ΕΕ

Ε. Εξαρχείων

Το δήθεν debate και η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας

Οταν οι «ανεξάρτητες» Σία Κοσιώνη (νύφη του Κυριάκου Μητσοτάκη) και Μάρα Ζαχαρέα (σύζυγος του Θόδωρου Ρουσόπουλου) θα ανακρίνουν τους πολιτικούς αρχηγούς

2365246 1

Το επικείμενο debate των πολιτικών αρχηγών είναι ένα αντιδεοντολογικό υποκατάστατο τηλεμαχίας, προσβλητικό για την ελευθερία της έκφρασης και την πολυφωνική ενημέρωση, οργανωμένο σύμφωνα με τις επιταγές της τηλεδημοκρατίας και τις μύχιες σκέψεις των μιντιαρχών.

Εκτός από την απαγόρευση ενός ουσιαστικού ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αφού ως συνήθως θα απαντάνε σε επιλεγμένες ερωτήσεις κάνοντας παράλληλους μονολόγους, υπάρχει για πρώτη φορά τόσο απροκάλυπτα κι ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

Ο αριθμητικός αλλά κυρίως ο πολιτικός συσχετισμός των δημοσιογράφων που παίρνουν μέρος στο συγκεκριμένο debate και θα κάνουν τις ερωτήσεις, είναι στημένος (εκ των πραγμάτων) με προκλητική εύνοια υπέρ του Κυριάκου Μητσοτάκη και κατάφωρη παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Μεταξύ των πέντε δημοσιογράφων που ανακοινώθηκε ότι θα πάρουν μέρος υπάρχουν οι δύο γνωστές σύζυγοι πολιτικών που ανήκουν στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας!

Η μία μάλιστα, η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), είναι και συγγενής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ως σύζυγος του ανεψιού του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος πρόσφατα εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων υποστηριζόμενος από τη ΝΔ!

Η άλλη, η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, η Μάρα Ζαχαρέα, είναι σύζυγος του υποψήφιου βουλευτή με τη ΝΔ Θόδωρου Ρουσόπουλου, ενώ ως παλαίμαχος της αντιδεοντολογικής ενημέρωσης ασκεί την «ανεξάρτητη δημοσιογραφία» επί σειρά πολλών ετών, από τότε που εργαζόταν στο MEGA και ο σύζυγός της ήταν βουλευτής, υπουργός αρμόδιος για τα ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας!

Δεν χρειάζονται άλλα στοιχεία για να χαρακτηριστεί παρωδία το συγκεκριμένο δήθεν debate, ενώ δεν μπορεί να μην εκφραστεί και η αγανάκτηση των σκεπτόμενων πολιτών για το θράσος και την έλλειψη ευαισθησίας εκ μέρους των δύο κυριών, αλλά και για την «αμήχανη σιωπή» του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και την ανεπάρκεια των θεσμικών της οργάνων (Πειθαρχικών), καθώς και για το απροκάλυπτο unfair του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς!

Τι άραγε ξέχασε να ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Μάρα Ζαχαρέα στην «ανακριτική συνέντευξη» που της έδωσε στο STAR όταν τον «στρίμωξε» προ ημερών, ώστε να χρειάζεται να ξαναβρεθεί απέναντί του στο δήθεν debate; Μάλλον, για να «ανακρίνει» τον Αλέξη Τσίπρα την πρότεινε το κανάλι «της», άντε να δώσει και κάποια «καλή πάσα» στον αρχηγό του συζύγου της…

Είναι, πάντως, εξίσου απογοητευτικό ότι δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση ή αναφορά από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα της τηλεδημοκρατίας και δεν πολυσκοτίζονται για τις Αρχές του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο οποίος δεν επιτρέπει καμία «απόπειρα κρατικού ή άλλου επηρεασμού», ενώ συμβάλλει ώστε να «κατοχυρώσει την ελευθερία της πληροφόρησης και της έκφρασης, την αυτονομία και αξιοπρέπεια του δημοσιογράφου και να θωρακίσει την ελευθεροτυπία έπ’ αγαθώ της δημοκρατίας και της κοινωνίας».

Ιδιαίτερα ο Αλέξης Τσίπρας (ίσως από μεγάλη αυτοπεποίθηση και υποτίμηση του αντιπάλου;), ο οποίος έχει επιβάλλει εμπάργκο, λόγω μεροληψίας, στον ΣΚΑΪ, όπου η Σία Κοσιώνη είναι βασικό στέλεχος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, έχει έναν λόγο επιπλέον να στηλιτεύσει την μικρόψυχη και αντιδεοντολογική συμπεριφορά του αντιπάλου του.

Είναι, βέβαια, απορίας άξιο πώς ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ζήτησε να εξαιρεθούν από το ευνοϊκά γι’ αυτόν στημένο debate, οι δύο «γυάλινες κυρίες» της ενημέρωσης ή τουλάχιστον η συγγενής του Σία Κοσιώνη, καθώς διατυμπανίζει ότι πολιτεύεται έντιμα με σημαία του την «αριστεία», την αξιοκρατία και την αλήθεια προς τον λαό, σε αντίθεση – όπως ισχυρίζεται – με τον λαϊκιστή ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό του αντίπαλο, Αλέξη Τσίπρα.

Δεν καταλαβαίνει άραγε ο αρχηγός της ΝΔ ότι με τέτοια σκηνικά αυτοαναιρείται και αυτοδιαψεύδεται;

Ή μήπως, πράγματι, φοβάται τόσο πολύ μια ισότιμη αντιπαράθεση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπως τονίζουν οι Συριζαίοι αντίπαλοί του, που κάνει την ανάγκη φιλοτιμία και αδιαφορεί για τον τηλεοπτικό ευτελισμό του σε ένα a priori στημένο δήθεν debate;

ΥΓ 1. Είναι, επίσης, απογοητευτικό που ο Νίκος Χατζηνικολάου αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτό το debate ΜΟΝΟ επειδή γίνονται παράλληλοι ανούσιοι μονόλογοι και δεν ανέφερε καθόλου το δεοντολογικά ασυμβίβαστο της παρουσίας των δύο γυναικών και της συγγενικής τους σχέσης με τον Κυριάκο Μητοστάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

ΥΓ 2. Ευτυχώς που η Έλλη Στάη, μία από τις δημοσιογράφους που αναμένεται ότι θα συμμετάσχει (από το OPEN) διέσωσε κάπως την τιμή της δημοσιογραφίας καθώς τόλμησε να καταγγείλει το απαράδεκτο «στήσιμο» αυτού του δήθεν debate που προσβάλλει τον πολιτικό διάλογο και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, υπογραμμίζοντας: «Ποια ακριβώς δηλαδή αίσθηση αντικειμενικότητας και δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας εκπέμπεται προς τον πολίτη, όταν δημοσιογράφοι με κάθε είδους συγγένεια, κομματική ή άλλη, εμφανίζονται ως εγγυητές του ελεγκτικού μηχανισμού της πολιτικής και των πολιτικών;». 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

port223 scaled 1

Διάρρηξη στη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών, ταυτόχρονα με το πόρισμα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων

Πώς ανακαλύφθηκε η διάρρηξη