Hλέκτρα Ζαργάνη

Δράση για το κλίμα: Έχουμε 1,5°C διορία

Τα στοιχεία που βγήκαν πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας από την επιστημονική επιτροπή του ΟΗΕ είναι σοκαριστικά και καταδεικνύουν ότι υπάρχει περιθώριο μόλις δώδεκα χρόνων για να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C.

klima wwf

Με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στην Πολωνία συλλογικότητες και οργανώσεις πραγματοποίησαν πολύμορφες δράσεις για το κλίμα πριν δύο εβδομάδες. Ένα ευαίσθητο ζήτημα που μας αφορά όλους, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της περιβαλλοντικής καταστροφής και τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει.

Η ενασχόληση με το περιβάλλον δεν είναι γραφικότητα

 «Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι η κινητοποίηση. Υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν  τα θέματα του περιβάλλοντος ρομαντικά και γραφικά. Ο κόσμος στην Ελλάδα της κρίσης ταυτίζεται πολύ πιο εύκολα με οικονομικά αιτήματα λόγω της φτώχειας. Και όμως, πρόκειται για το πιο κρίσιμο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο Μανόλης Σαββάκης, Υπεύθυνος εθελοντών στην οργάνωση της Greenpeace.

Κατά την άποψη του, «πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος που παράγουμε ενέργεια και να πραγματοποιηθεί μία στροφή σε ανανεώσιμες πηγές. Ο εθισμός μας στα ορυκτά καύσιμα δημιουργεί πολλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα να αυξάνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας. Όλες οι χώρες έχουν λάβει δεσμεύσεις και καλούνται να πάρουν δυναμικές πολιτικές πρωτοβουλίες. Τα πράγματα δυστυχώς είναι πολύ πιο επείγοντα από όσο νομίζουμε. Για αυτό και το σύνθημα της δράσης μας είναι ότι έχουμε πραγματικά 1,5 βαθμό διορία».

Τι ζητάνε οι διοργανωτές; «Με απλά λόγια αυτά που υποστηρίζουμε είναι η ενεργειακή μετάβαση και η παύση ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα στη χώρα μας γιατί πολύς κόσμος ζητάει να αξιοποιηθούν οι ανεκμετάλλευτοι πόροι που διαθέτουμε, αλλά δεν γνωρίζει τις καταστροφικές συνέπειες που έχει αυτό για το περιβάλλον».

Συμφωνίες για εξορύξεις

«Παρά το γεγονός υπάρχουν δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών ρύπων, η κυβέρνηση ακόμα και αυτή τη στιγμή, υπογράφει συμβόλαια για νέες εξορύξεις άνθρακα και δημιουργία νέων εργοστασίων καύσης λιγνίτη, αλλά και εξορύξεις πετρελαίου στα θαλάσσια οικόπεδα. Στην Ελλάδα γίνονται αργά βήματα προόδου και δεν έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Οι αλλαγές στο περιβάλλον δεν προκαλούνται μόνο από την ενέργεια. Είναι σημαντικός ο τρόπος που παράγουμε την τροφή μας, η αντίληψη μας για τη ζωική παραγωγή και πολλά άλλα».

Γενικευμένη απορρύθμιση του κλίματος

Η κλιματική αλλαγή δεν αφορά μόνο μακρινές και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά επηρεάζει σχεδόν όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ταυτόχρονα οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές. Για παράδειγμα, υπάρχουν ήδη πρόσφυγες των κλιματικών αλλαγών. Αρκετοί πόλεμοι διεξάγονται με αυτή την αφορμή γιατί ο τρόπος που παράγουμε ενέργεια είναι εξαρτημένος από τα ορυκτά καύσιμα και το πετρέλαιο. Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας είναι ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο. Υπάρχουν περιοχές του κόσμου και απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό που κινδυνεύουν να βυθιστούν στον ωκεανό. Ακόμα και στην Ευρώπη μεγάλες εκτάσεις Γης βρίσκονται σε κίνδυνο. Οι κλιματικές αλλαγές όμως οδηγούν σε μία γενικευμένη απορρύθμιση του κλίματος με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες, βροχοπτώσεις και πλημμύρες».

Για πρώτη φορά, στις διαμαρτυρίες που οργανώθηκαν πήραν μέρος πολιτιστικοί σύλλογοι, γιατροί, οργανώσεις για τους πρόσφυγες, oμάδες vegan. «Η συνεργασία ανάμεσα σε διαφορετικούς ανθρώπους σίγουρα δεν είναι εύκολη. Είναι σημαντικό να υπάρχει διαφάνεια και εμπιστοσύνη. Πρόκειται για μία μεγάλη πρόκληση γιατί θέλουμε να ισχυροποιήσουμε τη φωνή μας και να συνεχίσουμε τις δράσεις».

Εθελοντισμός και ακτιβισμός

Οι κινήσεις της Greenpeace σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν πιο δυναμικό και ακτιβιστικό χαρακτήρα. Ποια είναι η αντιμετώπιση; «Δεν έχουμε δεχτεί αστυνομική καταστολή, παρ’ όλο που κάποιες φορές γνωρίζουμε ότι πλήττουμε τα συμφέροντα μεγάλων εταιριών. Είμαστε υπέρ της δυναμικής, αλλά μη βίαιης δράσης. Οι πράξεις μας δεν είναι ουδέτερες, έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά. H ανθρώπινη παρέμβαση είναι αυτή που έχει οδηγήσει στην περιβαλλοντική καταστροφή. Για παράδειγμα, στην Ήπειρο έχουν ξεκινήσει έρευνες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην περιοχή. Υπάρχουν πρωτοβουλίες και κινήματα κατοίκων ενάντια στις εξορύξεις τα οποία έχουμε στηρίξει ενεργά».

Ο ρόλος και η συμμετοχή των εθελοντών της Greenpeace όπως αναφέρει ο Μανόλης είναι  πολύτιμος. «Αν ήμασταν όλοι εθελοντές σε αυτόν τον κόσμο, σίγουρα θα είχαμε καταφέρει να αλλάξουμε περισσότερα».

– Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη