Δραματική η κατάσταση στα νοσοκομεία-Ερχεται επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική, με την επιστράτευση των ιδιωτών να αποτελεί μονόδρομο για την αντιμετώπιση της κατάστασης

Επιδεινώνεται, μέρα με τη μέρα, η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, απόρροια των πολλών, καθημερινών εισαγωγών ασθενών με Covid-19. Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, δημιουργώντας μια εκρηκτική κατάσταση στο σύστημα Υγείας. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν υπάρχει άδειο κρεβάτι ΜΕΘ για Covid-19 στην Αττική, ενώ το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν 172 ασθενείς στα τέσσερα νοσοκομεία που εφημερεύουν. Μάλιστα, δεκάδες ασθενείς που πρέπει να εισαχθούν σε ΜΕΘ, παραμένουν σε απλές κλίνες και αναμένουν το πότε θα αδειάσει κάποια κλίνη εντατικής θεραπείας. Μέσα σε αυτήν την οριακή κατάσταση που απαιτεί άμεσες λύσεις, η κυβέρνηση εξακολουθεί να περιμένει τους ιδιώτες γιατρούς, μετά την έκκληση που έκανε ο αρμόδιος υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας την περασμένη Τετάρτη.  Η σχετική προθεσμία έληξε, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε το πρωί του Σαββάτου με τους προέδρους των ιατρικών συλλόγων της χώρας, ωστόσο η σύσκεψη αποδείχθηκε άκαρπη. Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα περί τους 55 έως 75 γιατρούς, ενώ όσοι γιατροί έχουν δικά τους ιατρεία και εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές δεν θέλουν να αφήσουν τις θέσεις τους για να εργαστούν σε δημόσια νοσοκομεία. 

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, σε μια προφανή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι –και ενδεχομένως να κερδίσει χρόνο– μίλησε για ανάγκη ενότητας και ομοψυχίας, αποφεύγοντας ωστόσο να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Στην επιστράτευση εμείς απαντάμε με συστράτευση. Ενωμένο το ιατρικό σώμα θα δώσει τη μάχη ενάντια στην πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο κ. Κικίλιας, μετά την επίσκεψη του στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» το οποίο εφημερεύει, απέφυγε να πει οτιδήποτε για επιστράτευση και ουσιαστικά προέβη σε νέα έκκληση, λέγοντας πως «δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν συνάδελφό μου γιατρό που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη, να μην θέλει να έρθει να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους σε αυτή τη μάχη».

Σε κάθε περίπτωση, η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και η επίταξη των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων πλέον είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, εάν δεν επιθυμεί η κατάσταση να ξεφύγει εκτός κάθε ελέγχου.

.Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Επισήμανε ότι «αν χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, δεν θα διστάσω να το κάνω».

 

Πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προορίζεται για πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη

Πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου προορίζεται για πρόεδρος στο κόμμα του Κασιδιάρη

Το τελευταίο καιρό πύκνωσαν οι διαβουλεύσεις με το κόμμα «Κασιδιάρη» και έχει ήδη επέλθει συμφωνία…