημέρα για να δώσουμε βιογραφικά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η ψυχολογία μας είναι πεσμένη, καθώς αρχίζουμε να αισθανόμαστε ότι είμαστε ανίκανοι. Οσο για τις εξόδους μας και τη διασκέδαση, τα έχουμε περιορίσει σε έναν καφέ. Περισσότερο συγκεντρωνόμαστε παρέες σε σπίτια, για να μην ξοδεύουμε χρήματα».

Ευκαιρίες και συμβουλές

Το πρόγραμμα του διημέρου περιελάμβανε:

– Ευκαιρίες καριέρας, δηλαδή συνεντεύξεις ανέργων με επιχειρήσεις. Εισηγήσεις και workshops από ακαδημαϊκούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εργασίας, καθώς και από διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Διαδίκτυο (internet, facebook, επαγγελματική δικτύωση).

– Σεμινάρια Συμβουλευτικής από εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ πάνω στις τεχνικές αναζήτησης εργασίας, που περιλαμβάνουν τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, τη συνέντευξη επιλογής, τη διεύρυνση πηγών αναζήτησης εργασίας και την ενεργοποίηση κοινωνικού δικτύου.

– Συμβουλευτική επιχειρηματικότητας και από στελέχη επιχειρήσεων.

– Συζήτηση σε πάνελ αποτελούμενο από διευθυντές ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

– Εκθεση-Διαγωνισμός Φωτογραφίας, με την υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη, με τη συμμετοχή νέων δημιουργών ή ερασιτεχνών, εκ των οποίων θα βραβευθούν τρεις.

Με τα Φόρουμ Εργασίας, ο ΟΑΕΔ φέρνει πιο κοντά τους ανέργους με τις επιχειρήσεις. Ο θεσμός κατοχυρώθηκε και κάθε χρόνο θα γίνονται ένα Φόρουμ στην Αθήνα και δύο στην περιφέρεια, τόνισε ο Χρ. Γκότσης.
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΜΠΟΥ
http://www.enet.gr

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

ek nektt

Χαμός στην Κέρκυρα: Ομοφοβικό ξέσπασμα του Μητροπολίτη το βράδυ της ανάστασης παρουσία Κασσελάκη – Αντέδρασε ο κόσμος

Ο ίδιος μίλησε ψευδοδικαιωματισμούς μειοψηφιών την ώρα που περνούσε μηνύματα... αγάπης και αναστάσεως