ΝΣ

Νίκος Σπυρόπουλος

Δοκιμάσαμε μοναδικά ουίσκι και ταξιδέψαμε στη… Σκωτία (εικόνες)

«Ο βασικός σκοπός της γευσιγνωσίας είναι το ταξίδι. Δοκιμάζοντας ένα ουίσκι έρχεσαι σε επαφή με τον τόπο. Και αυτό είναι το ερέθισμα για να πας εκεί. Είναι θέμα γεύσης, εικόνας και πληροφορίας. Η γευστική δοκιμή σου δίνει αυτό ακριβώς. Το ουίσκι για μένα, είναι πάντα ένα μικρό αεροπλάνο».

whiskey whisky

Τρία μοναδικά σκωτσέτζικα ουίσκι. Ένας εξαιρετικός επαγγελματίας. Ένα πανέμορφο μαγαζί. Τί άλλο άραγε να «απαιτήσει» κανείς από μια γευσιγνωσία;

Είναι μεσημέρι και επισκεπτόμαστε ένα από τα πιο όμορφα μαγαζιά στην Αττική. Διαθέτει μοναδικό στυλ το οποίο σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Έχει το δικό του χαρακτήρα. Φυσικά, αυτό που σε «κρατάει» για κάμποση ώρα «απασχολημένο», είναι η υπέροχη και πολυδιάσταση κάβα του. Συγκινεί ακόμα και κάποιον που θα έρθει για να πιει μια μπίρα ή ένα ποτήρι κρασί.

Ο λόγος για το Vecchio Café-Bar που βρίσκεται σ’ έναν ήσυχο πεζόδρομο στην κεντρική «στρογγυλή πλατεία» στην Πετρούπολη. «Ένα ταξίδι στη Ρώμη ήταν η πηγή έμπνευσής μου. Τα μοναδικά καφέ της “αιώνιας πόλης”. Βάζοντας και την προσωπική μου πινελιά, γεννήθηκε το αποτέλεσμα που βλέπετε», μας λέει ο ιδιοκτήτης του Vecchio Café-Bar Τίμος Δήμου.

Στο βάθος, βλέπουμε τον «δάσκαλό» μας για σήμερα. Ετοιμάζει τα ουίσκι που θα γευτούμε μαζί με άλλους καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο, γευσιγνώστες, bartenders, γνωστούς μάγειρες και επιχειρηματίες στο χώρο εστίασης. «Πιλότος» στο ταξίδι μας, ο Γιώργος Παπαδογούλας. Ασχολήθηκε στην αρχή ερασιτεχνικά με τη γευσιγνωσία του ουίσκι για να περάσει σε επαγγελματικό επίπεδο τα τελευταία 30 χρόνια. Μεταξύ άλλων, δίδασκε για αρκετά χρόνια στο ΤΕΙ Αθήνας ενώ έχει συνεργαστεί ως καθηγητής με διάφορα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Συνεργάζεται ως business spirit development/whisky connoisseur με την εταιρία Vinalia wines & spirits.

Ξεκινώντας το «ταξίδι»

Τα πάντα είναι έτοιμα. Τα ποτήρια μας είναι μπροστά μας γεμάτα. Μας περιμένουν. Πίνουμε δυο ετικέτες από το Loch Lomond, αποστακτήριο στα Highlands και δυο από το Glen Scotia, ένα από τα τρία αποστακτήρια στο Campbeltown.

Ο κ. Παπαδογούλας ξεκινάει την παρουσίαση. Μια γενική εισαγωγή για το ουίσκι και ειδικότερα για το σκωτσέζικο, ώστε να πάρουμε την κεντρική ιδέα και να μάθουμε και κάποιες μικρολεπτομέρειες, κάπως πιο… «άγνωστες». Περνάμε πλέον στη «μύτη» και το «στόμα».

Πρώτα, δοκιμάζουμε το Loch Lomond single grain με αλκοολικό τίτλο 46%. Ακολουθεί το Glen Scotia Double Cask single malt και αυτό στο 46%. Έπειτα, δοκιμάζουμε το Loch Lomond original με μια «ελαφριά» δόση τύρφης. Αλκοολικός τίτλος στο 40%.

Τέλος, περνάμε στο Glen Scotia Victoriana. Ένα cask strength single malt ουίσκι με αλκοολικό τίτλο 51,5%. Αρκετά πολύπλοκο και ιδιαίτερο.

Μπροστά μας υπάρχουν πέντε «σφηνάκια» από το Glen Scotia Victoriana. «Βάλτε 5 σταγόνες στο ένα, 10 στο άλλο, 15 στο τρίτο, 20 στο τέταρτο. Το τελευταίο αφήστε το χωρίς νερό», μας λέει ο πλέον ειδικός στο χώρο του ουίσκι, Γιώργος Παπαδογούλας.

Τα δοκιμάζουμε όλα. Τί καταλάβαμε; Πίναμε πρακτικά το ίδιο ουίσκι αλλά η εμπειρία και οι γεύσεις που πήραμε ήταν διαφορετικές σε κάθε ένα ποτήρι. Αυτό ήταν και το «μάθημα». Από ένα και μόνο μπουκάλι ουίσκι, cask strength μπορείς να ανάλογα με το νερό που θα προσθέσεις να δημιουργήσεις και μια διαφορετική γευστική εμπειρία. «Το ουίσκι αγαπάει το νερό. Μην το φοβάστε. Δοκιμάστε το», μας προτείνει ο Γιώργος. Βέβαια, κάποια ουίσκι, δεν «αντέχουν» στο νερό. Αλλά και αυτό το καταλαβαίνεις όταν το δοκιμάζεις ο ίδιος.

Μην ξεχνάμε όμως τους whiskey snobs! Βρίσκονται εκεί έξω. Είναι ανάμεσά μας. Με σκοπό να κριτικάρουν την κάθε μας κίνηση. Αν θα βάλουμε πάγο στο ουίσκι, αν θα προσθέσουμε νερό ή θα το πιούμε με κόκα κόλα. «Ο Jim Beveridge, Master Blender στην Diageo πιστεύω δίνει την απάντηση σε όλους αυτούς», μας λέει ο κ. Παπαδογούλας. «Μου είχε πει πως “εμένα ο σκοπός μου είναι να πίνει ο κόσμος σκωτσέζικο ουίσκι. Αν πίνεις ουίσκι τότε πιες το όπως θέλεις”».

Ενδιαφέρουσα πληροφορία και το πώς αλλάζει η γευστική σου εμπειρία σε διαφορετικά μέρη του κόσμου για το ίδιο μπουκάλι ουίσκι! «Τα ποτά είναι σχεδιασμένα για διαφορετικά πράγματα και συνθήκες. Όταν αλλάζεις περιβάλλον και θερμοκρασία αλλάζουν τα πάντα. Πίνεις το ίδιο ουίσκι αλλά το νιώθεις διαφορετικό. Είναι διαφορετική γευστική εμπειρία».

Άλλωστε, όπως μας είπε και ο Τίμος Δήμου, αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας είναι η γνώση που αποκτά ο κόσμος. «Η φιλοσοφία μου είναι να μαθαίνει ο κόσμος».

 

 

 

 

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη